Έναρξη Λειτουργίας Σταθμού Αιμοδοσίας στην Πλατεία Ελευθερίας

Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου, με βάση τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας να διατεθούν χώροι για Αιμοδοσία εκτός νοσοκομείων, ώστε να διασφαλιστούν οι ανάγκες όσων έχουν ανάγκη μετάγγισης αίματος, και απαντώντας σε σχετικά αιτήματα των τμημάτων Αιμοδοσίας ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειου, σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ Κρήτης και τις Διοικήσεις των 2 νοσοκομείων, ανταποκρίθηκαν άμεσα και δημιούργησαν Σταθμό για Αιμοδοσία στην πλατεία Ελευθερίας. Ο σταθμός θα λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Σάββατο με ωράριο 9:30 π.μ. – 2:00μ.μ. και τα απογεύματα της γενικής εφημερίας του ΠΑΓΝΗ με ωράριο 5:30 – 8:00μ.μ. Για ραντεβού στο τηλέφωνο 2813-400252 από Δευτέρα έως Παρασκευή ώρες 8:30 το πρωί έως 16:30 το απόγευμα. 

Οι εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι δικαιολογημένα διστάζουν να μεταβούν στα νοσοκομεία λόγω του 2ου κύματος επιδημίας του κορωνοϊού, μπορούν από σήμερα Τρίτη 24 Νοεμβρίου να δίνουν αίμα εκτός νοσοκομείου.

Ήδη σήμερα, πρώτη μέρα λειτουργίας του Σταθμού προσέρχονται εθελοντές αιμοδότες, ενώ το Σταθμό επισκέφτηκαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, οι οποίοι συζήτησαν τα θέματα του έργου και της λειτουργίας του Σταθμού με τον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρο Βαμβακά, με την αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη και με τις Διευθύντριες των δύο Αιμοδοσιών ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειου, Ευαγγελία Λυδάκη και Κατερίνα Σφυριδάκη, όπως επίσης την διευθύντρια ΕΣΥ αιμοδοσίας Βενιζελείου Μάρω Χουστουλάκη. 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δίνοντας δημόσια τα συγχαρητήρια του στα στελέχη των τμημάτων αιμοδοσίας Βενιζελείου και ΠΑΓΝΗ ανέφερε: «Η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνέχεια της προσπάθειας που ξεκίνησε τους προηγούμενους μήνες, στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, ανταποκρίνεται και σήμερα στο κάλεσμα των Τμημάτων Αιμοδοσίας του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου για τη δημιουργία ενός σταθμού αιμοδοσίας στο κέντρο του Ηρακλείου. Σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου ξεκινά η λειτουργία του σταθμού, εξασφαλίζοντας άμεση και ασφαλή πρόσβαση σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες. Ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες ημέρες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η εξασφάλιση της επάρκειας αίματος είναι καθοριστικής σημασίας. Ως Περιφέρεια Κρήτης, απευθύνουμε κάλεσμα εθελοντικής προσφοράς στους αιμοδότες της Κρήτης, ευχαριστώντας τους για την προσφορά και την φιλανθρωπία τους». 

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός τόνισε, ότι, «η μονάδα αιμοδοσίας στην Πλατεία Ελευθερίας, σε συνεργασία  της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου και των δυο νοσοκομείων της πόλης, είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, διότι δίνει τη δυνατότητα στους δημότες να συνεχίσουν να είναι αιμοδότες, χωρίς να χρειάζεται να πάνε  στο νοσοκομείο, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο.  Η προσφορά αίματος είναι προσφορά ζωής και πρέπει να συνεχιστεί ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας». 

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Λάμπρος Βαμβακάς, επεσήμανε, ότι, «ο παρών Σταθμός Αιμοδοσίας αποτελεί τη συνέχεια μιας προσπάθειας που ξεκίνησε από τον περσινό Μάρτιο και πλέον αποτελεί το επισφράγισμα της κοινής και συντονισμένης προσπάθειας όλων των φορέων, Περιφέρειας, Δήμου, 7ης ΥΠΕ, ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειου, προκειμένου να καλυφθούν οι πραγματικά τεράστιες ανάγκες σε επάρκεια αίματος. Μπροστά στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα και οι συνάνθρωποί μας, που χρήζουν μεταγγίσεων αίματος, οφείλουμε όλοι να σταθούμε αρωγοί σε τέτοιου είδους συνεργασίες, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο έμπρακτα την κοινωνική μας ευθύνη, να προσφέρουμε με το δικό μας τρόπο μια διέξοδο σε όσους εθελοντές αιμοδότες, με υψηλή αίσθηση ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης, αναζητούν μια εναλλακτική και ασφαλή λύση, για να αιμοδοτήσουν». 

Οι Διευθύντριες των τμημάτων Αιμοδοσίας Ευαγγελία Λυδάκη και Κατερίνα Σφυριδάκη με κοινή τους δήλωση επεσήμαναν: «στο αίτημά μας για δημιουργία δομής στο κέντρο του Ηρακλείου για δωρεά αίματος, ώστε οι εθελοντές αιμοδότες να μην είναι αναγκασμένοι να προσέρχονται στο νοσοκομείο, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Ηρακλείου ανταποκρίθηκαν άμεσα και αποτελεσματικά με τη δημιουργία του Σταθμού Αιμοδοσίας στην Πλατεία Ελευθερίας, η οποία είναι ένα «δώρο» προς τους υγιείς εθελοντές Ηρακλειώτες πολίτες, καθώς τους προσφέρει έναν ασφαλή τρόπο δωρεάς αίματος στο κέντρο του Ηρακλείου. Ο χώρος έχει απολυμανθεί και τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Στις κρίσιμες αυτές ώρες πρέπει να δείξουμε όλοι ψυχραιμία, υπευθυνότητα και κυρίως αλληλεγγύη. Εκτός από τους ασθενείς, που αυτή τη στιγμή νοσούν από τον COVID-19, υπάρχουν και δεκάδες παιδιά και ενήλικες, που δίνουν μάχη για τη ζωή τους στο νοσοκομείο και χρειάζονται καθημερινά αίμα. Γι’ αυτό η δωρεά αίματος ειδικά τώρα είναι δωρεά ζωής».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook