Η Moody΄s Investors Service Inc. υποβάθμισε σήμερα τις αξιολογήσεις της σε χρέος πλήρους εξασφάλισης (senior debt) έξι ιρλανδικών τραπεζών που δεν φέρει την εγγύηση της ιρλανδικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι πρόσφατες δηλώσεις δημιουργούν αμφιβολίες όσον αφορά την προθυμία της κυβέρνησης να στηρίξει τις τράπεζες. Επικαλείται παράλληλα τον αυξημένο κίνδυνο οι πιστωτές να μοιραστούν το κόστος της διάσωσης του τραπεζικού τομέα της χώρας.

Η υποβάθμιση επηρεάζει το μακροπρόθεσμο, μη εγγυημένο χρέος πλήρους εξασφάλισης (senior debt) των Bank of Ireland, Allied Irish Banks PLC (AIB), EBS Building Society, Irish Life & Permanent (IL0.DB), Anglo Irish Bank και Irish Nationwide Building Society.

Η Moody΄s έθεσε υπό εξέταση την αξιολόγηση για πιθανή νέα υποβάθμιση.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναφέρει ότι μέχρι σήμερα \”είχε υιοθετήσει στις προβλέψεις του έναν υψηλό βαθμό συστημικής στήριξης για το χρέος προτεραιότητας χαμηλής εξασφάλισης (senior unsecured debt) και τις καταθέσεις των τραπεζών\” και αυτό αντανακλούσε τα μέτρα που δρομολόγησε η ιρλανδική κυβέρνηση όπως κεφαλαιακές ενισχύσεις και εγγυήσεις χρέους.

Ωστόσο οι πρόσφατες δηλώσεις από στελέχη της αντιπολίτευσης αλλά και τον υπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας, Brian Lenihan, ο οποίος αυτή την εβδομάδα αποφάσισε να αναβάλει νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις για μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου, θέτουν υπό αμφισβήτηση την εν λόγω στήριξη.

Η Moody΄s αναφέρει επίσης ότι ενισχύεται ο κίνδυνος οι πρωτεύοντες πιστωτές των τραπεζών να πρέπει να μοιραστούν \”το τεράστιο δημοσιονομικό βάρος\” που έφεραν οι τραπεζικές διασώσεις στους φορολογούμενους \”πιθανότατα μέσω αναγκαστικών ανταλλαγών\”.

Dow Jones Newswires

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook