Εν μέσω της κακοκαιρίας πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Χανίων

Την διάρκεια της συνεδρίασης, όπως ήταν αναμενόμενο έγινε απολογισμός των δύο πρώτων ημερών του κύματος κακοκαιρίας που εκδηλώθηκε αυτή την εβδομάδα στην Κρήτη. 

Κοινή συνισταμένη ήταν πως εξ αιτίας των έργων που έγιναν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2019, αυτή την φορά αποφεύχθηκαν τα χειρότερα για το νομό Χανίων.

Όμως στην διάρκεια της σύσκεψης έγινε ειδική αναφγορά για τα σημεία που παρουσίασαν και αυτή την φορά προβλήματα.

«Έγινε σημαντική δουλειά το προηγούμενο διάστημα με καθαρισμούς ρεμάτων κυρίως, όμως ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Τώρα πρέπει να δούμε τα σημεία που παρουσίασαν τα περισσότερα προβλήματα» είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής.

Όπως επεσήμανε ο Δήμος Πλατανιά τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ιδιαίτερη τρωτότητα λόγω της έντασης των φαινομένων και ανέφερε πως χρειάζονται παρεμβάσεις στην περιοχή Πάνω Γεράνι – Μανωλιόπουλο, στον Ντεριανό ποταμό και αλλού.

Ειδικά για την εθνική οδό είπε πως παραμένει το πρόβλημα με τις καταπτώσεις και κατέληξε συμπερασματικά: «Με εξαίρεση τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από το χαλάζι και τις ισχυρές βροχές με αποτέλεσμα να χαθεί μεγάλος μέρος της παραγωγής, δεν παρουσιάστηκαν άλλα σοβαρά προβλήματα».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, επεσήμανε πως  αυτές τις ημέρες, οι περισσότερες ζημιές έγιναν στην Π.Ε. Ηρακλείου και ειδικά στα ανατολικά του νομού. Σε ότι αφορά στα Χανιά ανέφερε πως έγιναν πολλά έργα μετά την προηγούμενη κακοκαιρία, κάτι που θωράκισε τα Χανιά, όμως χρειάζεται ακόμη δουλειά.

Ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε σε νέες χρηματοδοτήσεις με τις οποίες θα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την δυτική Κρήτη και θα γίνει προετοιμασία για πολλές παρεμβάσεις στην ανατολική Κρήτη.

Για την οδοποιία είπε πως τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι σε πλήρη εξέλιξη τα έργα παρεμβάσεων σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου, ενώ ειδικά σε ότι αφορά στα Χανιά μίλησε για παρεμβάσεις σε 100 σημεία με τα έργα να ξεκινούν ακόμη και εντός του έτους.

Ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων Γεώργιος Μαρκουλάκης αναφέρθηκε στις επεμβάσεις που έκανε η Πυροσβεστική της δύο προηγούμενες ημέρες για αντλήσεις, νερών, απεγκλωβισμούς κυρίως οδηγών και άλλες.

Όπως είπε ο κ. Μαρκουλάκης, χάρη σε καθαρισμούς ρεμάτων και φρεατίων αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης έκανε λόγο για προβλήματα σε σημεία στα οποία οι χείμαρροι περνούσαν πάνω από τεχνικά έργα τα οποία δεν άντεξαν τις μεγάλες ποσότητες νερών, σε Κυπάρισσο, Γεράνι, Ταυρωνίτη, Πλατανιά. Επίσης υπήρξαν προβλήματα στο οδικό δίκτυο με καταπτώσεις και άλλες ζημιές, όπου επενέβησαν μηχανήματα του Δήμου.

Ο κ.Μαλανδράκης επεσήμανε πως τα έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν μεγάλη τοπικότητα και αυτό πρέπει να προβληματίσει, ενώ΄σε ότι αφορά στις συνεχείς διακοπές ηλεκτροδότησης είπε πως αποκαταστάθηκαν σε σύντομα χρονικά διαστήματα.

Τέλος ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης τόνισε πως η αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου άντεξε λόγω των καθαρισμών που έγιναν από την Αντιπεριφέρεια στα ρέματα και από τον Δήμο στα φρεάτια.

Πρόβλημα υπήρξε στο δίκτυο ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα πολλά χωριά να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά μέχρι σήμερα το μεσημέρι στα περισσότερα είχα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, όπως ανέφερε. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook