Οι φοιτητές έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια πως δεν διαπραγματεύονται με τα ακαδημαϊκά τους δικαιώματα και σίγουρα δεν κάνουν εκπτώσεις στις διεκδικήσεις τους”. 

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με πολλές δυσκολίες. Βρεθήκαμε ολοι σε μια πρωτοφανή συγκυρία που άλλαξε την καθημερινότητα όλων μας  σε όλα τα επίπεδα. Το πολυτεχνείο αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να επαναπροσδιορίσει την λειτουργία φτάνοντας ακόμη σε σημείο για να το πετύχει αυτο να  παρακάμψει πολλούς από τους εσωτερικούς κανονισμούς του. Οι φοιτητές από την μερία τους προσαρμόστηκαν και οι ίδιοι στις νέες συνθήκες όσο δύσκολο και αν ήταν αυτό κάποιες φορές, στέλνοντας μήνυμα υπευθυνότητας και κοινωνικής ωριμότητας. Ωστόσο πριν από μερικές εβδομάδες οι φοιτητές βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν τους ανακοινώθηκε πως φέτος  δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στις Γενικές Συνελεύσεις Τμημάτων (ΓΣΤ) καθώς την προηγούμενη χρονιά δεν πραγματοποιήθηκαν οι φοιτητικές εκλογές και υπάρχει πλέον νομοθετικό ζήτημα. Δεν ακούστηκε κανένας λόγος όμως, τουλάχιστον  απο την μεριά των σχολών, για προσαρμογή του ιδρύματος και σε αυτό το πλαίσιο.

Για όσους δεν το γνωρίζουν οι Γενικές Συνελεύσεις Τμημάτων είναι όργανα συνδιοίκησης στα οποία παίρνονται όλες οι αποφάσεις που αφορούν τις σχολές στο σύνολο τους. Από τις συγκεκριμένες συνελεύσεις επικυρώνονται τα πτυχία μας, αναδιαμορφώνεται το πρόγραμμα σπουδών μας, εισάγονται νέα και καταργούνται παλιά εργαστήρια, προσθέτονται φροντιστήρια σε μαθήματα αυξημένης δυσκολίας, δίνονται οι υποτροφίες, αντιμετωπίζονται κυκλώματα αντιγραφών, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την ακαδημαϊκή και όχι μόνο ζωή του φοιτητή.

Η Ανεξάρτητη Σπουδαστική Κίνηση πήρε την πρωτοβουλία πριν από δύο χρόνια να διεκδικήσει την συμμετοχή των φοιτητών στις ΓΣΤ κάτι και το οποίο πέτυχε φέρνοντας έτσι τους φοιτητές σε θέση να μπορούν να συμμετέχουν στο τραπέζι των τμηματικών αποφάσεων που. 

Οι φοιτητές έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια πως δεν διαπραγματεύονται με τα ακαδημαϊκά τους δικαιώματα και σίγουρα δεν κάνουν εκπτώσεις στις διεκδικήσεις τους. Μπορεί οι σχέσεις φοιτητών και Διοίκησης του Πολυτεχνείου να μην είναι οι ιδανικές ωστόσο στην σημερινή συγκυρία οφείλουμε και οι δύο πλευρές να προσαρμοστούμε και μαζί να ξεπεράσουμε την κρίση που έχει «ταρακουνήσει» για τα καλά το ίδρυμα τους τελευταίους μήνες. Από την μεριά μας κάνουμε σαφές πως δεν επιζητούμε ανούσιες συγκρούσεις με την Διοίκηση του ΠΚ αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να φτάσουμε στο σημείο να παρακαμφθούν οι φοιτητές ή να βρεθούν στο  περιθώριο των ακαδημαϊκών αποφάσεων.

Με αυτή την λογική η Ανεξάρτητη Σπουδαστική Κίνηση πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει τους κ.Πρυτάνεις και όλους τους κ.Κοσμήτορες του ιδρύματος σε διαδικτυακή συζήτηση προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα που αφορά την συμμετοχή των φοιτητών στις ΓΣΤ των τμημάτων αλλά και για διάφορα άλλα ζητήματα που έχουν προκύψει. Μάλιστα η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έγινε κτήμα των Συλλόγων Φοιτητών του ΠΚ.

Η διαδικτυακή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 19/11/2020 και ώρα 13:00 μέσω zoom και είναι ανοιχτή για όλους τους φοιτητές. Καλούμε όλους τους φοιτητές να συνδράμουν στην προσπάθεια μας για ένα πολυτεχνείο προσιτό σε όλους  όπου ο φοιτητής είναι ο κύριος  πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Με εκτίμηση,

τα μέλη της Ανεξάρτητης Σπουδαστικής Κίνησης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook