Ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει «ξεφύγει», είναι γνωστό. Νέο «επεισόδιο» στα όσα κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος το ότι αποκάλεσε διαδηλωτές που έριξαν αγάλματα στο Πόρτλαντ, «ζώα» και ζήτησε να τους βάλουν φυλακή!

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξοργίστηκε όταν την περασμένη Κυριακή είδε τα αγάλματα δυο πρώην προέδρων των ΗΠΑ να γκρεμίζονται από διαδηλωτές στο Πόρτλαντ, μια πόλη που συγκλονίζεται σχεδόν καθημερινά από διαδηλώσεις από τα μέσα Μαΐου.

“Βάλτε αυτά τα ζώα στη φυλακή αμέσως. Η Ριζοσπαστική Αριστερά δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από το να επωφελείται από την ‘πολιτική διαχείριση’ ηλιθίων. Αυτό είναι ο Μπάιντεν!”, έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ σε tweet του τη Δευτέρα, αντιδρώντας στις ταραχές που σημειώθηκαν την Κυριακή το βράδυ στο Πόρτλαντ, στο Όρεγκον. Τόσο η πόλη όσο και η πολιτεία κυβερνώνται από τους αντιπάλους του, τους Δημοκρατικούς.

Ομάδα περίπου 300 διαδηλωτών, σύμφωνα με υπολογισμό της αστυνομίας, είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο του Πόρτλαντ την παραμονή της “Ημέρας του Κολόμβου”, κατά την οποία τιμάται η άφιξη του Χριστόφορου Κολόμβου στην Αμερική.

Πολλές πολιτείες και πόλεις των ΗΠΑ έχουν μετονομάσει την ημέρα αυτή σε “Ημέρα των Αυτοχθόνων”, λόγω των ολοένα και περισσότερων επικρίσεων, σύμφωνα με τις οποίες ο Κολόμβος εγκαινίασε την εποχή της αποικιοκρατίας και της ρατσιστικής βίας.

Οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους ντυμένοι στα μαύρα, με καλυμμένα τα πρόσωπα και κράνη, ξεκίνησαν από το γκρέμισμα, με τη βοήθεια αυτοκινήτου, ενός αγάλματος του Θεόδωρου Ρούσβελτ (1858-1919) πριν προχωρήσουν στο γκρέμισμα αγάλματος του Αβραάμ Λίνκολν (1809-1865).

Τα δύο αγάλματα βρέθηκαν καλυμμένα με μπογιά, ενώ και η Βιβλιοθήκη του Πόρτλαντ, η οποία βρίσκεται εκεί κοντά, υπέστη βανδαλισμούς.

“Η ομάδα αυτή είχε την πρόθεση να διαπράξει βίαιες εγκληματικές ενέργειες και να προκαλέσει φασαρίες”, δήλωσε χθες Δευτέρα ο αρχηγός της αστυνομίας του Πόρτλαντ Τσακ Λάβελ, σύμφωνα με τον οποίο τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν. Η συγκέντρωση, στην οποία παρευρέθηκαν και “οπλισμένα άτομα”, είχε παρουσιαστεί από τους διοργανωτές ως “ημέρα οργής”, υποστήριξε επίσης.

Ο δήμαρχος του Πόρτλαντ Τεντ Γουίλερ χαρακτήρισε από την πλευρά του αυτές τις πράξεις βανδαλισμού “αισχρές” και σημείωσε ότι “αντιβαίνουν στις αξίες αυτής της πόλης”.

Κατά τις διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε όλη τη χώρα μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, του 46χρονου Αφροαμερικανού που πέθανε στα τέλη του Μαΐου από ασφυξία ενώ τον πίεζε στον λαιμό με το γόνατό του ένας λευκός αστυνομικός στην Μινεάπολη, γκρεμίστηκαν πολλά αγάλματα Αμερικανών προέδρων όπως και προσωπικοτήτων της ιστορίας που συνδέονται με τη δουλεία στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook