Την κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος αποφάσισε η κυβέρνηση – Έθεσε εαυτόν εκτός καθηκόντων ο πρόεδρος της Βουλής

Σάλο έχει προκαλέσει στην Κύπρο η προβολή βίντεο από το AlJazeera, στο οποίο δύο δημοσιογράφοι υποδύθηκαν τους δυνητικούς επενδυτές, προφασιζόμενοι ότι ενδιαφέρονται να μάθουν τις διαδικασίες απόκτησης κυπριακής ιθαγένειας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού, ο πρόεδρος της Βουλής και οι Κύπριοι επιχειρηματίες προτίθενται να παράσχουν όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις προκειμένου αυτό να γίνει εφικτό ακόμη και σε αιτητές οι οποίοι δεν δικαιούνται να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο.

Μετά τις αποκαλύψεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα έκτακτης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο. Μετά τη συνεδρία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος δήλωσε στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το sigmalive.com, ότι «κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, οι Υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών κατέθεσαν πρόταση για κατάργηση του παρόντος Επενδυτικού Προγράμματος.

Η πρόταση βασίστηκε στις διαχρονικές αδυναμίες, αλλά και στην καταχρηστική εκμετάλλευση που έτυχαν οι πρόνοιες του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Η απόφαση θα έχει ισχύει από την 1η Νοεμβρίου 2020.

Η Κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας από τη διορισθείσα Επιτροπή από τον Γενικό Εισαγγελέα, και της έκδοσης των πορισμάτων, θα εξετάσει συνολικά την πολιτική ενθάρρυνσης για προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει στο μέλλον νέο Επενδυτικό Πρόγραμμα, ο κ. Κούσιος είπε ότι «θα εξεταστεί συνολικά από την Κυβέρνηση η κατάσταση για ενθάρρυνση επενδυτών, αλλά δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση επί του παρόντος», προσθέτοντας ότι η μόνη απόφαση που έχει ληφθεί είναι για την κατάργηση του υφιστάμενου Προγράμματος.

Σε ερώτηση για τα όσα δημοσιοποίησε ο Al Jazeera, o εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θα ήθελα να προβώ σε οποιαδήποτε άλλη δήλωση επί του παρόντος».

Έθεσε εαυτόν εκτός καθηκόντων ο πρόεδρος της Βουλής

Μετά από την προβολή βίντεο από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, στο οποίο διακρίνεται και ο ίδιος και αφορά τη διαδικασία απόκτησης κυπριακής ιθαγένειας μέσω του -μέχρι τότε- κυπριακού προγράμματος πολιτογράφησης, με δήλωσή του, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σημειώνει ότι απολογείται που επέτρεψε σε κάποιους, «έστω και μέσα απ’ τη δημοσιοποίηση αυτής της σκηνοθετημένης και αποσπασματικής εικόνας», να πλήξουν το πρόσωπο του και κατ’ επέκταση τον θεσμό του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Θα ήθελα να ζητήσω δημόσια συγγνώμη, για τη δυσάρεστη εικόνα που πέρασε στον κυπριακό λαό – και όχι μόνο – και την αναστάτωση που αυτή έχει προκαλέσει», δηλώνει

«Από την επόμενη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020, απέχω από τα καθήκοντα μου, μέχρι να αποπερατωθούν οι έρευνες. Όταν ολοκληρωθούν, έχω πάρει τις αποφάσεις μου και ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα τις ανακοινώσω», προσθέτει.

Καλεί, τέλος, όλες τις αρμόδιες αρχές να επιταχύνουν οποιεσδήποτε διαδικασίες έχουν αρχίσει και θέτει τον εαυτό του στη διάθεση των Αρχών, για οποιαδήποτε διευκόλυνση χρειαστεί, σχετικά με τις έρευνες.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα, ενώ και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάννης ο οποίος επίσης διακρίνεται στο βίντεο υπέβαλε την παραίτησή του.

Ανησυχεί η Κομισιόν

«Η Κομισιόν έχει εκφράσει τη σοβαρή ανησυχία της για τα σχήματα υπηκοότητας επενδυτών και ευθέως απέναντι στις κυπριακές αρχές» υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρίστιαν Βίγκαντ κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της Κύπρου για κατάργηση του προγράμματος παροχής κυπριακών διαβατηρίων έναντι επενδύσεων.

Ο κ. Βίγκαντ υπογράμμισε ότι «παρακολουθήσαμε με δυσπιστία πώς υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι εμπορεύονταν την ευρωπαϊκή ιθαγένεια για οικονομικά κέρδη» και σημείωσε ότι «η πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν ήταν ξεκάθαρη όταν έλεγε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές δεν είναι προς πώληση».

«Δεν έκλεισα εγώ το πρόγραμμα – Ψάρευα πληροφορίες»

Στο ΣΙΓΜΑ και στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο νομικός ο οποίος πρωταγωνίστησε στις νέες αποκαλύψεις του Al Jazeera. Ο κ. Πιττάτζιης μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι δεν φταίει αυτός που έκλεισε το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου, με απόφαση Υπουργικού και τόνισε ότι δεν θα φορτωθεί στους ώμους του κάτι τέτοιο.

«Είναι δικαιολογημένη η οργή και η αγανάκτηση του κόσμου στα όσα αποσπασματικά μετέφερε το Al Jazeera. Δυστυχώς δεν περιποιούν τιμή σε οποιονδήποτε επαγγελματία τα σχόλια τα οποία είχα αναφέρει. Αυτή η αγανακτισμένη κοινή γνώμη θεωρεί, ως φαίνεται και από το δημοσίευμα, ότι πρόθεση μου ήταν η συνεργασία με τους συγκεκριμένους μεσίτες. Δεδομένης αυτής της πρόθεσης που διαφαίνεται καταδικάζει η κοινή γνώμη. Ήταν όμως αυτή η πρόθεση εκ μέρους μου; Να συνεργαστώ;», διερωτήθηκε.

«Εάν η πρόθεση μου ήταν να συνεργαστώ με τους συγκεκριμένους ανθρώπους τότε γιατί μόλις βρέθηκα μαζί τους πέρσι έκανα εσωτερική αναφορά στο γραφείο μου. Αν πρόθεση μου ήταν να συνεργαστώ γιατί την επόμενη μέρα έστειλα μήνυμα στον Άγγλο μεσίτη. Αυτός (σ.σ ο μεσίτης) με ρώτησε, αυτοί θέλουν παρανομίες, τι κάνουμε; Του απάντησα. Τους είπα ότι είναι όλα πιθανά. Για να τους ψαρέψω. Έχω το μήνυμα, από πέρσι, όχι φέτος.

Δεν θα πω ότι ήμουν τίμιος, απάντησε. Αυτό ας το πουν άλλοι. Από την πρώτη εργάσιμη μέρα μετά το συμβάν, τηλεφώνησα στον δικηγορικό σύλλογο και τους ενημέρωσα για το τι έγινε. Αν πιστεύετε ότι είναι σοβαρό μου είπαν, να κάνετε αναφορά στις αρμόδιες Αρχές», είπε.

«Η έναρξη της διαδικασίας συλλογής στοιχείων έγινε για σκοπούς αναφοράς. Δεύτερη μέρα στάλθηκαν μηνύματα. Τρίτη μέρα ενημέρωσα τον κύριο Πιττάτζιη.

Εγώ συνέλλεγα πληροφορίες για να τις δώσω στο Κράτος. Ο νόμος ο ίδιος λέει ότι την ώρα που θα περιέλθει στην ανίληψη κάποιου επαγγελματία κάτι ύποπτο, πρέπει να αναφερθεί. Εγώ ενημέρωσα τις Αρχές. Το όνομά του, τα τηλέφωνα του και από εκεί και πέρα τα έθεσα ενώπιον της Πολιτείας».

«Δεν χάλασε η δουλειά γι’ αυτούς τους συγκεκριμένους. Ήρθαν στο γραφείο μου και η συζήτηση κατέληξε ότι θα λαμβάναμε τα στοιχεία επενδυτή μετά. Η ΜΟΚΑΣ όταν έκανα αναφορά που απέστειλε επιβεβαιωτική απάντηση».

Παράλληλα ο κ.Πιττάτζιης χαρακτήρισε ως ανυπόστατα και υπερβολικά τα όσα προβλήθηκαν στο βίντεο. «Εγώ τους έλεγα μια γίνεται, μια θα το δούμε. Όταν τους είπα για παράδειγμα για την αλλαγή του ονόματος. Γιατί δεν διερευνάτε αν όντως έγινε εσωτερική αναφορά».

Ο νομικός διερωτήθηκε και για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να τερματίσει το πρόγραμμα. «Η δημοσίευση του Al Jazeera ήταν σημαντικός παράγοντας για την απόφαση αυτή. Έγιναν και πέρσι αποκαλύψεις, δεν είμαι εγώ που έκλεισα το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου. Δεν είναι η πρώτη φορά που είδαμε αναφορές για το πρόγραμμα. Έκανα συγκεκριμένες ενέργειες. Δεν μπορώ να φορτωθώ στους ώμους μου ότι έγινε στην Κύπρο. Έκανα ενέργειες, προσπάθησα να συλλέξω πληροφορίες.

Νόμιζα ότι ήταν εγκληματίες, όχι ότι είναι δημοσιογράφοι. Αν με βάση την νομοθεσία έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω πρέπει να με πετροβολούν; Αν δεν έκανα τίποτε ποια θα ήταν η αντίδραση, συνέχισε.

«Και σε άλλες περιπτώσεις γινόταν εισήγηση για παρανομία, ναι σαν γραφείο κάνουμε αναφορές. Δεν εκπροσώπησα κανέναν που καταδικάστηκε», είπε.

«Θα προσπαθήσω να πω τη θέση μου. Θα προχωρήσω στη λήψη νομικών μέτρων, το Al Jazeera αναφέρει ότι έκανα καταγγελία, γιατί δεν το λέτε; Δεν έγινε συναλλαγή», είπε ο κ.Πιττάτζιης.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook