Καταιγίδα ταυτόχρονων ασκήσεων στην Κρήτη, ετοιμάζει το ΓΕΕΘΑ, στέλνοντας μηνύματα ισχύος και ύψιστης ετοιμότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί άσκηση – γίγας. Πρόκειται στην ουσία για τρεις διαφορετικές ασκήσεις τις οποίες ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ διέταξε να γίνουν ταυτόχρονα ώστε να αξιολογηθεί η ετοιμότητα και το επίπεδο εμπλοκής σε πολλαπλά σενάρια.

Η άσκηση «ΝΗΡΙΗΣ 2020» θα διεξαχθεί κανονικά από τις 21 έως τις 27 Νοεμβρίου με δραστηριότητες εν όρμω, στη Ναυτική Βάση Σούδας, και εν πλώ, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κρητικού, Μυρτώου και Νοτίου Αιγαίου Πελάγους.

Πρόκειται για πολυεθνική άσκηση τύπου INVITEX (Invitation Exercise) που σχεδιάσθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό με σκοπό την εξάσκηση σε διαδικασίες τόσο επί των κλασικών μορφών πολέμου όσο και επί των σύγχρονων μορφών απειλών, σε θέματα θαλάσσιας ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr υπήρξαν εισηγήσεις προς τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να αναβληθεί η φετινή Νηριήδα, όμως ο Στρατηγός Φλώρος έδωσε την εντολή να διεξαχθεί κανονικά, δεδομένου ότι υπάρχουν 25 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού ανεπτυγμένα στην ευρύτερη περιοχή, μεταξύ των οποίων και 7 φρεγάτες.

Ο σχεδιασμός είναι να ξεκινήσει από την Δευτέρα σε συνδυασμό με βολές Patriot, που θα γίνουν από το πεδίο Βολής Κρήτης, στην Σούδα, με την συμμετοχή των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Ταυτόχρονα στον Ναύσταθμο Κρήτης βρίσκεται και η δύναμη SNMG2, που αναμένεται να εμπλακεί στις παραπάνω ασκήσεις ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τον βαθμό δυσκολίας σε εύρος σεναρίων.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook