Η ανακοίνωση του πρώην δημάρχου και επικεφαλής της παράταξης “Δήμος Ενεργών Πολιτών”, Τάσου Βάμβουκα

Σε ανακοίνωσή του ο Τάσος Βάμβουκας, αναφέρει τους λόγους για τους οποίους η πρόταση του δήμου Χανίων, να λειτουργήσει ως βιβλιοθήκη το κτίριο της παλιάς 5ης Μεραρχίας στον λόφο Καστέλι, δεν τον βρίσκει σύμφωνο και προτείνει την αξιοποίηση των κτιρίων για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Δείτε την ανακοίνωση του πρώην δημάρχου και επικεφαλής της παράταξης “Δήμος Ενεργών Πολιτών”, Τάσου Βάμβουκα:

“Για το επίμαχο ζήτημα της αξιοποίησης του λόφου Καστελλίου που απασχολεί έντονα την πόλη μας, αν θέλουμε να έχουμε αποτέλεσμα πρέπει να μην μείνουμε σε κινήσεις εντυπώσεων.

Κατ’ αρχήν όλοι συμφωνούμε στην μη μετατροπή των κτηρίων σε ξενοδοχείο, αλλά πρέπει να δώσουμε και μία σοβαρή εναλλακτική πρόταση στο Πολυτεχνείο, οποίο σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι στο επίκεντρο μιας διαφορετικής αξιοποίησης. Μια πρόταση που θα το συμπεριλαμβάνει, θα είναι σχετική με τον ρόλο και την αποστολή του ως ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος, αλλιώς δεν θα υπάρχει προοπτική.

Ξεκαθαρίζω ότι, όπως έχω τοποθετηθεί δημόσια, η Δημοτική βιβλιοθήκη δεν είναι μια τεκμηριωμένη και ωφέλιμη πρόταση. Η  νέα δημοτική βιβλιοθήκη στην Τζανακάκη είναι ένα δρομολογημένο έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και επί πλέον δεν χρειάζεται αυτό τον τεράστιο χώρο τον οποίο θα στερούσε από μια  άλλη χρήσιμη για το Πολυτεχνείο χρήση. Επί πλέον λαμβάνοντας υπ’ όψιν  τα λεγόμενα του δημάρχου, θα αποτελέσει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τους Χανιώτες.

Η άποψη που υποστηρίζω από την περίοδο της δημαρχίας μου είναι χρήση κατά βάσιν εκπαιδευτική, διότι αυτός είναι ο λόγος που δόθηκε από το κράτος και διότι αυτό θα είναι ωφέλιμο για το ίδρυμα και την πόλη. Μετά δε τις τελευταίες αποκαλύψεις της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα» αποδεικνύεται ξεκάθαρα από τα έγγραφα που παρουσίασε, ότι ο λόγος που παραχωρήθηκε, διότι ουσιαστικά για παραχώρηση πρόκειται, είναι αποκλειστικά για σκοπούς εκπαιδευτικούς. Επί πλέον πρότεινα την δημιουργία εκεί ενός Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας με το Πολυτεχνείο να ηγείται, που θα έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία θα αρχίσουν να εισρέουν  στην Ελλάδα από το 2021. Θα προσέθετε τα μέγιστα στην πόλη μας, διαφοροποιώντας την οικονομική της λειτουργία και φυσικά θα φέρει εκτός των άλλων και οικονομικά οφέλη για το ίδιο το Πολυτεχνείο που θα βρισκόταν στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία έρευνας και καινοτομίας. Τα Χανιά, από την άλλη, θα γίνονταν γνωστά και για κάτι πέραν της φυσικής ομορφιάς και του λαμπρού παρελθόντος τους. Γιατί, λοιπόν, να μη διεκδικήσουμε ένα ελάχιστο μέρος από τα 70 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ, για τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας;

Πρέπει αυτός ο αγώνας και ο διάλογος που αναπτύχθηκε στην κοινωνία μας μέσα από αντιθέσεις, να έχει γόνιμο αποτέλεσμα για το Πολυτεχνείο και την πόλη, που πρέπει να κοιτάζει προς το μέλλον χωρίς τους βολικούς όρους των χαμηλών προσδοκιών του παρελθόντος που έχουμε συνηθίσει. “

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook