Αγώνα δρόμου για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία δίνουν στο υπουργείο Οικονομικών. Ενώ το πολιτικό γαϊτανάκι κυριαρχεί ακόμα, η σκληρή πραγματικότητα και τα χρέη δεν επιτρέπουν στο οικονομικό επιτελείο να πάρει ανάσα, ούτε καν για να «κουτσομπολέψει» τις απανωτές ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών όπως αναφέρει το protothema.gr,  στα κρατικά ταμεία έχουν απομείνει περί τα 600 εκατ ευρώ, που επαρκούν μόλις για να πληρωθεί το δεκαπενθήμερο στους δημοσίους υπαλλήλους, στις 11/11/11. Όσο αργεί όμως η 6η δόση, το δημόσιο πρέπει να εξασφαλίσει τα διπλάσια (δηλ. 1,2 δισ.) για να πληρωθούν τέλη του μηνός οι μισθοί και συντάξεις Δεκεμβρίου.

Για να τα βολέψουν, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν λάβει εντολές να παγώσουν τις επιστροφές φόρου προς τους φορολογούμενους, αλλά και να επιταχύνουν την αποστολή και είσπραξη εκκαθαριστικών για τον κεφαλικό φόρο και το ειδικό τέλος ακινήτων.

Επιπλέον, στην πλατεία Συντάγματος «ποντάρουν πολλά» στο φοροκυνηγητό για την είσπραξη του ΦΠΑ το γ΄ τριμήνου  και στα έσοδα από τακτοποίηση αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων.

Να κρατήσουν ζεστούς τους τραπεζίτες

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Οικονομικών κινούνται σε ρυθμούς … PSΙ και προσπαθούν να κρατήσουν «ζεστούς» τους τραπεζίτες που θα μετάσχουν στο κούρεμα.

Την αγωνία του για την κατάσταση περιέγραψε στην Βουλή και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας τα εξής:

«Πρέπει να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατό και σίγουρα πριν τις 15 Δεκεμβρίου (με βάση τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας) στην εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ.

Πρέπει να αρχίσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την διαμόρφωση των λεπτομερειών της νέας δανειακής. σύμβασης. Αυτή η νέα σύμβαση πρέπει να υπερψηφιστεί στη βουλή με πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Πρέπει να διαμορφώσουμε ως Ελλάδα (με τη βοήθεια των εταίρων μας) το νομικό πλαίσιο για το PSI Plus και να πετύχουμε 100% συμμετοχή των κατόχων ελληνικών ομολόγων. Υπολογίζουμε μείωση των τόκων κατά 14 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια αν πετύχουμε.

Πρέπει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για το νέο πρόγραμμα έως τα τέλη του χρόνου.\”

Οι λεπτομέρειες του PSI θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2012, σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook