Σε μείωση των επιτοκίων της προχώρησε, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2009, η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας, απόφαση που αποδίδεται στις επιπτώσεις που έχει στην αυστραλιανή οικονομία η κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας η Αποθεματική Τράπεζα (RBA) μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 4,5% από 4,75%.

Όλες οι μεγάλες τράπεζες της χώρας πέρασαν τη μείωση στους πελάτες τους με εξαίρεση την τράπεζα National Australia Bank που ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τα επιτόκια της μόνο κατά 0,20%.

Η μείωση των επιτοκίων στην Αυστραλία, η πρώτη μετά από 2,5 χρόνια, εκτιμάται ότι θα ωφελήσει κατά 50 δολάρια το μήνα όσους εξοφλούν στεγαστικά δάνεια ύψους 300.000 δολαρίων.

Οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν πως θα ακολουθήσει και νέα μείωση καθώς πιστεύουν ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και η επιβράδυνση στις ΗΠΑ θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Στην ανακοίνωσή της, η Αποθεματική Τράπεζα εκφράζει ανησυχία για τον αντίκτυπο της παγκόσμιας αβεβαιότητας στην οικονομία της. «Τα στοιχεία για την αυστραλιανή οικονομία υποδηλώνουν μέτρια ανάπτυξη», σημειώνει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook