Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων συμμετείχε στη μεγάλη σύσκεψη πολιτών και φορέων που έγινε στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020 ενάντια στην ξενοδοχοποίηση – ιδιωτικοποίηση του Λόφου Καστέλι των Χανίων.

Η μαζική συμμετοχή πολιτών και φορέων δείχνει τη σφοδρή αντίθεση που υπάρχει ενάντια στη στέρηση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών σε ελεύθερους και δημόσιους χώρους όπως ο Λόφος Καστέλι. Στα Χανιά τα προηγούμενα χρόνια δόθηκαν και με τη δική μας συμμετοχή μεγάλες μάχες για την προστασία του πρασίνου και των ελεύθερων και δημόσιων χώρων όπως οι 4 παραλίες, το δασάκι που περιλαμβάνονται στη δημόσια έκταση 584 στρεμμάτων των Αγίων Αποστόλων. Καταφέραμε με πολύχρονη εκστρατεία και 11.500 υπογραφές να αποτρέψουμε την τσιμεντοποίηση και ιδιωτικοποίηση της περιοχής και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης και ιδιωτικοποιήσεων. Πετύχαμε έτσι να έχει η πόλη ένα πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής δημόσιο και ελεύθερο για όλους, χωρίς τσιμέντα, αποκλεισμούς και εισιτήρια στις παραλίες που σχεδίαζαν.

Ο αποκλεισμός των πολιτών από ελεύθερους και δημόσιους χώρους είναι στην πραγματικότητα αποκλεισμός τους από τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι προάγουν την επικοινωνία, το διάλογο, την ελεύθερη έκφραση και δημιουργία των πολιτών. Κάθε περιορισμός τους (ιδιωτικοποίηση- εμπορευματοποίηση) είναι περιορισμός της δημοκρατίας, της συμμετοχής και των δικαιωμάτων των πολιτών.

Τονίζουμε ότι υπάρχει, μέσα από το δημόσιο διάλογο που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα, μια ευρύτατη δημόσια σύγκλιση πολιτών και φορέων των Χανίων σε 5 σημεία για το Λόφο Καστέλι:

1.    Όχι στην ξενοδοχοποίηση των μνημείων και της πλατείας του Λόφου Καστελιού.

2.    Όχι στην ιδιωτικοποίηση του χώρου.

3.    Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και της ελεύθερης πρόσβασης πολιτών και επισκεπτών στο Λόφο Καστέλι χωρίς εισιτήρια.

4.    Δημόσια χρήση του χώρου για εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς σκοπούς και για τις ανάγκες της νεολαίας και των φοιτητών.

5.  Συμμετοχή των πολιτών στη διαχείριση του δημόσιου χώρου μέσα από Συνέλευση, μαθαίνοντας από το παράδειγμα που έδωσε τα προηγούμενα 16 χρόνια η κατάληψη Ρόζα Νέρα που έχει καταγραφεί πλέον στην Ιστορία της πόλης, ότι μπορεί να υπάρξει μια διαφορετική διαχείριση του δημόσιου ελεύθερου χώρου, με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών μέσα από συνελεύσεις που θα αποφασίζουν για το χώρο.

Με βάση τους παραπάνω 5 άξονες, η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων χαιρετίζει και υποστηρίζει κάθε πρωτοβουλία πολιτών και προσπάθεια συσπείρωσης που συμβάλλει σε αυτούς τους στόχους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook