Πρωτοποριακές ρομποτικές κατασκευές και project από μαθητές εμπνευσμένες από την κλιματική αλλαγή, την αγροτική παραγωγή και τυποποίηση και τις εφευρέσεις του Αρχιμήδη και του Da Vinci στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής από τον WRO Hellas και στρατηγικό συνεργάτη την CΟSMOTE

Ένα σύστημα που κάνει αυτόματη διαλογή και διαχωρισμό απορριμμάτων αναλόγως του υλικού τους ώστε να γίνεται καλύτερα η ανακύκλωση. Ένα μηχάνημα που μεταφέρει ορυκτά, αυτόματα σε ειδικό για το καθένα εργαστήριο επεξεργασίας. Ένας μηχανισμός που ενεργοποιείται και απενεργοποιείται με αισθητήρες, αναπαράγοντας μουσική.

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να αποτελούν συστήματα και μηχανήματα που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν σε κάποιο μεγάλο εργαστήριο ρομποτικής. Κι όμως δεν είναι άλλο παρά μερικές μόνο από τις ρομποτικές κατασκευές που δημιουργήθηκαν από μαθητές σχολείων όλης της Ελλάδας και διακρίθηκαν στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020 που διοργανώθηκε από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την CΟSΜΟΤΕ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι φέτος παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας του covid19, οι συμμετοχές κυμάνθηκαν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα καθώς έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό 6.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα  οι οποίοι συγκροτήθηκαν σε περισσότερες από 1600 ομάδες λειτουργώντας είτε εξ αποστάσεως είτε σε μικρές ομάδες.

Χρησιμοποιώντας ψηφιακά μέσα και με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, οι μαθητές εμπνεύστηκαν πρωτοποριακά project και υλοποίησαν ρομποτικές κατασκευές που είχαν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή, την αγροτική παραγωγή και τυποποίηση και τις εφευρέσεις του Αρχιμήδη και του Da Vinci κ.α.

Σχεδίασαν, υλοποίησαν και νίκησαν!

Μεταξύ των ομάδων που διακρίθηκαν ήταν οι «future scientists 2» από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αναβύσσου. Τα παιδιά στην κατηγορία «Open Δημοτικού – Από τον Αρχιμήδη στον Da Vinci» σχεδίασαν και έφτιαξαν μηχάνημα που μεταφέρει ορυκτά, αυτόματα σε ειδικό για το καθένα εργαστήριο επεξεργασίας.

Δείτε την περιγραφή του project τους

Οι Smart Recycling Minders από το Σχολείο της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης, δημιούργησαν στην κατηγορία “Open Γυμνασίου – Κλιματική Αλλαγή” ένα σύστημα που κάνει αυτόματη διαλογή και διαχωρισμό απορριμμάτων αναλόγως του υλικού τους ώστε να γίνεται καλύτερα η ανακύκλωση.

Δείτε την περιγραφή του project τους

Η επίσης διακριθείσα ομάδα Music Robots Pefkis, από τα Δημοτικά Σχολεία Πεύκης, κατασκεύασε στην κατηγορία «Open Δημοτικού – Από τον Αρχιμήδη στον Da Vinci», έναν μηχανισμό που ενεργοποιείται και απενεργοποιείται με αισθητήρες αναπαράγοντας μουσική.

Δείτε την περιγραφή του project τους

Οι θεματικές ενότητες στις οποίες διαγωνίστηκαν φέτος οι μαθητές από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας είναι οι εξής: 

  • Για μαθητές Νηπιαγωγείου (4-5 ετών): «Μια βόλτα στην πόλη μου (κατηγορία μη διαγωνιστικού χαρακτήρα)
  • Για μαθητές Δημοτικού (8-12 ετών): «Από τον Αρχιμήδη στον Da Vinci και «Ποδόσφαιρο 2×2».
  • Για μαθητές Γυμνασίου (13-15 ετών): «Τα ποτάμια ενώνουν τους λαούς της Ευρώπης» και «Κλιματική Αλλαγή»
  • Για μαθητές Γενικού Λυκείου (16-18 ετών): «Τρίλιζα», «Κλιματική Αλλαγή»
  • Για μαθητές Επαγγελματικού Λυκείου (16-20 ετών): «Αγροτική παραγωγή και τυποποίηση».

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν οι τελικοί αγώνες για τις ομάδες δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, με αξιολογήσεις που έγιναν είτε εξ’ αποστάσεως είτε με φυσική παρουσία των μαθητών στις εγκαταστάσεις της OTE Academy – τηρώντας πάντα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας έναντι του covid19.

Μπορείτε να δείτε εδώ όλες τις ομάδες που αναδείχθηκαν νικητές του φετινού διαγωνισμού. 

Όλο και περισσότεροι μαθητές ασχολούνται με την εκπαιδευτική ρομποτική – Επένδυση στη χώρα η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων στα παιδιά

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη μεγάλη συμμετοχή των παιδιών και φέτος στον Διαγωνισμό ο πρόεδρος του WRΟ Hellas, Ιωάννης Σομαλακίδης, δήλωσε: «Κάθε χρόνο εντυπωσιαζόμαστε από τα παιδιά που συμμετέχουν στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, αλλά φέτος ειδικά οι μαθητές υπήρξαν πρότυπο συνέπειας και εργατικότητας  στις προπονήσεις τους εν μέσω πανδημίας, φέρνοντας προς αξιολόγηση εξαιρετικές ρομποτικές λύσεις. Πολλά συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες, στους προπονητές δασκάλους τους, καθώς και στους γονείς τους. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που όλο και περισσότεροι μαθητές στην Ελλάδα ασχολούνται με την εκπαιδευτική ρομποτική, το SΤΕΜ και την τεχνολογία».

Επένδυση για το μέλλον της χώρας χαρακτήρισε ο Παναγιώτης Γαβριηλίδης, Chief Marketing Officer Οικιακών Πελατών Ομίλου ΟΤΕ, την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων στα παιδιά. Όπως ανέφερε: «Αξίζουν πολλά μπράβο σε αυτά τα παιδιά, που παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία -ειδικά για τους μαθητές- συνέχισαν να δουλεύουν ομαδικά πάνω σε ρομποτικές λύσεις, για τη συμμετοχή τους στον φετινό διαγωνισμό. Η COSMΟΤΕ θα συνεχίσει να επενδύει στη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής στα ελληνικά σχολεία. Η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των παιδιών, η καλλιέργεια της ομαδικότητας και της δημιουργικότητας, είναι επένδυση στο μέλλον της χώρας μας. Με το πάθος και τις ιδέες των νέων ανθρώπων και με τη δύναμη της τεχνολογίας, μπορούμε να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους».

7 στους 10 μαθητές μετά την εμπειρία τους στους διαγωνισμούς ενδιαφέρονται για καριέρα στον τομέα του SΤΕΜ

Πάνω από το 20% των ελληνικών σχολείων συμμετέχει στους διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που διοργανώνει ο WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMΟΤΕ, ενώ από το 2015 έως σήμερα, οι συμμετοχές των μαθητών έχουν ξεπεράσει τις 24.000. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού, το 85% των συμμετεχόντων δήλωσε, ότι βελτίωσαν τις δεξιότητές τους στον προγραµµατισµό, ενώ 7 στους 10 μαθητές ανέφεραν ότι μετά την εμπειρία τους στους διαγωνισμούς, είναι πιθανότερο να επιλέξουν καριέρα σχετική µε τους τοµείς του SΤΕΜ.

Η ανταπόκριση είναι τέτοια που κάθε χρόνο, μέσω της συνεργασίας του WRO Hellas με την COSMΟΤΕ, 1.500 εκπαιδευτικοί παρακολουθούν δωρεάν σεμινάρια κατάρτισης στην εκπαιδευτική ρομποτική. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι έχουν αναπτυχθεί σχετικά online βιβλία κατάρτισης.

Μέσα από τους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, των μαθηματικών και της εκπαιδευτικής ρομποτικής, η COSMΟΤΕ έχει διαχρονικά στηρίξει τη νέα γενιά με στόχο την ανάπτυξη των ψηφιακών της δεξιοτήτων στον χώρο του STΕΜ. Όραμά της είναι η δημιουργία – με τη δύναμη της τεχνολογίας- ενός κόσμου καλύτερου για όλους, με πρόσβαση στις δυνατότητες και τα οφέλη της νέας ψηφιακής κοινωνίας. Το 2019, η συνολική κοινωνική συνεισφορά της εταιρείας, ανήλθε σε €3,6 εκατ. Περισσότερα στον Ενιαίο Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ 2019.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook