Οι δολοφονίες αμάχων στη Συρία πρέπει να σταματήσουν «αμέσως», δήλωσε χθες, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στη Λιβύη, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν, καλώντας να πάψει η βίαιη καταστολή των λαϊκών διαδηλώσεων εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Οι φόνοι αμάχων πρέπει να σταματήσουν αμέσως», υπογράμμισε για άλλη μια φορά ο Μπαν στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τρίπολη, τονίζοντας ότι η βία στην διάρκεια της εξέγερσης έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 3.000 σύρους πολίτες.

Ο πρόεδρος Άσαντ «πρέπει να εφαρμόσει τη συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. . . ο λαός έχει υποφέρει πολλά εδώ και πολύ καιρό», είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ, αναφερόμενος στη συμφωνία με τον Αραβικό Σύνδεσμο όσον αφορά ένα σχέδιο για την έξοδο από την πολιτική κρίση.

Ο Μπαν επέμεινε ότι στη Συρία επικρατεί μια «απαράδεκτη κατάσταση».

Νέες δολοφονίες πολιτών

Νωρίτερα χθες, άνδρες των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας σκότωσαν 11 σουνίτες μουσουλμάνους τους οποίους σταμάτησαν σε σημείο ελέγχου βορειοδυτικά της πόλης Χομς στην κεντρική Συρία, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητες πηγές. Ακολουθεί την πληροφορία από έναν ακτιβιστή στην Χομς πως εννιά αλαουίτες αναγκάστηκαν δια της βίας να βγουν από ένα λεωφορείο και εκτελέστηκαν κοντά στην πόλη χθες (Τρίτη). Οι αλαουίτες, μια σέκτα του σουνιτικού Ισλάμ στην οποία ανήκει η οικογένεια Άσαντ, μονοπωλούν την εξουσία στη Συρία.

Εάν επιβεβαιωθεί ο απολογισμός θα πρόκειται για ένα από τα πιο αιματηρά επεισόδια σεκταριστικής βίας αφότου ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του Άσαντ.

Ισχυρότερη καταδίκη της Συρίας στον ΟΗΕ ζητά η Α. Μέρκελ

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ζήτησε χθες μια ισχυρότερη καταδίκη της Συρίας, κυρίως στον ΟΗΕ, ενώ ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επισκέπτεται το Βερολίνο, κάλεσε εκ νέου για την επιβολή κυρώσεων.

«Θα θέλαμε, το λέω τουλάχιστον για τη Γερμανία, μια ισχυρότερη καταδίκη (της Συρίας), και ιδίως από τα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε η. Μέρκελ στον Τύπο τονίζοντας ότι οι συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό της επικεντρώθηκαν στην εξέλιξη της κατάστασης στη χώρα.

Στις αρχές Οκτωβρίου, το Βερολίνο είχε κρίνει «πολύ λυπηρή» την αποτυχία του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο καταδίκαζε το συριακό καθεστώς, μετά το ρωσικό και το κινεζικό βέτο.

«Οι κυρώσεις είναι απαραίτητες», επανέλαβε και πάλι ότι ο κ. Ερντογάν ο οποίος υπογράμμισε ότι πέρα από τα 910 χιλιόμετρα κοινά σύνορα, στενοί δεσμοί ενώνουν τη χώρα του με τον γείτονα της.

«Βλέπουμε σαφώς ότι πρόκειται για αρνητικές εξελίξεις» στη Συρία, πρόσθεσε λίγες ώρες πριν από μια αραβική σύνοδο στο Κάιρο, κατά την οποία η Δαμασκός πρέπει να δώσει την απάντηση της σε ένα επίσημο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.

Η άλλοτε εγκάρδιες σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού επιδεινώθηκαν μετά την εξέγερση εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης καταδίκασε έντονα την καταστολή και απηύθυνε έκκληση για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις πριν ανακοινώσει τη ρήξη των σχέσεων με το καθεστώς της Δαμασκού.

Μέρκελ και Ερντογάν μίλησαν με την ευκαιρία των εορτασμών για την 50ή επέτειο της συμφωνίας για την πρόσληψη τουρκικού εργατικού δυναμικού στη Γερμανία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook