Η φετινή χρονιά, έφερε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν το δημόσιο σχολείο.

Φέτος όμως στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση  έρχονται να προστεθούν οι ιδιαίτερες συνθήκες και οι δυσκολίες που έχει επιβάλει στην καθημερινότητά μας η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως αναφέρουν  οι σύλλογοι γονέων πέντε σχολείων των Χανίων, "τα παιδιά μας βιώνουν από πρώτο χέρι την έλλειψη υποδομών, προσωπικού καθαριότητας και εκπαιδευτικών. Κάθε γονιός βλέπει καθημερινά ότι η κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σχολείο υπονομεύει το μέλλον και την υγεία των παιδιών μας. Οι γονείς αναγκαζόμαστε να βάλουμε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουμε τα κενά και τις ελλείψεις που το ίδιο το κράτος επιμένει να μην καλύπτει.
Παρόλες τις συνεχείς κινητοποιήσεις, τα αιτήματα των σωματείων των εκπαιδευτικών, των Συλλόγων Γονέων, καθώς και των ίδιων των μαθητών, η απαράδεκτη κατάσταση συνωστισμού στις τάξεις συνεχίζεται".


Οι πανελλαδικές και πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα προέβαλαν ως κυρίαρχο αίτημά τους την ανάληψη από την πλευρά της κυβέρνησης των ευθυνών της για την προστασία της δημόσιας υγείας εντός των σχολείων και καθώς και τη διασφάλιση της υγείας των μαθητών σε όλη τη χώρα.

"Εμείς, ως γονείς, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και λαμβάνουμε την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε το σύνολο των γονεϊκών φορέων του νομού μας, σε αυτόν τον κοινό αγώνα για τη διεκδίκηση του αυτονόητου: ισότιμη μόρφωση για τα παιδιά μας σε υγειονομικά ασφαλή σχολικά περιβάλλοντα", αναφέρουν οι σύλλογοι γονέων των 2ου Γενικού Λυκείου Χανίων, 4ου Γενικού Λυκείου Χανίων, Μουσικού Σχολείου Χανίων ,15ου δημοτικό σχολείο Χανίων ,11ου δημοτικού σχολείου Χανίων, 11ου & 27ου Νηπιαγωγείου Χανίων.

Οι σύλλογοι πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης συνέντευξη τύπου στo Mουσικό Σχολείο Χανίων, όπου εξέθεσαν τα αιτήματά τους, ενώ νωρίτερα απέστειλαν υπόμνημα σε αρμόδιους φορείς (Δήμος Χανίων, Περιφέρεια, Α' βάθμια και Β'βάθμια, ΕΟΔΥ, Ένωση Γονέων Χανίων κτλ), όπου αναφέρουν αναλυτικά τα αιτήματά τους. 

Οι διεκδικήσεις που τονιζονται στο υπόμνημα:

  • Την πραγματοποίηση δωρεάν τεστ σε όλους τους μαθητές του τμήματος, που επιβεβαιώνεται κρούσμα, καθώς και στις στενές επαφές αυτού (εκπαιδευτικοί, λοιπό προσωπικό, γονείς). Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα να κλείνει το τμήμα και να γίνεται απολύμανση του σχολείου. Σε διαφορετική περίπτωση, μπροστά στον επερχόμενο χειμώνα και σε συνδυασμό με την εμφάνιση και διασπορά της εποχικής γρίπης, τα σχολεία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε θερμοκήπια διάδοσης του κορονοϊού.
  • Ιατρική αξιολόγηση και πραγματοποίηση τεστ με ευθύνη του κράτους, σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος σε μαθητή, εκπαιδευτικό ή και λοιπό προσωπικό. Παρουσία υγειονομικών στα σχολεία, σύνδεση του σχολείου με δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την επαρκή παρακολούθηση της υγείας των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών.
  • Τον προγραμματισμό με ευθύνη του κράτους δωρεάν επαναλαμβανόμενων προληπτικών τεστ στα σχολεία, για λόγους πρόληψης και περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού στη σχολική κοινότητα.
  • Επισκευή σχολείων-εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και η αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να µην έχει πάνω από 15 μαθητές.
  • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τμήματα, µε λιγότερους µμαθητές. Κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα.
  • Μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.
  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού µόνιµων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
  • Δωρεάν και ασφαλή μεταφορά από και προς το σχολείο για όλους τους μαθητές. Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής µμετάβαση του κάθε µαθητή από και προς το σχολείο, χωρίς να απαιτείται η συνοδεία συγγενικού προσώπου.
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια µε το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομικής Προστασίας, είδη καθαρισμού.
  • Άµεση έναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων για όλα τα παιδιά, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών και με ευθύνη του Κράτους.