«Από μια κλωστή». Αυτό είναι το κλίμα που επικρατεί πλέον αναφορικά με την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.

Γιατί, πέραν της «υψηλής πολιτικής» και των παρασκηνιακών ζυμώσεων, που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες στην κεντρική πολιτική σκηνή τη χώρας, υπάρχει και η πραγματική οικονομία, η οποία απειλείται με κατάρρευση. Το γεγονός ότι η 6η δόση του δανείου που αναμένεται περίπου ως μάννα εξ ουρανού, δεν έχει διασφαλιστεί, συνιστά έναν εφιάλτη για τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Ακόμα και αν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «κατεβάσει ρολά» και αποφασίσει να πληρώνει μόνο μισθούς και συντάξεις, είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να αντέξει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Τα λεφτά που υπάρχουν διαθέσιμα, αρκούν έως τα τέλη Νοεμβρίου, το πολύ έως τις αρχές του επόμενου μήνα. Και το αγωνιώδες ερώτημα που διατυπώνεται είναι: «Και μετά;».

Σε αυτό, προς το παρόν, σύμφωνα με το newscode.gr, κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει απάντηση, αυτή τη στιγμή. Το χειρότερο είναι ότι κανείς δεν θα είναι σε θέση να δώσει απαντήσεις για πολύ καιρό, από τώρα.

Ακόμα και διάφορα τρικ αν επιστρατεύσει το υπουργείο Οικονομικών, τα χρονικά περιθώρια για διάφορους ελιγμούς, που μπορεί να διασφαλίσει είναι ελάχιστα. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και δυστυχώς τελειώνει. Το κλίμα που τείνει να επικρατήσει στην αγορά συνοψίζεται στα εξής:

«Γιατί να πληρώσω τις υποχρεώσεις μου στο κράτος, τώρα;». Κι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο ερώτημα που μπορεί να διατυπωθεί, γιατί, απλά, μπορεί να κλείσει όλες τις κάνουλες εσόδων, που έχουν απομείνει. Τη στιγμή που οι πολιτικοί θα «ζυμώνονται» για το τι είπε ποιος, πότε το είπε και τι ακριβώς εννοούσε …

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook