Γιατί καθυστέρησε το έργο και σε ποιο σημείο βρισκόμαστε.

Ένα σύμβολο της πόλης των Χανίων, το ρολόι του δημοτικου κήπου, βρίσκεται πλέον σε τελικό στάδιο ολοκλήρωσης της ανακατασκευής του και, επί της ουσίας, της επαναλειτουργίας του! Διότι, εδώ και πάνω από μιάμιση έως δύο δεκαετίες αυτό το ιστορικό μνημείο δεν παρέχει και την ουσία της ύπαρξής του, στους πολίτες, δηλαδή να τους ενημερώνει για την ακριβή ώρα.

Η ανακατασκευή του ρολογιού και η επισκευή του μηχανισμού βρίσκονται πλέον στον “χρόνο 0” ολοκλήρωσης των εργασιών τους και από τις αρχές Δεκεμβρίου, θα γίνουν τα… αποκαλυπτήρια ώστε το μνημείο που μετρά σχεδόν έναν αιώνα ζωής, να “παραδοθεί”, στην πράξη, στην κοινωνία

Γιατί καθυστέρησε η ανακατασκευή του ρολογιού

Η αρχική μελέτη του ρολογιού του δημοτικού κήπου Χανίων χρειάστηκε 9 ολόκληρα χρόνια για να εγκριθεί, κάτι που έγινε, τελικά, στα τέλη του 2017 (επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής Χανίων). Γιατί συνέβη αυτό;

Χρειάστηκε να γίνει μια τροποποίηση στην μελέτη που ωστόσο, αποτέλεσε και τον λόγο για τις καθυστερήσεις που ακολούθησαν.

Όπως εξηγεί στο Flashnews.gr, o αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Ξανθουδάκης, “το πάνω μέρος του ρολογιού είναι από μπετόν παλιάς κοπής. Το μπετόν φτιάχνονταν με ποταμίσια άμμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται! Ο μελετητής είπε από την αρχή ότι το πάνω μέρος, δεν επισκευάζεται. Η άποψη του ήταν καθαιρεθεί και να ξαναφτιαχτεί”.

Σε εκείνο το σημείο, κλήθηκαν η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και ο μελετητής και κατέληξαν στο να χρησιμοποιηθεί για την ανακατασκευή του πάνω μέρους του ρολογιού, μια άλλη πιο σύγχρονη τεχνική (αδιατάραχτη κοπή με μη συμπυκνωμένο ενισχύμένο κονίαμα) από αυτή που ανέφερε η αρχική μελέτη. “Αυτό όμως προϋπόθετε αύξηση του προϋπολογισμού κατά 38 χιλιάδες ευρώ”, επισημαίνει ο κ. Ξανθουδάκης.

Η αύξηση του προϋπολογισμού είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση με όλα τα επακόλουθά της. Δηλαδή γραφειοκρατική διαδικασία για να ενταχθεί εκ νέου στο ΕΣΠΑ, τροποποίηση του προϋπολογισμού, συμπληρωματική σύμβαση κτλ.

Νωρίτερα είχε εγκριθεί  από τη “Νεωτέρων Μνημείων” η τροποποίηση της μελέτης. 

Εξαιτίας και των παραπάν, το έργο που επρόκειτο να παραδοθεί 1 Νοεμβρίου, τελικά αυτό θα γίνει την 1η Δεκεμβρίου. “Σταγόνα στον ωκεανό” δηλαδη μετά από τόση αναμονή.

Εξωτερικοί δίσκοι του μηχανισμού ρολογιού

Η αρχική μελέτη περιελάμβανε την αλλαγή και των μηχανισμών του ρολογιού, αλλά όχι τη συντήρηση των εξωτερικών δίσκων του ρολογιού και αυτό αποτελεί μια εργασία γίνεται αυτές τις ημέρες.

“Φυσικά από τότε που έγινε η αρχική μελέτη έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία όπου το έργο έχει επιβαρυνθεί με το χρόνο. Η φθορά λειτουργεί πολλαπλασιαστικά”, προσθέτει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χανίων.

Τι περιελάμβαναν οι εργασίες και ιστορικά-τεχνικά στοιχεία

Το έργο περιελάμβανε τις απαιτούμενες επεμβάσεις ενίσχυσης, επισκευών και ανάδειξης του, για την αποκατάσταση της αρχικής μορφής του την προστασία του από περαιτέρω φθορά καθώς και την προστασία των διερχόμενων πεζών, με τη άρση επικινδυνότητας λόγω πτώσης επιμέρους υλικών.

Το ρολόι του δημοτικού κήπου ανήκει στα νεώτερα μνημεία της πόλης. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές άρχισε να κτίζεται το 1924 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1927. Το ρολόι έχει ιδιόμορφη τριμερή διάρθρωση, βάση και κορμό των οποίων οι πλευρές συγκλίνουν προς τα πάνω και στέψη που διαμορφώνεται σε κυκλική περίμετρο. Για το χτίσιμο του ρολογιού του δημοτικού κήπου των Χανίων χρησιμοποιήθηκαν καντουνάδες (μεγάλες πέτρες) από τα τότε λατομεία των Λενταριανών και της Χαλέπας, καθώς και ποταμίσια άμμος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook