Ο απίστευτος όγκος νερού που έχει πέσει στην Κρήτη και ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές εχει προκαλέσει ανησυχία στους αγρότες για το μέλλον των καλλιεργειών τους.

Αν και αυτή την περίοδο η βροχή ευνοεί τους ελαιώνες, ο απίστευτος όγκος νερού έχει φέρει ανησυχία για τυχον ζημιές. Την ίδια ώρα η κακοκαιρία είναι η αιτία για να σταματήσει το λιομάζωμα. Και είναι άγνωστο πότε το νερό αυτό θα απορροφηθεί για να μπορέσουν ξανα να μπουν στα λιόφυτα τους οι ελαιοπαραγωγοί.

Το σίγουρο είναι ότι σε κάποιες περιοχές η όλη διαδικασία θα παρει αναβολή για κάποιες μέρες, προκειμένου οι αγρότες να έχουν και παλι πρόσβαση στα λιόφυτα.

Σημαντική παράμετρος αποτελεί και η ζημιά στο αγροτικό οδικό δίκτυο, καθώς σίγουρα η καταστροφή μέρους αυτού θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για το ράβδισμα των ελιών.

Και όλα αυτά τη στιγμή που και το ζωικό κεφάλαιο – όπως έχει γράψει το newshub.gr – έχει πάθει ζημιά από την κακοκαιρία!

Δήλωση ζημιών

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ανακοινώσεις – δεσμεύσεις είχαμε  στη διάρκεια της συνάντησης που έγινε στην Περιφέρεια Κρήτης, μεταξύ των τοπικών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του κυβερνητικου κλιμακίου που βρισκεται στο νησί.

Στα πλαίσια της συζήτησης για την καταγραφή των ζημιών που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία η οποία έπληξε περιοχές του νησιού και ιδιαίτερα τους Δήμου Χερσονήσου, Μινώα Πεδιάδας και Δήμους του Ρεθύμνου, είχαμε και ανακοινώσεις για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με αυτά που είπε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, αφού γίνει η πλήρης και άμεση καταγραφή των ζημιών σε φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο, θα δοθούν αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους της Κρήτης. Μάλιστα για αυτό το σκοπό ο κ. Λυκουρέντζος θα βρεθεί και πάλι στο νησί την επόμενη εβδομάδα για να δει την προοδο της διαδικασίας και τα αποτελέσματα της καταγραφής των ζημιών. 

Υπενθυμίζεται ότι στους Δήμους που επλήγησαν έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την παραλαβή – δήλωση των ζημιών από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους από τις αρμόδιες Υπηρεσίες

Ήδη πάντως έχουν γίνει ανακοινώσεις για τη δήλωση ζημιών. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση από το Δήμο Μινώα Πεδιάδας. Συγκεκριμένα από το Δήμο Μινώα Πεδιάδας γνωστοποιείται πως πραγματοποιήθηκε χθες αναγγελία ζημιάς προς τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες στην περιοχή Καστελλίου και Θραψανού, εξαιτίας των έντονων καταιγίδων και των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή του Δήμου τα ξημερώματα του Σαββάτου 07/11/2020.

Στο πλαίσιο αυτό καλούνται οι παραγωγοί – καλλιεργητές οι οποίοι υπέστησαν ζημιές στη φυτική παραγωγή τους εντός των περιοχών όπου επλήγησαν από την πρόσφατη πλημμύρα, να δηλώσουν τη ζημιά στους αρμόδιους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, στα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα του Δήμου (Καστελλίου και Θραψανού) από την Τετάρτη 11/11/2020 έως και την Τρίτη 01/12/2020 (διάρκειας 15 εργάσιμων ημερών) κατά τις εργάσιμες ημέρες & ώρες και αφού πρώτα επικοινωνήσουν ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ με τους κατά τόπους Ανταποκριτές για να κλείσουν ραντεβού (λόγω έκτακτων μέτρων προστασίας από το SARS- CoV-2) για τη δήλωση των ζημιών ως εξής:

1.ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ
Υπεύθυνη: Μαρία Γαρεφαλάκη, τηλέφωνο επικοινωνίας: 2891340119-122

2.ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΘΡΑΨΑΝΟΥ
Υπεύθυνη: Μαρία Βασιλάκη, τηλέφωνο επικοινωνίας: 2891340405

Το θέμα στη Βουλή

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έφτασε ως τη Βουλή μέσα από παρέμβαση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη.

Αναλυτικά η επιστολή του Σωκράτη Βαρδάκη:

Κύριοι Υπουργοί,

Στην ενδοχώρα της Π.Ε. Ηρακλείου και συγκεκριμένα περιοχές του Δήμου Μινώα Πεδιάδος και του Δήμου Χερσονήσου, δέχθηκαν το τελευταίο 24ωρο σφοδρό πλήγμα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές στο ζωϊκό και στο φυτικό κεφάλαιο, με αποτέλεσμα τη μεγάλη οικονομική ζημία για τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους. Επιπλέον, μεγάλες ζημιές υπέστησαν κατοικίες και υποδομές, η αγροτική οδοποιία, καθιστώντας απροσπέλαστες τις περιουσίες των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Εκτιμώντας ότι κατανοείτε απολύτως τα προβλήματα, παρακαλώ όπως προβείτε άμεσα σε κάθε ενέργεια προκειμένου να καταγραφούν και να αποζημιωθούν οι ζημιές που υπέστη το ζωϊκό, το φυτικό κεφάλαιο και οι υποδομές (δρόμοι, κατοικίες), καθώς κρίνεται επιτακτική η έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων και η άμεση στήριξη των πολιτών. Επίσης, άμεση προτεραιότητα η οικονομική ενίσχυση των Δήμων Χερσονήσου και Μινώα Πεδιάδος για να μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα των σοβαρών καταστροφών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook