Η μονομαχία των ηγετών Τουρκίας και Γαλλίας κορυφώνεται με προσωπικές επιθέσεις χωρίς πολλά προηγούμενα στη διεθνή διπλωματία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στις 24 Οκτωβρίου κατηγόρησε τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, για τις πολιτικές του απέναντι στους μουσουλμάνους, λέγοντας ότι χρειαζόταν «διανοητικούς ελέγχους».

«Τι μπορεί να πει κανείς για έναν αρχηγό κράτους που αντιμετωπίζει εκατομμύρια μέλη από διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες με αυτόν τον τρόπο: πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να γίνουν ψυχιατριοί έλεγχοι», είπε ο τούρκος Πρόεδρος το Σάββατο σε ομιλία που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Μακρόν είχε πει νωρίτερα ότι το Ισλάμ ως θρησκεία είναι «σε κρίση» είναι σε κρίση παγκοσμίως και δεσμεύτηκε πως η κυβέρνησή του θα φέρει νομοσχέδιο τον Δεκέμβριο το οποίο θα πατάει πάνω σε ένα νόμο του 1905 για το σαφή διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους στη Γαλλία.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε ακόμη αυστηρότερη εποπτεία της σχολικής εκπαίδευσης και πληρέστερο έλεγχο της χρηματοδότησης τζαμιών από πηγές εκτός Γαλλίας.

Εν τω μεταξύ, στον απόηχο του στυγερού αποκεφαλισμού καθηγητή σε προάστιο του Παρισιού από ακραίο 18-ψρονο μουσουλμάνο, αρκετά γαλλικά κτήρια έχουν φωταγωγηθεί με γελοιογραφίες του σατυρικού περιοδικού Charlie Hebdo – γελοιογραφίες οι οποίες έχουν εξοργίσει σκληροπυρηνικούς μουσουλμάνους οι οποίοι τις θεωρούν σκανδαλώδεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook