Προς τη λήψη νέων έκτακτων μέτρων προσανατολίζεται η κυβέρνηση μετά την ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων που σημειώθηκε την Τετάρτη, με 1.547 νέα κρούσματα, και την πανδημία να «οργιάζει» στη χώρα.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των μελών της Επιτροπής Υγείας του ΕΟΔΥ ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Ιδιαίτερα απασχολεί τους ειδικούς η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, όπου μέσα σε μία μόλις ημέρα διαγνώστηκαν σχεδόν 400 νέα κρούσματα (384 για την ακρίβεια).

Στο πλαίσιο μιας απέλπιδας προσπάθειας να συγκρατηθεί εκεί η πανδημία εντάσσεται η μετάβαση, σήμερα Πέμπτη, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα ο οποίος, συνοδεία κλιμακίων του Οργανισμού, θα έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις με τον δήμαρχο της πόλης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και άλλους φορείς για τη λήψη επιπλέον μέτρων στην περιοχή, τη στιγμή που η απειλή του lockdown επικρέμεται πάνω από τη συμπρωτεύουσα.

Έτσι, η Θεσσαλονίκη θα μπει στο «κάδρο» των κόκκινων περιοχών, ακολουθώντας την Κοζάνη, την Καστοριά, τα Ιωάννινα και τις Σέρρες.

Η εκθετική αύξηση των τελευταίων ημερών βρίσκεται σε σύμπνοια με την αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη, η οποία ανάγκασε χθες τη Γαλλία να επαναφέρει αυστηρό εθνικό lockdown μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι τα πέντε σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής:

• Η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού και στις «πορτοκαλί» περιοχές, κάτι που γίνεται ήδη στις «κόκκινες». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Σέρρες, όπου ο κορωνοϊός «ξέφυγε» σε μεγάλο βαθμό λόγω των μετακινήσεων Θεσσαλονικέων.

• Άλλη πρόταση είναι μάσκα παντού και στις «κίτρινες» περιοχές.

• Στο χώρο της εστίασης εξετάζεται το ενδεχόμενο να φορούν όλοι μάσκες και στο τραπέζι, με αφαίρεση μόνο για το φαγητό.

• Ιδιαίτερα ορατό είναι και το ενδεχόμενο νέου περιορισμού στο ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως μπαρ και εστιατόρια, καθώς εξετάζεται αυτά να κλείνουν στις 9 ή τις 10, αντί για τις 12.00 που ισχύει μέχρι σήμερα.

• Σύμφωνα με την ΕΡΤ, συστάσεις αναμένονται για τη μουσική που όσο πιο χαμηλά είναι, τόσο λιγότερο αναγκάζονται να μιλούν δυνατότερα, καθώς έχει αποδειχτεί ότι ένα λεπτό δυνατής ομιλίας μπορεί να παραγάγει πάνω από 1.000 αερολύματα. Αν υπάρχει σύμπτωμα, τα σωματίδια παραμένουν στον αέρα, σε κλειστό μη επαρκώς αεριζόμενο περιβάλλον.

Στο κόκκινο από σήμερα Ιωάννινα και Σέρρες

Στο «κόκκινο», δηλαδή στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου) του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας είναι από σήμερα, στις 6 το πρωί, οι περιφερειακές ενότητες των Ιωαννίνων και των Σερρών.

Θλιβερά ρεκόρ

Την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε μία σειρά από θλιβερά ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας. Το πρώτο αφορά στα κρούσματα που ανήλθαν σε 1.547, αριθμός άνευ προηγουμένου, με το σύνολο να φτάνει από την αρχή της πανδημίας σε 34.299 περιπτώσεις.

Επίσης, χθες σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ στους διασωληνωμένους, οι οποίοι πλέον φτάνουν τους 108, αυξημένοι κατά έξι σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Τέλος, χθες έσπασε το όριο των 600 θανάτων, καθώς άλλοι δέκα ασθενείς απεβίωσαν, με το σύνολο να ανέρχεται σε 603.

Αρνητικά σημειώθηκαν όμως και σε περιφερειακό επίπεδο με Αττική, Θεσσαλονίκη και Σέρρες να σημειώνουν αρνητικά ρεκόρ.

Αρνητικό ρεκόρ είχαμε και στις Σέρρες όπου ο αριθμός ήταν τριψήφιος για πρώτη φορά (158), ενώ πολύ υψηλά είναι τα νούμερα κρουσμάτων και σε Λάρισα (61), Ροδόπη (57) και Ιωάννινα (51).

Πηγή: cnn.gr