Έναντι 161 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο

Καθαρά κέρδη 348 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε το εννεάμηνο 2020 η Eurobank, έναντι 161 εκατ.ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σε δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίωνας Καραβίας, αναφέρει ότι ένα έτος μετά την εμφάνισή της, η πανδημία παραμένει στο προσκήνιο των οικονομικών εξελίξεων. Το δεύτερο κύμα εξαπλώνεται με μεγάλη ένταση, ειδικά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι προοπτικές βελτιώνονται μετά την ανακοίνωση ότι τουλάχιστον δύο εμβόλια έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Στην Ελλάδα εφαρμόζονται ήδη για δεύτερη φορά περιοριστικά μέτρα (lockdown). Παρόλο που ο αντίκτυπός τους στο ΑΕΠ αναμένεται να είναι ηπιότερος σε σχέση με την πρώτη φάση, συνολικά η ύφεση το 2020 θα προσεγγίσει το δυσμενές σενάριο του 10%, περίπου.  

«Σε αυτό το πλαίσιο – τονίζει ο κ.Καραβίας – συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη ρευστότητα των πελατών μας με νέες εκταμιεύσεις δανείων, αναστολές πληρωμών και λοιπά μέτρα. Η καθαρή οργανική αύξηση των ενήμερων χορηγήσεών μας ανήλθε σε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ τους πρώτους εννέα μήνες του 2020, με περίπου το ίδιο ποσό αύξησης και στις καταθέσεις μας. Βρισκόμαστε στη διαδικασία εκταμίευσης επιπλέον 0,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο των κρατικών προγραμμάτων, τα περισσότερα από τα οποία θα ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του έτους. Επιπλέον, έχουμε ήδη προσφέρει σε πελάτες αναστολές πληρωμών για δάνεια 4,9 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, ενώ περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ στεγαστικών δανείων είναι υπό ένταξη στο πρόγραμμα «Γέφυρα» το 2021. Ταυτόχρονα, ενισχύουμε περαιτέρω τις καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες, επιτρέποντας στα νοικοκυριά και κυρίως στις επιχειρήσεις, να πραγματοποιούν τις τραπεζικές συναλλαγές τους από απόσταση».

«Σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά παγκοσμίως, η Eurobank συνεχίζει να επιτυγχάνει ικανοποιητικές επιδόσεις. Το πρώτο εννεάμηνο, η τράπεζα κατέγραψε καθαρά κέρδη 348 εκατομμυρίων ευρώ, με τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων να παραμένουν ισχυρά. Ταυτόχρονα ενισχύσαμε τις προβλέψεις, αυξάνοντας περαιτέρω τον λόγο κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στο 62,5%. Ο δείκτης των NPE διαμορφώθηκε κάτω από 15%, σημαντικά χαμηλότερα του μέσου όρου της εγχώριας αγοράς. Συγχρόνως, αναπτύσσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης των δανείων, που η αναστολή πληρωμών τους λήγει στο τέλος του χρόνου. Μαζί με τον ισχυρό ισολογισμό, διαθέτουμε ένα διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο περιλαμβάνει δύο συστημικές τράπεζες στο εξωτερικό και το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, τα οποία σταθερά επιτυγχάνουν απόδοση επί των κεφαλαίων κοντά στο 10%. Παρά τις πρωτοφανείς προκλήσεις, η Eurobank είναι σε θέση να στηρίξει τους πελάτες της και να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη που αναμένεται το 2021», πρόσθεσε ο Φωκίωνας Καραβίας

Βασικά οικονομικά στοιχεία για το εννεάμηνο του 2020

   – Ενίσχυση οργανικών κερδών προ προβλέψεων κατά 5,1% σε ετήσια βάση σε 648 εκ.ευρώ.
   – Δείκτης κόστους πιστωτικού κινδύνου 1,51% το εννεάμηνο 2020.
   – Μείωση του δείκτη των NPEs κατά 16,2 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση στο 14,9%, ο χαμηλότερος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
   – Μείωση των συνολικών NPEs κατά 7,8 δισ. σε ετήσια βάση σε 6,1 δισ.ευρώ.
   – Δείκτης προβλέψεων προς μη εξυπηρετούμενα 62,5%, αυξημένος κατά 742 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση.
   – Οργανική αύξηση των ενήμερων χορηγήσεων κατά 1,5 δισ. ευρώ το εννεάμηνο 2020.
   – Αύξηση καταθέσεων κατά 1,4 δισ. ευρώ από το τέλος του 2019.
   – Βελτίωση του δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις σε 80,1% από 87,3% ένα χρόνο πριν.
   – Ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας στο 15,6% και ο δείκτης CET1 στο 13,2%. 

Η αναλυτική έκθεση της Eurobank
 

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook