Την επιβολή πιο αυστηρών μέτρων, με ολικό κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων, στο πλαίσιο των προσπαθειών να αναχαιτιστεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού, εξετάζει η Γερμανία, όπως γράφει η εφημερίδα Bild.

Μετά την αυστηρή προειδοποίηση της Άνγκελα Μέρκελ προς τους πολίτες για πιστή εφαρμογή των μέτρων περιορισμού, και με την αύξηση των κρουσμάτων να είναι σταθερή στη χώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος θέλει να υπάρξει συμφωνία κατά τη σύνοδο που θα έχει σήμερα με τους επικεφαλής των κρατιδίων για να κλείσουν όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ από τις 4 Νοεμβρίου, αλλά να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, γράφει η Bild.

Σχέδιο απόφασης για τη σύνοδο αυτή, το οποίο επικαλείται η Bild, αναφέρει ότι η Μέρκελ θέλει να καταλήξουν σε συμφωνία με τους επικεφαλής των 16 κρατιδίων για να κλείσουν και τα γυμναστήρια, τα καζίνο και οι κινηματογράφοι, όπως επίσης τα θέατρα, οι όπερες και οι αίθουσες συναυλιών, αλλά να επιτραπεί στα καταστήματα να μείνουν ανοιχτά αν τηρούν τα υγειονομικά μέτρα και περιοριστεί ο αριθμός των πελατών που θα μπορούν να δέχονται.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει επίσης να προσφέρει οικονομική βοήθεια στις εταιρείες που επηρεάζονται από το κλείσιμο αυτό, προσθέτει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι ένα σχέδιο γι’αυτό θα παρουσιαστεί αργότερα σήμερα.

Στους πολίτες θα επιτρέπεται να βγαίνουν δημοσίως μόνο μαζί με μέλη της οικογένειάς τους και άλλης μιας οικογένειας, συμπληρώνει η Bild.

Οι παραβάτες θα τιμωρούνται, προσθέτει, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περαιτέρω.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 14.964 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 464.239 συνολικά, δείχνουν τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 85 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα να ξεπερνά τους 10.000 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά την ίδια πηγή.

Δραματική προειδοποίηση για 20.000 κρούσματα την ημέρα
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε την Τρίτη πως η αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού είναι «πολύ ανησυχητική» και πως οι αρχές πρέπει να εφαρμόσουν γρήγορα αποφασιστικά μέτρα για να σταματήσουν το δεύτερο κύμα.

«Τα πρόσθετα μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα, προσωρινά και επικεντρωμένα. Και θα πρέπει να ληφθούν όσο ενιαία γίνεται σε όλη τη Γερμανία και να είναι εν γένει κατανοητά», τόνισε ο Σολτς.

«Μέχρι τώρα, η χώρα μας τα έχει πάει αρκετά καλά στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και θα αποφασιστεί τις ερχόμενες εβδομάδες αν τα πράγματα θα παραμείνουν έτσι. Είναι στο χέρι μας», πρόσθεσε.

Ο Σολτς έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια εικονικής γερμανογαλλικής οικονομικής διάσκεψης στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, ο οποίος πήρε επίσης μέρος στη διάσκεψη αυτή, δήλωσε πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Γερμανία είναι πιθανό να φτάσει τα 20.000 την ημέρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

«Αντιμετωπίζουμε εκθετική αύξηση», δήλωσε ο Αλτμάιερ. «Στη Γερμανία ο αριθμός των νέων μολύνσεων αυξάνεται κατά 70-75% σε σύγκριση με πριν από μια εβδομάδα».

Ο Αλτμάιερ δήλωσε πως η αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη και οι περιορισμοί που επιβάλλονται στην καθημερινή ζωή θα καταστήσουν δυσκολότερη την ταχεία επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ωστόσο δεν περιμένει πως οι αλυσίδες τροφοδοσίας θα διαταραχθούν όπως είχε γίνει στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας την άνοιξη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook