Οι προτάσεις που έγιναν χτες στον Υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Χανιά.

Εργασίες σε χώρο ακριβώς κάτω από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Κεντρικού Λιμεναρχείου Σούδας, εκτελούνται αυτήν την περίοδο για να δημιουργηθούν νέοι χώροι που θα στεγάσουν υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος Χανίων. Πρόκειται για χώρο που ήταν παλαιότερα αποθήκες του Τελωνείου και έχουν δοθεί προς χρήση στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Σούδας.

Με τον  τρόπο αυτό γίνεται, τρόπον τινά, ενοποίηση και οργάνωση των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος Χανίων που στεγάζεται σε δύο διαφορετικά σημεία, στη Σούδα και στο Ενετικό λιμάνι Χανίων.

Ωστόσο, όπως σημειώνει στο Flashnews.gr, o πρόεδρος της Ένωσης προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτ. Κρήτης, Βασίλης Κατσικανδαράκης, “ο νέος χώρος δεν θα καλύψει στο 100% το πρόβλημα που υπάρχει αλλά σε ένα ποσοστό 60%. Το Λιμεναρχείο Χανίων θα παραμείνει διχοτομημένο γιατί τα τετραγωνικά είναι λίγα. Πάντως θα δώσει μια ανάσα”.

Οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, συνεπώς τα νέα γραφεία, κάτω από εκείνα του Κεντρικού Λιμεναρχείο Χανίων θα λειτουργήσουν, βάσει προγραμματισμού και με τι όποιες καθυστερήσεις έχουν προκύψει, στις αρχές του 2021.

Οι προτάσεις προς τον Υπουργό Ναυτιλίας

Συν τοις άλλοις, μέσα στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Πλακιωτάκη, χτες στα Χανιά, είναι αφενός, η ανάβαθμιση-ανακαίνιση των γραφείων του α’ ορόφου τυ Κεντρικού Λιμεναρχείου της Σούδας, αρχικού προϋπολογισμού 120 χιλιάδων ευρώ, αφετέρου, η ενίσχυση του λιμενικού σώματος με τρία “προκάτ” κτήρια, 70 τ.μ. έκαστο (συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 220 χιλιάδες ευρώ), τα οποία θα δοθούν προς χρήση:

  • στον Λιμενικό Σταθμό Σφακίων, που υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο κτήριο που ενοικιάζεται εκεί και μάλιστα οι υπηρεσίες θα βγουν εκτός του χώρου αυτού, τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
  • στον Λιμενικό Σταθμό της Παλαιόχωρας
  • στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Σούδας, όπου θα τοποθετηθεί ανατολικά του υπάρχοντος κτηρίου. Σε αυτό το “προκάτ” θα έρθουν και άλλες υπηρεσίες από το Ενετικό Λιμάνι. 

Σημειώνεται ωστόσο, ότι οι προτάσεις αυτές, για την ανάβαθμιση του πρώτου ορόφου του Κεντρικού Λιμεναρχείο Σούδας αλλά και της αγοράς “προκάτ” κτηρίων είναι “προς έγκριση” και τις επεσήμανε χτες προφορικά στον Υπουργό, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων Δημήτρης Βιριράκης.

“Ελπίζουμε στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Λιμενικού στα Χανιά, παίρνοντας ως παράδειγμα τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του αντίστοιχου Λιμεναρχείου στο Ρέθυμνο. Έχουν συμβάλλει όλοι οι φορείς εκεί, ώστε να υπάρχει αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Το αίτημα που είχε υποβληθεί για μεταστέγαση των υπηρεσιών του λιμενικού Χανίων εντος του νεου επιβατικου σταθμου θα έλυνε το πρόβλημα αλλά δεν προχώρησε..”, τονίζει ο κ. Κατσικανδαράκης.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι έχουν υπάρξει κάποιες πρώτες συζητήσεις μεταξύ λιμενικού σώματος και Λιμενικού Ταμείου Χανίων να γίνει μια μελέτη ώστε, ανατολικά του υπάρχοντος κτηρίου στη Σούδα, να δημιουργηθεί σε έκταση 300 τμ., ένα νέο κτήριο που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες του λιμενικού σώματος Χανίων και φυσικά θα αποτελέσει ένα ρεαλιστικό έργο που θα μείνει για τα επόμενα χρόνια

Σχέδια επί χάρτου; Θα δείξει…

Φωτογραφίες από τις εργασίες στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook