Τις ποινές που θα επιβληθούν στους 57 που κρίθηκαν ένοχοι για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ανακοίνωσε δια της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. 

Τελευταία ενημέρωση 13:45

Η ανακοίνωση των ποινών ξεκίνησε με την ανάγνωση των ονομάτων εκείνων που κηρύχτηκαν ένοχοι. Στο Δικαστήριο είναι παρόντες μόλις πέντε απο τους 57 για τους οποίους ανακοινώνονται οι ποινές.

Οι ποινές

Στον Γιώργο Ρουπακιά ισόβια για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και 10 χρόνια για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, 4 έτη για οπλοχρησία, 4 έτη για οπλοφορία και 4.000 ευρώ χρηματική ποινή.

Οι υπόλοιποι που είχαν καταδικαστεί ως συνεργοί του καταδικάστηκαν σε 7 έως 8 χρόνια.

Οι ποινές για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος και τα πρώην και νυν πρωτοπαλίκαρα της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο Χρήστος Παππάς, ο Γιώργος Γερμενής και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος καταδικάστηκαν σε 13 χρόνια, όπως είχε προτείνει η εισαγγελέας. Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος καταδικάστηκε σε 10 χρόνια.

Οι ποινές για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση 

Χρυσοβαλαντης Αλεξόπουλος 5 έτη, Μιχάλης Αρβανίτης 5 έτη, Αντώνης Γρεγος 6 έτη, Παναγιώτης Ηλιοπουλος 7 έτη, Ελένη Ζαρουλια 6, Πολύβιος Ζησιμόπουλος 6, Νίκος Μίχος 5 κ 2 έτη για οπλοκατοχη, Κώστας Μπαρμπαρούσης 6, Στάθης Μπούκουρας 5 κ 1 για οπλοκατοχή, Νίκος Κουζηλος 7, Δημητρης Κουκουτσης 6 έτη.

Το επόμενο θέμα που θα εξεταστεί από το δικαστήριο, αυτό των συγχωνεύσεων, του καθορισμού δηλαδή της συνολικής εκτιτέας ποινής, καθώς και των αναστολών, αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες . Έτσι παραμένει άγνωστο αν κατά την σημερινή διαδικασία θα κριθεί αν και ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στην φυλακή .

Τι είχε προτείνει η Εισαγγελέας

Για την υπόθεση Φύσσα πρότεινε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον Γιώργο Ρουπακιά, ποινές κάθειρξης 8 ετών για τους Ιωάννη ‘Αγγο, Ιωάννη Καζαντζόγλου, Ελπιδοφόρο Καλαρίτη, Ιωάννη Κομιάνο, Κωνσταντίνο Κορκοβίλη, Αναστάσιο Μιχάλαρο, Γιώργο Πατέλη, Γιώργο Σκάλκο, Γιώργο Σταμπέλο, Λέοντα Τσαλίκη, Αθανάσιο και Νικόλαο Τσορβά. Στους Γεώργιο Δήμου και Αναστάσιο Αναδιώτη ζήτησε να επιβληθεί ποινή 6 ετών καθώς έχουν κερδίσει ελαφρυντικό.

Για την επίθεση στους αλιεργάτες ζήτησε ποινή κάθειρξης 7 ετών για τους Δημήτρη Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Θωμά Μαριά και Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο (έχουν ελαφρυντικό) και 10 ετών για τον Αναστάσιο Πανταζή.

Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα ζήτησε ποινή φυλάκισης 10 μηνών για κάθε πράξη ( δηλαδή επί τρία, όσα και τα θύματα ) επικίνδυνης σωματικής βλάβης φυλάκιση 10 μηνών για τους Κυριάκο Αντωνακόπουλο, Ιωάννη Καστρινό και Αναστάσιο Πανταζή. Ζήτησε επίσης ποινή φυλάκισης 6 μηνών για μία πράξη απλής σωματικής βλάβης για τον Αντώνιο Χατζηγάκη ο οποίος έχει ελαφρυντικό.

Για όλους τους προαναφερόμενους ζήτησε για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση ποινή κάθειρξης για 7 ετών για όσους δεν έχουν ελαφρυντικό και 5 ετών σε όσους έχουν.

Για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης η κ. Οικονόμου ζήτησε κάθειρξη 13 ετών για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παππά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση ζήτησε κάθειρξη 7 ετών στους πρώην βουλευτές Γεώργιο Γρέγο, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Νίκο Κούζηλο, Δημήτρη Κουκούτση , Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση.

Κάθειρξη 5 ετών εισηγήθηκε για τους Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη-Αβράμη Αρβανίτη , Στάθη Μπούκουρα και Νίκο Μίχο (τους έχει αναγνωριστεί ελαφρυντικό)

Για 9 από τους υπόλοιπους καταδικασθέντες που έχουν μόνο ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, μεταξύ των οποίων μία αστυνομικός, οι δύο δράστες της δολοφονίας Λουκμάν που έχουν καταδικαστεί σε 21 ετών κάθειρξη , δύο καταδικασθέντες για την επίθεση στον χώρο”Αντίπνοια” , ο πυρηνάρχης Ιεράπετρας, ζήτησε κάθειρξη 7 ετών. Τέλος για 1 , που κρίθηκε αθώος για συνέργεια στην δολοφονία Φύσσα και έχει ελαφρυντικό ζήτησε 5 έτη.

Η Εισαγγελέας ζήτησε επιπλέον ποινές φυλάκισης και χρηματικές ποινές για όσους από τους καταδικασθέντες για εγκληματική οργάνωση είχαν και κατηγορίες για παράνομες κατοχές όπλων, κροτίδων και άλλα αδικήματα.

Για τους πέντε κατηγορούμενους που δικάστηκαν και κρίθηκαν ένοχοι μόνο για πλημμελήματα ζήτησε ποινές που ξεκινούν από 5 μήνες και φθάνουν τα 2 χρόνια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook