Στην Πενσιλβάνια σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος – Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 3η Νοεμβρίου.

Σε μια προσπάθεια να αναζωπυρώσει την υποστήριξη που βρήκε στην Πενσιλβάνια το 2016, υποστήριξη που τροφοδότησε και τη νίκη του στις εκλογές, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μεταβαίνει σήμερα στην πολιτεία αυτή, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές ενώ απομένουν πλέον μόνον δύο εβδομάδες ως τη λήξη της ψηφοφορίας, την ημέρα των εκλογών στις 3 Νοεμβρίου, για να φέρει ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος εις πέρας τον προεκλογικό του αγώνα κατά του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν.

Οι δημοσκοπήσεις σε όλη τη χώρα δείχνουν τον Δημοκρατικό πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ να διατηρεί ευρύ προβάδισμα έναντι του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, αν και η διαφορά μεταξύ τους εξακολουθεί να μην είναι τόση που να μην μπορεί να αντιστραφεί σε αμφίρροπες πολιτείες, μεταξύ των οποίων είναι η Πενσιλβάνια, η Φλόριντα και η Βόρεια Καρολίνα, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Ο Τραμπ κέρδισε κάποιο έδαφος έναντι του Μπάιντεν στην Πενσιλβάνια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Reuters/Ipsos που δόθηκαν χθες Δευτέρα στη δημοσιότητα, τα οποία δείχνουν τον Δημοκρατικό υποψήφιο να προηγείται με 49% έναντι 45% του προέδρου, με τη μεταξύ τους διαφορά να έχει μειωθεί ελαφρά σε σχέση με αυτήν που είχαν πριν από μια εβδομάδα.

Ο Τραμπ προγραμματίζει προεκλογική συγκέντρωση στο Ίρι, στην βορειοδυτική άκρη της πολιτείας, στις 19:00 τοπική ώρα (02:00 ώρα Ελλάδος της Τετάρτης). Ο Μπάιντεν δεν έχει προγραμματίσει για σήμερα κάποια προεκλογική εκδήλωση.

Ο χειρισμός από τον Τραμπ της πανδημίας της COVID-19, η οποία έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 219.000 Αμερικανούς και έχει οδηγήσει στην ανεργία εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ, έχει μεγάλο αντίκτυπο στις προοπτικές επανεκλογής του.

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, ο οποίος ανάγκασε και τον ίδιο να νοσηλευτεί για τρεις μέρες, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος επέστρεψε δριμύτερος στον προεκλογικό του αγώνα με ένα βαρύ πρόγραμμα μετακινήσεων και συγκεντρώσεων, στις οποίες οι υποστηρικτές του συνωστίζονται, πολλοί χωρίς να φορούν μάσκα.

Ο Τραμπ συνεχίζει παράλληλα να ζητεί τον τερματισμό των περιοριστικών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς στον τομέα της υγείας μπορούν να περιορίσουν την διασπορά του νέου κορονοϊού, όπως και το άνοιγμα της χώρας για να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις. Μάλιστα χθες ο Τραμπ κατακεραύνωσε τον κορυφαίο λοιμωξιολόγο της χώρας του, τον Άντονι Φάουτσι, χαρακτηρίζοντάς τον «καταστροφή».

Το μονοπάτι του Τραμπ προς τη νίκη στενεύει στην μάχη που δίνεται από πολιτεία σε πολιτεία, η οποία είναι και αυτή που θα καθορίσει εν τέλει ποιος από τους δύο υποψηφίους θα είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου στις 21 Ιανουαρίου του 2021.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Reuters/Ipsos που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δείχνουν τον Τραμπ να έπεται του Μπάιντεν στο Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν, άλλες δύο από τις πολιτείες στις οποίες αναμένεται να κριθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, τις οποίες κέρδισε παρά τρίχα πριν από τέσσερα χρόνια. Ο Τραμπ έπεται επίσης του Μπάιντεν στην Αριζόνα, ενώ οι δύο υποψήφιοι δίνουν μάχη στήθος με στήθος στην Φλόριντα και τη Βόρεια Καρολίνα.

Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια είναι οι Αμερικανοί που έχουν ήδη ψηφίσει, σύμφωνα με το U.S. Elections Project του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, το οποίο επισημαίνει ότι πρόκειται για ποσοστό μεγαλύτερο του ενός πέμπτου αυτών που ψήφισαν στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές του 2016.

Η προσέλευση στις κάλπες για την πρώιμη ψηφοφορία δείχνει τους καταγεγραμμένους Δημοκρατικούς να ξεπερνούν τους Ρεπουμπλικάνους στις περισσότερες πολιτείες στις οποίες παρακολουθείται η προσέλευση των υποστηρικτών των δύο κομμάτων, ενώ ο Τραμπ έχει επανειλημμένως χαρακτηρίσει την πρώιμη ψηφοφορία και τις επιστολικές ψήφους αναξιόπιστες, μολονότι ειδικοί δηλώνουν ότι είναι το ίδιο ασφαλείς με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο.

Το προεκλογικό του επιτελείο και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα επεδίωξαν, με ανάμεικτα αποτελέσματα, να περιορίσουν τις επιστολικές ψήφους σε πολιτείες στις οποίες επεκτάθηκε η χρήση της μεθόδου αυτής λόγω των φόβων που υπάρχουν για τη διασπορά της COVID-19 εξαιτίας του συνωστισμού στα εκλογικά κέντρα.

Στην Πενσιλβάνια το επιτελείο του απέτυχε επίσης να εμποδίσει τους αξιωματούχους να στήσουν κάλπες στις οποίες μπορούν οι ψηφοφόροι να καταθέτουν την ψήφο τους αντί να την στέλνουν με το ταχυδρομείο κατά την ψηφοφορία που γίνεται πριν από την επίσημη ημέρα των εκλογών, κάτι το οποίο αποτελεί μια δημοφιλή επιλογή σε πολλές άλλες πολιτείες.

Εξάλλου χθες το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέτρεψε στους κρατικούς αξιωματούχους να καταμετρήσουν τις επιστολικές ψήφους που θα φτάσουν έως και τρεις ημέρες μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, απορρίπτοντας προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων να απορριφθούν όσες φτάσουν μετά την ημέρα των εκλογών.

Η πρώιμη ψηφοφορία με φυσική παρουσία, η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές πολιτείες, θα αρχίσει στο Ουισκόνσιν, την Γιούτα και την Χαβάη σήμερα.

Τελευταίο debate

Οι δύο υποψήφιοι προβλέπεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους για μια τελευταία φορά δημοσίως μεθαύριο Πέμπτη, για μόλις τη δεύτερη τηλεμαχία τους, καθώς ο Τραμπ αποσύρθηκε από προγραμματισμένο για την περασμένη εβδομάδα debate με τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, διαφωνώντας για την διεξαγωγή του εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου λόγω της πρόσφατης λοίμωξής του από την COVID-19.

Οι διοργανωτές δήλωσαν χθες ότι στο τελευταίο ντιμπέιτ των δύο ανδρών που αναμετρώνται για την προεδρία θα χρησιμοποιηθεί κουμπί σίγασης, ώστε να διασφαλιστεί ότι κάθε υποψήφιος θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για δύο λεπτά στην αρχή κάθε 15λεπτου τμήματος της συζήτησης, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν οι αλλεπάλληλες διακοπές που αμαύρωσαν την πρώτη τηλεμαχία.

Το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ ήταν αντίθετο με την αλλαγή κανόνων, αλλά σημείωσε ότι ο πρόεδρος θα συμμετάσχει παρά ταύτα.

«Θα συμμετάσχω, απλά πιστεύω ότι είναι πολύ άδικο» δήλωσε ο Τραμπ από το προεδρικό αεροσκάφος. «Θα συμμετάσχω, αλλά είναι πολύ άδικο που άλλαξαν τα θέματα και είναι πολύ άδικο που έχουμε ξανά έναν συντονισμό που γίνεται με απόλυτη προκατάληψη».

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook