Με το βλέμμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο προετοιμάζονται στα Χανιά οι Αλέξανδρος Παπαστάμος και Αλέξανδρος Κάχρης.

Οι δύο πρωταθλητές κολύμβησης του Ναυτικού Ομίλου Χανίων είναι οι μοναδικοί που κατ’ εξαίρεση προπονούνται στο κολυμβητήριο Χανίων λόγω της προσπάθειάς τους για την παρουσία στους Ολ. Αγώνες. Εκεί όπου έχει εξασφαλιστεί ήδη η παρουσία του Παπαστάμου, ενώ ο Κάχρης πολλές ελπίδες να δώσει το «παρών».

Αναλυτικά η ενημέρωση του ΝΟΧ έχει ως εξής:

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία των Απόστολου Παπαστάμου και Αλέξανδρου Κάχρη στο κολυμβητήριο Χανίων.

Οι δύο πρωταθλητές κολύμβησης μπορούν να χαρακτηριστούν και ως “προνομιακοί”, καθώς αυτή τη στιγμή είναι οι μοναδικοί που προπονούνται στις εγκαταστάσεις του ΕΑΚ Χανίων. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι φυσικά η προσπάθεια την οποία καταβάλλουν προκειμένου να δώσουν το παρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Παπαστάμος τα έχει καταφέρει ήδη, ενώ ο Κάχρης ως μέλος της προολυμπιακής ομάδας επιδιώκει να ακολουθήσει τον κατά ένα, σχεδόν, χρόνο μεγαλύτερο αθλητή του. Την ευθύνη προπόνησης των δύο αθλητών έχει ο προπονητής τους στον Ναυτικό Ομιλο Χανίων, Κώστας Τζιλιβάκης ο οποίος σημειώνει τα εξής: «Παπαστάμος και Κάχρης συνεχίζουν την προετοιμασία τους, είναι και οι δύο μέσα στον προγραμματισμό τους. Αυτή η περίοδος είναι πάρα πολύ σημαντική. Ο βασικός λόγος που ο Παπαστάμος βρέθηκε στη Βουδαπέστη ήταν για να πάρει μέρος σε κούρσες που δεν είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει πέρσι. Ο δεύτερος ήταν για να δούμε αθλητές, τους οποίους θα έχει ως αντιπάλους στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ηταν αθλητές τέτοιοι εκεί, κολυμπούσαν μαζί μας, είδαμε σε τι κατάσταση βρίσκονται, είδαμε πώς δουλεύουν και επιβεβαιώσαμε τα βήματα που πρέπει να κάνουμε από τώρα και στη συνέχεια. Ο Κάχρης έχει ελπίδες να βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και μία ελπίδα να είχε, θα την κυνηγούσαμε… Σίγουρα όμως έχει πολλές περισσότερες. Θα δούμε και σε τι κατάσταση βρίσκονται οι άλλοι Ελληνες κολυμβητές, αλλά όπως έχω πει και στον ίδιο, δε μας απασχολεί τόσο αυτό, το θέμα είναι τι θα κάνουμε εμείς. Εάν ο Αλέξανδρος είναι καλά, πιστεύω ότι θα είμαστε καλά. Ο Παπαστάμος πραγματοποιεί ένα μεγάλο κύκλο προετοιμασίας 22 εβδομάδων χωρίς να μας ενδιαφέρει το καλοκαιρινό πρωτάθλημα. Αυτή η προσπάθεια αρχίζει ν’ αποδίδει και ευελπιστώ ότι θα δούμε καλά αποτελέσματα στο χειμερινό και μετά στον ολυμπιακό κύκλο. Στην ερώτηση για το αν θα γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες; Ναι θα γίνουν! Πια έχει αποφασιστεί, είναι 100%! Μας το είπαν στη Βουδαπέστη και οι προπονητές, απλά το ζήτημα είναι εάν θα διεξαχθούν με εγχώριους θεατές ή όχι, εκεί είναι το πρόβλημα… Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά».

Ο ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΣ

Ο Παπαστάμος έχει επιστρέψει στα Χανιά πριν από λίγες ημέρες, καθώς μέχρι πρότινος και για έναν ολόκληρο μήνα βρισκόταν στη Βουδαπέστη όπου έλαβε μέρος σε μια σπουδαία διοργάνωση, όντας ο ίδιος ανάμεσα σε τεράστιους κολυμβητές απ’ ολόκληρο τον κόσμο, κολυμβητές τους οποίους θα έχει την ευκαιρία ν’ αντιμετωπίσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο…

Σχολιάζοντας την παρουσία του στο πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Ουγγαρία, ο 18χρονος πρωταθλητής τονίζει πως: «Ηταν μια πολύ καλή εμπειρία, προσωπικά δεν έχω πολλές εμπειρίες από αγώνες ανδρών, ήταν η τρίτη μου μόλις. Πρέπει ν’ αρχίσω να μπαίνω σε αυτή την κατηγορία ουσιαστικά όπου υπάρχει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός σε σχέση με αυτή των εφήβων και είναι κάτι αρκετά δύσκολο. Ηταν αρκετά δύσκολα στη Βουδαπέστη γιατί λόγω του κορονοϊού είχαμε αρκετούς περιορισμούς, όπως για παράδειγμα έπρεπε να φοράμε όλη τη μέρα τη μάσκα, στο ασανσέρ έπρεπε να μπαίνουν μέχρι τρία άτομα, τρώγαμε μόνοι μας, δεν έπρεπε να μαζευόμαστε στα δωμάτια και γενικά πολλά άτομα μαζί, οπότε υπήρχε μια γενική απομόνωση. Ηταν ένας μήνας αρκετά δύσκολος ψυχολογικά. Οι εγκαταστάσεις ήταν πάρα πολύ καλές και αυτό ευνοούσε πάρα πολύ στη δουλειά που θέλαμε να κάνουμε και στην προπόνηση μας. Οι αγώνες ήταν μία εξαιρετική εμπειρία γιατί κολύμπησα με αθλητές υψηλού επιπέδου και νομίζω ότι έμαθα αρκετά πράγματα αυτό τον μήνα που έμεινα μαζί τους. Προσωπικά, ναι, με ήξεραν και γενικότερα όλα τα παιδιά που ήταν στην Βουδαπέστη ήταν ένα προς ένα. Συμμετείχαν οι 300 καλύτεροι κολυμβητές σε γενικές γραμμές στον κόσμο. Ηταν τιμή μου που βρέθηκα ανάμεσα τους, αλλά αυτό είναι κάτι που το έχουμε καταφέρει με πολλή δουλειά μαζί με τον προπονητή μου ώστε να βρισκόμαστε σ’ αυτό το επίπεδο».

Οσον αφορά την προετοιμασία, που πλέον συνεχίζεται από τα Χανιά και τους στόχους τους οποίους θέτει για το διάστημα που ακολουθεί, ο Παπαστάμος τονίζει τα εξής: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια φάση όπου έχουμε πολλή προπόνηση και αρκετή δουλειά να κάνουμε. Πρώτος μας στόχος είναι το χειμερινό πρωτάθλημα το Φλεβάρη εάν πάνε καλά τα πράγματα. Είναι μία δύσκολη εποχή, κοιτάμε να δουλεύουμε όσο πιο πολύ μπορούμε, αγώνες δεν υπάρχουν στο καλεντάρι και όσοι υπήρχαν στην Ελλάδα, ακυρώθηκαν. Οπότε, βάζουμε κάτω το κεφάλι, δουλεύουμε και αναλόγως πώς είναι τα πράγματα θα βάζουμε και τους στόχους μας. Τουλάχιστον αυτή τη στιγμή είναι καλό ότι η πολιτεία εστίασε επάνω μας και βοήθησε ουσιαστικά την ολυμπιακή και προ-ολυμπιακή ομάδα. Εχοντας έναν τέτοιο στόχο, δεν θα ήταν καλό για μας να μείνουμε έξω για ένα ολόκληρο μήνα».

Ο ΚΑΧΡΗΣ

«Νιώθω πολύ τυχερός που μπορώ και συνεχίζω να προπονούμαι κανονικά», επισημαίνει τις δικές του δηλώσεις ο Αλέξανδρος Κάχρης ο οποίος έχει θέσει έναν πολύ σημαντικό στόχο στην πορεία του χρόνου, καθώς διεκδικεί την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Θα ήταν πολύ δύσκολο εάν μέναμε πάλι ένα μήνα εκτός, η επίτευξη των στόχων που θα θέταμε θα ήταν πολύ δύσκολη. Ο στόχος και για μένα είναι να βρίσκομαι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πιστεύω ότι μπορώ να πιάσω φέτος το όριο, θα δείξει φυσικά πώς θα εξελιχθεί η πορεία μου. Το έχω σκεφτεί πολλές φορές, από μικρός το σκέφτομαι ότι θα ήταν τρομερή εμπειρία να λάβω μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση που διεξάγεται στον πλανήτη, οπότε κάθε αθλητής θα ήθελε να βρεθεί σε αυτούς τους αγώνες», είναι οι δηλώσεις από τον Αλ. Κάχρη.

Τέλος, ερωτηθείς ο Κώστας Τζιλιβάκης για την αδυναμία προπόνησης των υπολοίπων αθλητών του Ομίλου τόσο από το τμήμα κολύμβησης αλλά και γενικότερα, επισημαίνει ότι τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα στο μέλλον για τον αθλητισμό λόγω της κατάστασης που επικρατεί.

«Η αδυναμία προπόνησης δεν είναι δύσκολη μόνο για μας, αλλά για όλο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό», σημειώνει. «Αυτή τη στιγμή οι Ακαδημίες και οι υποδομές δε δουλεύουν, κάτι που σημαίνει ότι όλα τα παιδιά πάνε πίσω… Αν προσμετρήσουμε το γεγονός ότι και τον Μάρτιο για 2,5 μήνες συνέβη το ίδιο, αυτό σημαίνει ότι οι υποδομές κινδυνεύουν να μείνουν πίσω για 2 και 3 χρόνια, κάτι που θα έχει συνέπειες τα επόμενα χρόνια στις αθλητικές ομάδες και στα πανελλήνια πρωταθλήματα. Αυτό ισχύει για όλη την Ελλάδα βέβαια και όχι μόνο για το Ναυτικό Ομιλο Χανίων. Η κοιτίδα του αθλητισμού είναι τα ερασιτεχνικά σωματεία και αυτά πρέπει να προφυλάσσονται και να τους δίνονται τα κίνητρα να συνεχίζουν, διότι τα πράγματα φαίνεται ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολα γενικά για τον αθλητισμό…», καταλήγει ο προπονητής του Ναυτικού Ομίλου Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook