Ο Υπουργος Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μίλησε για ένα λιμενικό του μέλλοντος.

Το Λιμεναρχείο Χανίων στη Σούδα, επισκέφτηκε το πρωί ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.

Εκεί προέβη σε σημαντικές ανακοινώσεις που άπτονται, τόσο την ασφάλεια ελληνικών υδάτων, αφού τίθεται σε εφαρμογή ένα πολύ σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα ενίσχυσης του λιμενικού, όσο και ανακοίνωσε το άνοιγμα νέων οργανικών θέσεων στο λιμενικό για το 2021.

Πρώτα από όλα όμως συνεχάρη το λιμενικό σώμα για την εξαιρετική του αντίδραση στις μεταναστευτικές ροές αλλά και στα μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊού, στις ακτοπλοϊκές γραμμές:

“Να συγχαρω τα στελέχη του λιμενικού σώματος γιατί αντιμέτωπισε , ειδικά αυτή τηνπερίοδο, ένα πολυποίκιλο και δύσκολο έργο και το φέρατε “εις πέρας” με επιτυχία και σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Πέραν από τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος, όπου έχουμε περιορίσει σε ποσοστό πάνω από 90% τις ροές, κληθήκατε και συμμβάλλατε σε σημαντικό βαθμό ώστε να εφαρμοστούν τα υγειονομικά πρωτοκολλα, τοσο μέσα στα πλοία αλλά και μέσα στα λιμάνια.Το λιμενικό έχει κάνει πάνω από 50 χιλιάδες ελέγχους και έδωσε τα ανάλογα πρόστιμα, όπου απαιτούνταν. Εξαιτίας των συντονισμένων ενεργειών είχαμε σχεδόν μηδενικά κρούσματα στην ακτοπλοΐα, το καλοκαίρι. Οφείλεται στην αυταπάρνηση και στον επαγγελματισμό των λιμενικών αρχών”, επεσήμανε ο Υπουργός Ναυτιλίας.

Αναφέρθηκε δε στο νέο εξπλιστικό πρόγραμμα που προωθεί η κυβέρνηση: “Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ένα πολύ σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα ενίσχυσης του λιμενικού σώματος με επιχειρησιακά μέσα και συστήματα, προϋπολογισμού πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ. Το Εθνικής και στρατηγικής σημασίας έργο είναι, επιτέλους, σε επίπεδο δημοπράτησης, το ονομαζόμενο Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ).Μέσα στο 2021 αναμένεται να υπάρξει και ανάδοχος ώστε να εκκινήσει αυτό το σημαντικό έργο. Αυτό θα έχει σημαντικό όφελος και θα ενισχύσει τα θαλάσσια ύδατα της χώρας μας στο Αιγαίο, στην Κρήτη, στο Ιόνιο και σε πραγματικό χρόνο”.

Τέλος μίλησε για νέες οργανικές θέσεις στο λιμενικό σώμα, το 2021: “Τον περασμένο Μάρτιο αναλάβαμε νομοθετική πρωτοβουλία αύξησης των οργανικών θέσεων τοου λιμενικού σώματος κατά 1500 οργανικές θέσεις. Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η εκπαίδευση για τους 1550 πρώτους λιμενοφύλακες και έχουμε προγραμματίσει και για το 2021 και άλλες προσλήψεις που θα βοηθήσουν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα. Για τη νέα προγραμματική περίοδο το εξοπλιστικό πρόγραμμα θα υπερβεί τα 800 εκατομμύρια ευρώ”.

Νωρίτερα ο κ. Πλακιωτάκης είχε επισκεφτεί την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στο Βλητέ και την Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook