Με καταθέσεις μαρτύρων θα προσπαθήσουν από τις 10 το πρωί να αποφύγουν τη φυλάκιση οι επτά πρώην βουλευτές που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης - Δείτε τις ποινές που ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής επί του κρίσιμου ζητημάτων των αναστολών στην εκτέλεση των ποινών που επιβλήθηκαν σε όσους κρίθηκαν ένοχοι για την εγκληματική οργάνωση.

Από την απόφαση που θα λάβει για το ζήτημα αυτό το δικαστήριο, θα εξαρτηθεί και αν οι καταδικασθέντες θα οδηγηθούν ή όχι στο φυλακή μετά τις ποινές που τους επιβλήθηκαν χθες ή θα αφεθούν ελεύθεροι με η χωρίς όρους, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Χθες, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αφού ανακοίνωσε την τελική απόφασή του για τις ποινές, άρχισε να εξετάζει το θέμα των αναστολών. Ήδη, στο δικαστήριο κατέθεσε ο πρώτος μάρτυρας υπέρ του καταδικασθέντα σε 9 έτη κάθειρξη και 2 μήνες Ιωάννη Άγγου (υπόθεση ανθρωποκτονίας Παύλου Φύσσα), ο οποίος υποστήριξε το αίτημα περί αναστολής που υπέβαλλαν νωρίτερα οι συνήγοροι του καταδικασθέντα.

Μάλιστα οι καταθέσεις μαρτύρων υπέρ καταδικασθέντων που ζητούν αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα. Στη συνέχεια και αφού ολοκληρωθούν οι καταθέσεις των μαρτύρων, το λόγο θα λάβει η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου για αναπτύξει την πρότασή της επί του ζητήματος της αναστολής. Ακολούθως θα αγορεύσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης και το δικαστήριο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη για να λάβει την απόφασή του. Η διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά και κάποιοι δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο η τελική απόφαση των δικαστών για το θέμα των αναστολών στις ποινές να ανακοινωθεί την Παρασκευή.

Σε περίπτωση, πάντως, που το δικαστήριο αποφασίσει να στείλει με την απόφασή του κάποιους από τους καταδικασθέντες στη φυλακή (δεν χορηγήσει δηλαδή αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους), τότε εφόσον τα πρόσωπα αυτά δεν βρίσκονται στο ακροατήριο ή δεν εμφανιστούν αυτοβούλως στις αρχές θα τα αναζητήσει η αστυνομία.

Η διαδικασία προβλέπει ότι οι αστυνομικοί με την αντίγραφο της απόφαση που μπορεί να εκδώσει το δικαστήριο περί μη αναστολών στις ποινές, θα αναζητήσουν τους καταδικασθέντες για να τους οδηγηθούν στην φυλακή. Μάλιστα, κάποιοι εκτιμούν σύμφωνα και με τις ποινές που επιβλήθηκαν χθες από το δικαστήριο ότι εφόσον δεν δοθούν αναστολές ο μέσος χρόνος παραμονής στη φυλακή των καταδικασθέντων θα είναι τα 4 με 5 έτη, με εξαίρεση βεβαίως τον Γιώργο Ρουπακιά στο οποίο έχει επιβληθεί ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 14 έτη κάθειρξη.


Πηγή: protothema.gr


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook