Προσοχή στον κορωνοϊό και το κρύο

Στην αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και τις διαθέσιμες θεραπείες αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Με αφορμή τη ραγδαία αύξηση των θανάτων από κορωνοϊό και την κατάσταση στις ΜΕΘ, ο κ. Γώγος, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, εξέφρασε την άποψη ότι το ΕΣΥ μέχρι στιγμής επαρκεί, όμως χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες. «Περιμένουμε βέβαια και τις 50 νέες ΜΕΘ στο “Σωτηρία”. Η κάλυψη ΜΕΘ στην Αττική ξεπερνά το 60% και πλησιάζει το 70%. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται εγρήγορση και να ανοίξουν νέες κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχουν ΜΕΘ και για τον υπόλοιπο πληθυσμό», τόνισε ο καθηγητής.

Ο Χαράλαμπος Γώγος επισήμανε ότι γενικά η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, εστιάζοντας στην Αττική και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ωστόσο υποστήριξε ότι δεν θα δούμε εικόνες Ιταλίας, με τους γιατρούς να πρέπει να επιλέξουν ποιος θα ζήσει -μπαίνοντας σε ΜΕΘ- και ποιος δεν θα τα καταφέρει.

Γώγος: Το κρύο ευνοεί τη διασπορά του κορωνοϊού

Ερωτηθείς για τις καιρικές συνθήκες, ο καθηγητής είπε ότι «χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί σταδιακά θα μπούμε μέσα, δηλαδή σε εσωτερικούς χώρους. Ο ιός επιβιώνει καλύτερα την εποχή αυτή και υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα μετάδοσης και παραμονής του ιού στο περιβάλλον».

Σε εκείνο το σημείο τόνισε ότι «είναι κατανοητό ότι υπάρχει αμφιθυμία. Από τη μία θέλουμε να ζήσουμε φυσιολογικά και από την άλλη να προσέχουμε για να μην κινδυνεύσουμε. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε παράλληλα με τον κορωνοϊό μέχρι το εμβόλιο. Δεν μπορούμε να κάνουμε lockdown, δεν πρέπει. Και πρέπει σίγουρα να έχουμε τον νου μας στους ασυμπτωματικούς».

Σε ό,τι αφορά τους νέους είπε ότι «η συμβουλή είναι να κάνουν ό,τι θέλουν στον βαθμό που επιτρέπεται. Μπορούν να φάνε έξω, να πάνε τη βόλτα τους, να πάνε στον κινηματογράφο ή το θέατρο, όμως προσαρμοσμένοι στην πραγματικότητα. Δηλαδή να βγει, να φορέσει τη μάσκα του, να κρατήσει μια απόσταση του 1,5 μέτρου από τον άλλον και να πλένει τα χέρια του με αντισηπτικό. Και αν έχει ευαίσθητες ομάδες στο σπίτι του, να τους προσέξει».

Ερχεται το «κοκτέιλ» φαρμάκων του Τραμπ

Ο Χαράλαμπος Γώγος προσέθεσε για το κομμάτι της εργασίας ότι η τηλεργασία για τους εργαζόμενους θα πρέπει να εφαρμοστεί όπου γίνεται, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία των θεάτρων, λέγοντας ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λειτουργήσει ο πολιτισμός».

Στο τέλος της συνέντευξης, ο κ. Γώγος ερωτήθηκε για την πρόοδο στο «μέτωπο» των φαρμάκων και τις εξελίξεις στα εμβόλια. Αναφερόμενος, συγκεκριμένα, στο επιτυχημένο -όπως αποδείχθηκε- «κοκτέιλ» φαρμάκων που πήρε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε:

«Ο πρόεδρος Τραμπ πήρε ένα “κοκτέιλ” τεσσάρων φαρμάκων. Τα 3 από τα 4 υπάρχουν στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Το 4ο είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα, που είναι αρκετά ικανοποιητικά σαν θεραπεία και νομίζω ότι προσφέρει και υπόσχεται πολλά, παρότι παρασκευάζεται δύσκολα σε μεγάλες ποσότητες. Είναι σε κλινική μελέτη σε αυτή τη φάση. Αν κλείσει η μελέτη και πάρει έγκριση, θα το έχουμε μέχρι το τέλος του χρόνου».

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook