Παρά του ότι είχαν δηλώσει συμμετοχή πολλοί φορείς ο κόσμος που συγκεντρώθηκε δεν ήταν ο ανάλογος

Συλλαλητήριο για τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απο τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στα Χανιά για την πανδημία του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων.

Αν και οι προσκλήσεις και ανακοινώσεις για συμμετοχή στο συλλαλητήριο έγιναν απο πολλούς φορείς, τελικά οι πολίτες που παρευρέθησαν και συμμετείχαν και στην πορεία που ακολούθησε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης δεν ήταν αντίστοιχοι του αριθμού των φορέων.

Σε ανακοίνωσή του για το συλλαλητήριο, το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων αναφέρει τα εξής:

“Το Σωματείο Επισιτισμού Ν.Χανίων χαιρετίζει τους εργαζόμενους που παρευρέθηκαν στο σημερινό συλλαλητήριο ενάντια στην κυβέρνηση της Ν.Δ που κλιμακώνει την επίθεση απέναντι στα εργασιακά μας δικαιώματα  και  συνεχίζει στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο που είχαν στρώσει οι προηγούμενοι του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να  παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο ώστε να προστατευτεί η υγεία του λαού. Στο συλλαλητήριο, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Τροφίμων και Ποτών, το Σωματείο Οικοδόμων, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, ο Σύλλογος Γυναικών (ΟΓΕ), ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, ο Σύλλογος Εστίασης  καθώς και άλλα συνδικάτα και σωματεία, ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

 Στη συγκέντρωση την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε η Πρόεδρος του Σωματείου Ιδ. Υπαλλήλων Μαριάτζελα Χαλακατεβάκη τονίζοντας ότι με αφορμή την πανδημία φορτώνουν τις συνέπειες μιας νέας κρίσης για άλλη μια φορά στους εργαζομένους. Έχουν ομολογήσει ότι οι στόχοι τους για το επόμενο διάστημα είναι το δικαίωμα επαναπρόσληψης των εποχικών, οι συλλογικές συμβάσεις, η κανονική άδεια,  η προστασία των ανέργων και βέβαια η συλλογική οργάνωση και δράση των σωματείων. Την ίδια στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε αβεβαιότητα, αναγκάζονται να ζήσουν με 534 ευρώ τον μήνα, βλέπουμε εκατομμύρια ευρώ να καταλήγουν στις τσέπες μερικών δεκάδων μεγαλομετόχων μονοπωλιακών ομίλων, αλυσίδων εστίασης, μεγαλοξενοδόχων.

Επιπλέον χαιρετισμό  απεύθυνε εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου ο Πάνος Μπαρμπόπουλος επισημαίνοντας   ότι :<< Τα Χανιά είναι και αυτά μια πόλη που πλήγηκε σε τεράστιο βαθμό από την πανδημία και τις οικονομικές συνέπειες της.  Έχουμε ζητήσει σε επανειλημμένα δελτία τύπου ουσιαστική στήριξη στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αλλά δυστυχώς πέρα από την επιστρεπτέα προκαταβολή (που και αυτήν δεν την πήραν όλοι) κάτι πιο ουσιαστικό με την μορφή άμεσης επιδότησης δεν υπήρξε>>.  Μεταξύ άλλων ο Εμπορικός  Σύλλογος Ν.Χανίων διεκδικεί την επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ ως τη μόνη αποδεκτή λύση που μπορεί να περιορίσει σε ένα βαθμό τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη λειτουργία των μικροεπιχειρήσεών μας. Κατάργηση χαρατσιών όπως ο ΕΝΦΙΑ , το τέλος επιτηδεύματος αλλά και δραστική μείωση των αδίκων έμμεσων φόρων.

Το Σωματείο Επισιτισμού Ν.Χανίων καλεί σε συστράτευση όλους τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό-Τουρισμό, τα πρωτοβάθμια σωματεία του Νομού Χανίων , ώστε να μπει φρένο στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που την φετινή σαιζόν είδαν να μειώνεται το εισόδημα τους, που είδαν την δουλειά τους να εντατικοποιείται , που τους κάλεσαν για άλλη μια φορά να βάλουν «πλάτη» στα δύσκολα, να δώσουν δυναμική και μαζική απάντηση. Η προηγούμενη περίοδος έδειξε ότι η όποια κατάκτηση είχαν οι εργαζόμενοι , έγινε μέσα από αγώνες που ήταν οι ίδιοι πρωταγωνιστές.

Δυναμώνουμε την οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς. Μαζικοποιούμε τα σωματεία μας. ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ-ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!

 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

• Να διασφαλιστεί η εργασία όλων των εργαζομένων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.  Καμιά αρνητική αλλαγή, στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματα μας.
• Καμία αλλαγή στο καθεστώς των υπερωριών. 
• Να επαναπροσληφθούν το 2021 όλοι οι εποχικά εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού, χωρίς κανέναν όρο και καμιά προϋπόθεση, είτε εργάστηκαν το 2020, είτε οι συμβάσεις τους ήταν σε αναστολή.
• Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων του κλάδου από το κράτος και την εργοδοσία με βάση τις συλλογικές μας συμβάσεις. 
• Να καταβληθεί σε όλους όσους αναστάλθηκαν οι συμβάσεις τους το δώρο Χριστουγέννων, το επίδομα αδείας και οι αποδοχές της κανονικής άδειας, το αργότερο μέχρι 31.12.2020. 
• Να ενταχτούν στα μέτρα στήριξης όλοι όσοι έμειναν έξω από αυτά, κύρια οιεργαζόμενοι στον Επισιτισμό Τουρισμό, οι ελαστικά απασχολούμενοι και οι εργαζόμενοι σε εργολαβίες. Να καταργηθούν άμεσα όλες οι άθλιες εργασιακές σχέσεις, με πρώτες τις εργολαβίες που αποτελούν το σύγχρονο δουλεμπόριο.
• Επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία, με επίδομα 600 ευρώ. Να μην μείνει κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.
• Για τους εποχικούς εργαζόμενους, τους άνεργους, τους απλήρωτους και σε όσους είναι οι συμβάσεις τους σε αναστολή, ή είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου. Για όλους αυτούς να ανασταλεί κάθε υποχρέωση προς τράπεζες και Δημόσιο.
• Να παραταθεί για τους εποχικούς εργαζόμενους το δικαίωμα μονομερούς δήλωσης αναστολής εργασίας για τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο.  
• Επαναφορά του Εφάπαξ στην 20ετία και διεύρυνσή του στον Επισιτισμό.
• Δωρεάν διάθεση εμβολίων για την εποχική γρίπη και τον COVID-19 σε όλους τους εργαζόμενους χωρίς όρους και προϋποθέσεις
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook