Ενώπιον δικαστηρίου ακόμα επτά άτομα για τον αποκεφαλισμό του καθηγητή στο Παρίσι - Ανάμεσά τους δύο ανήλικοι

Καταγγελία για απειλές που δέχθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε η γαλλική τοπική εφημερίδα La Nouvelle Republique, μετά τη δημοσίευση σκίτσου του Προφήτη Μωάμεθ στο πρωτοσέλιδό της, όπως δήλωσε σήμερα ένας από τους δημοσιογράφους της.

Στις 18 Οκτωβρίου η εφημερίδα αυτή είχε επαναδημοσιεύσει ένα σκίτσο του Μωάμεθ, το οποίο είχε δημοσιεύσει η σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα Charlie Hebdo, για να επισημάνει την απειλή που θέτουν οι ισλαμιστές εξτρεμιστές, μετά την δολοφονία την περασμένη εβδομάδα του Γάλλου καθηγητή Ιστορίας Σαμιέλ Πατί.

Ο δημοσιογράφος Κριστόφ Εριγκό δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV ότι μολονότι η μεγάλη πλειονότητα του κόσμου είχε θετική αντίδραση στο πρωτοσέλιδο αυτό της εφημερίδας, εκλαμβάνοντάς το ως μια υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και της δημοκρατίας, ένας μικρός αριθμός προσώπων απείλησε την εφημερίδα.

«Υπήρξαν τέσσερις ή πέντε απειλές, κυρίως στο Facebook, γεγονός το οποίο μας ώθησε να κάνουμε καταγγελία για λόγους αρχής» πρόσθεσε ο Εριγκό στις δηλώσεις που έκανε στο BFM TV, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ο καθηγητής Ιστορίας και Γεωγραφίας Σαμιέλ Πατί δολοφονήθηκε μέσα μεσημέρι έξω από το σχολείο στο οποίο δίδασκε σε προάστιο του Παρισιού από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής, αφού είχε δείξει στους μαθητές του σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ σε μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης, προκαλώντας την οργή ενός αριθμού μουσουλμάνων γονέων. Οποιαδήποτε απεικόνιση του Μωάμεθ θεωρείται βλασφημία για τους μουσουλμάνους.

Η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε τον δράστη της επίθεσης.

Η δολοφονία του Πατί συγκλόνισε τη Γαλλία και ξύπνησε μνήμες από την επίθεση πριν από πέντε χρόνια στα γραφεία της Charlie Hebdo, μετά τη δημοσίευση το 2015 από την σατιρική εφημερίδα σκίτσων του Μωάμεθ.

Ενώπιον δικαστηρίου ακόμα επτά άτομα για τον αποκεφαλισμό του καθηγητή

Επτά ακόμη πρόσωπα, ανάμεσά τους δύο ανήλικοι, θα προσαχθούν ενώπιον δικαστή στη διάρκεια της νύχτας, στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον αποκεφαλισμό.

Η δολοφονία προκάλεσε σοκ στη γαλλική κοινωνία και ανακάλεσε μνήμες από την φονική επίθεση πριν από πέντε χρόνια στα γραφεία της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, που είχε δημοσιεύσει σατιρικά σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ.

Δημόσιοι λειτουργοί χαρακτήρισαν την δολοφονία επίθεση στη Δημοκρατία και στις γαλλικές αξίες.

Σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθεί τελετή στη μνήμη του Παρί στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι.

Πηγή: newsbeast.gr