Οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση, δεν είναι δυνατό να επιδιορθωθούν. Το κόστος του είναι παρόμοιο με αυτό μίας φρεγάτας, δηλαδή η αξία του αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Σοβαρές και όπως φαίνεται μη αναστρέψιμες είναι οι ζημιές που προκληθήκαν στο ναρκοθηρευτικό του Πολεμικού Ναυτικού, Καλλιστώ που χτυπήθηκε από το φορτηγό-πλοίο της Maersk έξω από το λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση, δεν είναι δυνατό να επιδιορθωθούν. Το πλοίο όπως μετέδωσε ο σταθμός είναι πολύτιμο για το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς είναι το μοναδικό αυτού του είδους που διαθέτει ο στόλος.

Μάλιστα το κόστος του είναι παρόμοιο με αυτό μίας φρεγάτας, δηλαδή η αξία του αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Κρίσιμος για τη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος θα είναι και ο έλεγχος της συσκευής που συγκεντρώνει τα δεδομένα του πλου του φορτηγού πλοίου – κάτι σαν το λεγόμενο «μαύρο κουτί».

Από τον έλεγχο θα διαπιστωθούν πολλές από τις συνθήκες του ατυχήματος, δηλαδή η ταχύτητα με την οποία έπλεε, το ακριβές στίγμα του, οι συνομιλίες του καπετάνιου με άλλα παραπλέοντα σκάφη ή ακόμα και με το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.

Σημειώνεται, ότι κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης πάνω στο ναρκαλιευτικό παρέμειναν ο καπετάνιος και άλλα τρία μέλη του πληρώματος, ενώ οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν με σκάφος του Π.Ν. στο Ναυτικό Νοσοκομείο.

Τα πρώτα δεδομένα για τη σύγκρουση

Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού κατά τον απόπλου του φορτηγού πλοίου, στη γέφυρά του  υπήρχε πλοηγός, όπως προβλέπεται.

Όταν αποβιβάστηκε, το φορτηγό έπλεε με ταχύτητα 16 κόμβων, ταχύτητα η οποία θεωρείται εντός των  προβλεπόμενων ορίων.

Ακολούθως, υπάρχει μεγάλη επιβράδυνση στους οκτώ κόμβους και μετά στους 5, ενώ στην προσπάθειά του να αποφύγει το ναρκαλιευτικό, κάνει έναν τελευταίο ελιγμό, χωρίς εν τέλει, να αποφύγει τη σύγκρουση.

Το σχέδιο αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης

Ο εκπρόσωπος Τύπου τόνισε ότι «στις 7:35 το πρωί ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, για περιστατικό σύγκρουσης μεταξύ πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού και συγκεκριμένα του ναρκοθηρευτικού “ΚΑΛΛΙΣΤΩ” και του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων(container) “MAERSK LAUNCESTON” σημαίας Πορτογαλίας, στη θαλάσσια περιοχή 3,7 ναυτικά μίλια νότια Ψυτάλλειας Πειραιά εκτός ζώνης διαχωρισμού κυκλοφορίας».

Πρόσθεσε ότι από τη σφοδρή σύγκρουση προκλήθηκε εισροή υδάτων στο ναρκοθηρευτικό πλοίο, ενώ άμεσα οργανώθηκε επιχείρηση διάσωσης των μελών του πληρώματος του ναρκοθηρευτικού από τρία περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, δύο αντιρρυπαντικά, ομάδα Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, πλοίο και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και τέσσερα ρυμουλκά.

Όπως ανέφερε ο κ.Κοκκάλας τα μέλη του πληρώματος περισυλλέγησαν από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού και πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ οι δύο τραυματίες εκ των μελών του πληρώματος του ναρκοθηρευτικού μεταφέρθηκαν στο λιμένα Πειραιά με σκάφος, παρελήφθησαν από ασθενοφόρο όχημα και μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Επί του ναρκοθηρευτικού πλοίου παρέμεινε ο κυβερνήτης του καθώς και άλλα μέλη του πληρώματός του.

Πρόσθεσε επίσης ότι από τη σύγκρουση προκλήθηκε ελεγχόμενη θαλάσσια ρύπανση, ενώ ενεργοποιήθηκαν τα τοπικά σχέδια αντιμετώπισης περιστατικών ρύπανσης των καθ’ ύλην αρμόδιων Λιμενικών Αρχών.

«Έγινε περισυλλογή επιπλεόντων υλικών από τη θαλάσσια περιοχή του συμβάντος, ενώ οι εργασίες απορρύπανσης από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και με θετικά αποτελέσματα», είπε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook