Μια μικροσκοπική πόλη μέσα στη λιμνοθάλασσα Αιτωλικού- Μεσολογγίου

Αν ένα ταξίδι μέχρι την Βενετία αυτήν την περίοδο μοιάζει με ουτοπία, μπορείτε να παραμείνετε στην Ελλάδα και να επισκεφτείτε την μικρογραφία της ιταλικής πόλης, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, σε απόσταση μόλις 10 χλμ. από την ιερή πόλη του Μεσολογγίου.

Ο λόγος για το Αιτωλικό, που αν και δεν φημίζεται για τα κανάλια και τις γόνδολές του, θυμίζει πολύ την όμορφη πόλη της Ιταλίας, καθώς αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι στη μέση της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού- Μεσολογγίου -σημαντικού υγροβιότοπου και καταφυγίου περισσότερων από 250 διαφορετικών ειδών πουλιών.

Παραδομένη στην ήρεμη και γαλήνια υδάτινη αγκαλιά της λιμνοθάλασσας, η μικρή πόλη είναι χτισμένη πάνω σε ένα νησάκι ριζωμένο στο νερό, ενώ συνδέεται με την στεριά ανατολικά και δυτικά μέσω δύο πέτρινων τοξωτών γεφυριών μήκους 300 μέτρων.

Τα συγκεκριμένα γεφύρια, μάλιστα, έχουν ανακηρυχθεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία, καθώς παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ως αξιόλογο δείγμα τεχνικού έργου υποδομής του τέλους του 19ου αιώνα. Κατασκευάστηκαν το 1848 και διευρύνθηκαν μερικές δεκαετίες αργότερα. Το αρχικό τους πλάτος ήταν 4 μέτρα ενώ με τη διεύρυνσή τους διπλασιάστηκε.

Μικρές πλατείες, πλακόστρωτα δρομάκια και παλιά αρχοντικά συνθέτουν την σημερινή εικόνα του Αιτωλικού, το οποίο κατά την δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου από τους Τούρκους πρόβαλε σθεναρή αντίσταση.

Εκτός από την βόλτα στη λιμνοθάλασσα και την παρατήρηση του οικοσυστήματός της, όποιος βρεθεί στο Αιτωλικό αξίζει να επισκεφτεί το Λαογραφικό Μουσείο του αλλά και το Μουσείο Χαρακτικής «Βάσω Κατράκη».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook