Πρώτη καταδικαστική απόφαση μετά την τροποποίηση του ποινικού κώδικα

Σε θάνατο καταδικάστηκαν πέντε άνδρες για τον βιασμό μιας 15χρονης το 2012 στο Μπαγκλαντές, σε ένα κλίμα αυξανόμενης οργής στη χώρα για τη σεξουαλική βία εναντίον των γυναικών.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Νασίμ Άχμεντ ο φίλος της έφηβης την οδήγησε στην άκρη ενός ποταμού, όπου τη βίασε μαζί με τους φίλους του. «Και οι πέντε κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε θάνατο» διευκρίνισε.

Πρόκειται για την πρώτη καταδικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά την τροποποίηση του ποινικού κώδικα στις αρχές της εβδομάδας, βάσει του οποίου πλέον ο βιασμός μπορεί να τιμωρηθεί με την εσχάτη των ποινών. Η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές Σέιχ Χασίνα έλαβε την απόφαση αυτή μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις που ξέσπασαν στη χώρα κατά της σεξουαλικής βίας.

Μέχρι πρότινος μπορούσαν να καταδικαστούν σε θάνατο μόνο οι δράστες ομαδικών βιασμών, ενώ ο μεμονωμένος δράστης βιασμού μπορούσε να καταδικαστεί έως σε ισόβια κάθειρξη μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

Αυξάνονται οι διαδηλώσεις

Την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκαν οι διαδηλώσεις αγανακτισμένων πολιτών σε όλη τη χώρα, μετά τη δημοσίευση ενός βίντεο που έγινε viral στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και το οποίο έδειχνε πολλούς άνδρες να γδύνουν και να επιτίθενται σε μία γυναίκα.

Η Σέιχ Χασίνα δεχόταν επικρίσεις και από το ίδιο της το κόμμα, τον Λαϊκό Σύνδεσμο ενώ οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτησή της, σε μια σπάνια κίνηση περιφρόνησης προς την κυβέρνηση του Μπανγκλαντές.

Η κοινή γνώμη της χώρας είναι οργισμένη από τον Σεπτέμβριο μετά τη σύλληψη πολλών μελών της νεολαίας του Λαϊκού Συνδέσμου με την κατηγορία του ομαδικού βιασμού μιας γυναίκας στην πόλη Σιλχέτ.

Διαδηλωτές στη Ντάκα και σε άλλες πόλεις ζητούσαν να αυστηροποιηθούν οι ποινές για τους βιαστές και να επιταχυνθεί η εκδίκαση των υποθέσεων αυτών προκειμένου να τερματιστεί αυτό που θεωρούν μια κουλτούρα ατιμωρησίας για τους δράστες σεξουαλικών επιθέσεων εναντίον γυναικών.

Μόνο το 3% των δικών για βιασμό καταλήγουν σε καταδικαστικές αποφάσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Τους εννέα πρώτους μήνες του έτους έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 208 ομαδικοί βιασμοί, σύμφωνα με την τοπική ένωση Ain o Salish Kendra.

Το Μπανγκλαντές, μια χώρα με 168 εκατομμύρια κατοίκους, έχει εκτελέσει 23 ανθρώπους από το 2013, ενώ 1.718 που έχουν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών αναμένουν την εκτέλεσή τους, αναφέρει τοπική οργάνωση.

Την απόφαση να τιμωρείται ο ομαδικός βιασμός με θάνατο επέκριναν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θεωρούν αναποτελεσματικό το μέτρο.

«Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα μέσο για να στραφεί η προσοχή της κοινή γνώμης μακριά από την πραγματική απουσία δράσης για την αντιμετώπιση της βίας την οποία αναγκάζονται να υποστούν τόσες γυναίκες στο Μπανγκλαντές. Οι εκτελέσεις συνεχίζουν τη βία, δεν την εμποδίζουν» κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook