Ο γνωστός αρχιτέκτονας και αγωνιστής της προστασίας του περιβάλλοντος «έφυγε» από την ζωή την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου

Σε ανακοίνωσή της η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων της οποίας ο εκλιπών ήταν μέλος, αναφέρει τα εξής:
 
«Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων με θλίψη αποχαιρετά ένα από τα ιδρυτικά της στελέχη, τον αρχιτέκτονα Βαγγέλη Κατσανεβάκη που πρωταγωνίστησε σε μεγάλες οικολογικές μάχες, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, αφήνοντας το στίγμα του και αγωνιστική κληρονομιά στην πόλη και τη χώρα μας για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για την αναγκαιότητα της πολιτικής εκπροσώπησης του οικολογικού κινήματος τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια στην Ιταλία στη δεκαετία του 1970 συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα και συχνά μας μετέφερε τις εμπειρίες του από τις ημέρες εκείνες.

Αργότερα, τη δεκαετία του 1980 πρωταγωνίστησε στο ξεκίνημα του οικολογικού κινήματος στα Χανιά και στην ίδρυση της Οικολογικής Παρέμβασης αρχικά και της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων αργότερα. Η πρώτη μεγάλη μάχη που έδωσε τότε η Οικολογική Πρωτοβουλία με τη δική του συμμετοχή ήταν αυτή της κατάργησης του αίσχους του Κουρουπητού όπου η ανεξέλεγκτη απόρριψη των απορριμμάτων οδηγούσε στην αυτοανάφλεξη και καύση των σκουπιδιών παράγοντας καρκινογόνες διοξίνες. Ήδη από τότε η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων πρότεινε την ανακύκλωση ως λύση και ξεκίνησε η ίδια να την εφαρμόζει συλλέγοντας χαρτί κι αποθηκεύοντάς το στα τότε γραφεία της στην πλατεία Χορτατσών μέχρι να σταλεί για ανακύκλωση.

Στη δεκαετία του 1990, ήδη από το ξεκίνημά της, ο Βαγγέλης Κατσανεβάκης πρωτοστάτησε στην υιοθέτηση της ανακύκλωσης από το Δήμο Χανίων, στην ίδρυση της Διαδημοτικής Επιχείρησης Στερεών Απορριμμάτων και στον πρώτο σχεδιασμό μιας οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων με βάση την ανακύκλωση και την ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων μέσα από επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των σχολείων, τα οποία φρόντισε να χρηματοδοτηθούν από το Δήμο και τη ΔΕΔΙΣΑ στο σύντομο διάστημα που βρέθηκε στη ΔΕΔΙΣΑ σε θέση ευθύνης στο ξεκίνημά της. Δυστυχώς πολιτικά παιχνίδια τον απομάκρυναν από τη ΔΕΔΙΣΑ.

Παραμένοντας πάντα ενεργός πολίτης και στέλεχος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας συμμετείχε στις μεγάλες εκστρατείες προστασίας του περιβάλλοντος στα Χανιά που ακολούθησαν στις δεκαετίες του 1990 και 2000 για την προστασία της Γαυδοπούλας από την ισοπέδωση για τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης κοντέινερ με άγνωστο περιεχόμενο αλλά και για την προστασία της δημόσιας έκτασης των Αγίων Αποστόλων δίπλα στα Χανιά από την ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση. Κι οι δυο μεγάλες αυτές υποθέσεις κερδήθηκαν μετά από μεγάλες κινητοποιήσεις και χιλιάδες υπογραφές που μαζέψαμε μαζί. Είχε μαζί με μας τη χαρά ο Βαγγέλης να δει το 2014, μετά από 15 χρόνια εκστρατείας, να δει τη δημόσια έκταση με το δάσος και τις τέσσερις παραλίες των Αγίων Αποστόλων να παραχωρούνται στο Δήμο Χανίων, και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης κι ενώ οι κυβερνήσεις ιδιωτικοποιούσαν τα πάντα! Έτσι σώθηκε το δάσος, η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες μας και το οξυγόνο που αναπνέουμε στα Χανιά με τη δική του συμβολή.

Ο Βαγγέλης Κατσανεβάκης πίστευε ακράδαντα στην αναγκαιότητα της πολιτικής οικολογίας και συμμετείχε έτσι σε όλες τις προσπάθειες πολιτικής εκπροσώπησης του οικολογικού κινήματος στους θεσμούς από τη δεκαετία του 1980: Συμμετείχε ως ιδρυτικό στέλεχος στους Οικολόγους Εναλλακτικούς τη δεκαετία του 1980, στην Πολιτική Οικολογία και την Πράσινη Πολιτική τη δεκαετία του 1990, στους Οικολόγους Πράσινους τη δεκαετία του 2000. Υπήρξε υποψήφιος στις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές των Οικολόγων Εναλλακτικών και των Οικολόγων Πράσινων και στις τοπικές εκλογές ως συνεργαζόμενος σε μια προσπάθεια να μεταφέρει τις οικολογικές ιδέες σε τοπικό θεσμικό επίπεδο.

Για μας ο Βαγγέλης θα είναι πάντα μαζί μας, δίπλα μας στους αγώνες που θα έρθουν., Για την πόλη και τον τόπο αφήνει κληρονομιά την ανακύκλωση και τις οικολογικές ιδέες που έχουν πλέον ριζώσει εδώ χάρη και στις δικές του προσπάθειες κι αγώνες.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook