Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, με μοναδικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις όσον αφορά στο αίτημα ένταξης των Τοπικών Κοινοτήτων Πεύκων, Χρυσοπηγής, Λιθινών και Περβολακίων του Δήμου Ιεράπετρας, στο Δήμο Σητείας.

Η συνεδρίαση κρίθηκε ως κατεπείγουσα προκειμένου να τοποθετηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο, λόγω της επικείμενης έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος.

Εισαγωγικά ο Δήμαρχος κ. Σήφης Αναστασάκης τόνισε πως η Ιεράπετρα βρίσκεται υπό διωγμό προανήγγειλε μεθοδευμένη, έντονη και δυναμική αντίδραση του Δήμου και άμεση συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό.

Επίσης ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο την έκδοση ενός αυστηρού ψηφίσματος και ανακοίνωσε την προσφυγή σε κάθε νόμιμο μέσο. Ακόμα επεσήμανε πως η ΚΕΔΕ πρέπει να πάρει θέση στο θέμα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ο Καλλικράτης δεν προέβλεπε κανένα τεμαχισμό Δήμου. Ο Δήμος Ιεράπετρας είναι ο πρώτος που τεμαχίζεται στην Ελλάδα; Για ποιο λόγο;».

Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών

Το Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε την έντονη διαφωνία, οργή και δυσαρέσκεια του σχετικά με το ενδεχόμενο μεταφοράς των τεσσάρων Δημοτικών Κοινοτήτων (Πεύκων, Χρυσοπηγής, Λιθινών και Περβολακίων) από το Δήμο Ιεράπετρας όπου είναι ενταγμένες σήμερα, ως τμήμα του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού, ο οποίος, σύμφωνα με το νόμο συναποτέλεσε μαζί με τον πρώην δήμο Ιεράπετρας το νέο Καλλικρατικό Δήμο.

Εξέφρασε δε την απορία του γιατί στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία, που ο λαός μας αντιμετωπίζει πρωτοφανή προβλήματα επιβίωσης και οι προβλέψεις της Καλλικρατικής Μεταρρύθμισης δεν υλοποιούνται, το Υπουργείο των Εσωτερικών, αντί να ασχολείται με τα πραγματικά κρίσιμα προβλήματα της χώρας, της Αυτοδιοίκησης και των ελλήνων πολιτών, συντελεί στην δημιουργία διχαστικού κλίματος στις τοπικές κοινωνίες και υπονομεύει την δυνατότητα διαδημοτικής συνεργασίας όμορων Δήμων.

Τονίστηκε δε ότι η απόφαση αυτή, εγκαινιάζει νέες πρακτικές, καταλυτικές για τη φιλοσοφία της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, χωρίς να ζητηθεί η άποψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ).

Το Συμβούλιο εξουσιοδότησε το Δήμαρχο Ιεράπετρας να επισκεφθεί μαζί με αντιπροσωπεία τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Χάρη Καστανίδη και η πλειοψηφία έθεσε στη διάθεση του Δήμαρχου τις παραιτήσεις τους.

Αύριο αναμένεται να εκδοθεί και το επίσημο ψήφισμα ενώ ο Δήμαρχος έχει ζητήσει και αναμένει την οριστική επιβεβαίωση για την ημέρα και ώρα της συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.