Αρνητικοί εμφανίζονται οι μισοί Γερμανοί σε επανεκλογή της Aνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία στις κάλπες του 2013 σε δημοσκόπηση για λογαριασμό του γερμανικού Stern, ενώ σχεδόν ένας στους δύο θεωρεί λανθασμένο τον τρόπο που η καγκελάριος έχει διαχειριστεί την κρίση στην Ευρωζώνη.

Στην δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από την εταιρεία Forsa, o νυν κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Φιλελεύθερων (FDP) υπολείπονται εννέα μονάδων των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων (44% έναντι 35%).

Μόλις το 39% όσων ερωτήθηκαν τάχθηκαν υπέρ της νίκης της Μέρκελ και του CDU. Η καγκελάριος βρίσκεται στο πηδάλιο της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης από το 2005, αρχικά στον λεγόμενο «μεγάλο συνασπισμό» (με το SPD) και κατόπιν, από το 2009, με το FDP.

Στη μέση της δεύτερης θητείας της, η Μέρκελ δέχεται όλο και πιο σφοδρές επικρίσεις για την διστακτική της ηγεσία στην κρίση στην ευρωζώνη. Στη δημοσκόπηση, οι ψηφοφόροι εμφανίζονται διχασμένοι για τους χειρισμούς της, με το 46% να εκτιμούν ότι δεν χειρίστηκε σωστά την κρίση έναντι ενός 42% που υποστηρίζει το αντίθετο.

Το 87% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση, που έγινε από την 27η ως την 28η Οκτωβρίου -δηλαδή, πριν την αναγγελία του ελληνικού δημοψηφίσματος- δεν πιστεύουν ότι η συμφωνία της περασμένης εβδομάδας για τη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας θα επιλύσει την κρίση χρέους της ΕΕ.

Από τα αξιοσημείωτα στοιχεία της δημοσκόπησης είναι ότι οι Ελεύθεροι Δημοκράτες παραμένουν μόλις στο 3%, κάτω δηλαδή από το 5% που απαιτείται για την είσοδο οποιουδήποτε κόμματος στην ομοσπονδιακή βουλή. Το κόμμα των Πειρατών, το οποίο κατέγραψε μια απροσδόκητη εκλογική επιτυχία στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου το Σεπτέμβριο, υποχώρησε κατά 1%, συγκεντρώνοντας ποσοστό 9%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook