Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης.

Νέες ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα για την παράταση του lockdown και τα νέα μέτρα ανά περιφερειακή «ζώνη» που εξετάζει η κυβέρνηση.

Ευρεία σύσκεψη με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών είχε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκτός από την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου για όλους τους γιατρούς των ΜΕΘ, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι ανακοινώσεις για την πορεία της πανδημία και τα μέτρα θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η παράταση του lockdown, αλλά και η χαλάρωση των μέτρων σε όσες περιοχές το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «βρισκόμαστε στις πιο κρίσιμες ώρες του αγώνα με την πανδημία και θέλω και σήμερα να ακουστεί αυτό το μήνυμα παντού, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα». Όπως είπε, το ΕΣΥ και το προσωπικό του θα συνεχίσουν να αντέχουν μολονότι λειτουργούν επί εβδομάδες «στο κόκκινο».

Ωστόσο, αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της πανδημίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα, έχοντας στη διάθεσή της μεγαλύτερο όγκο επιδημιολογικών δεδομένων. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας». Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχουν πλέον οι «πρώτες ενδείξεις για μία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αυτό σημαίνει πως δεν αποκλείεται η χώρα να χωριστεί σε νέες ζώνες και ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίου κάθε περιοχής να υπάρξουν και αντίστοιχα μέτρα τα οποία θα αφορούν το άνοιγμα των καταστημάτων και την χρήση των SMS. Και αυτό, γιατί η Βόρεια Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πολύ πιο φορτισμένη επιδημιολογικά από άλλες περιοχές που θα μπορούσαν να επανέλθουν σε μιας μορφής κανονικότητα πολύ νωρίτερα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της μεγάλης υγειονομικής κρίσης, κατέστησε όμως σαφές ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. «Προφανώς προτιμούμε πάντα τη συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα. Όπου όμως αυτή δεν είναι εφικτή η πολιτεία έχει αποδείξει ότι έχει κι άλλα εργαλεία στη διάθεσή της», είπε.

Μετά την ενημέρωση από τους Διοικητές των επτά ΥΠΕ, ο Πρωθυπουργός σημείωσε τέλος ότι η έμφαση στην αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν σημαίνει πως οποιοσδήποτε άλλος ασθενής υποβιβάζεται σε φροντίδα δεύτερης κατηγορίας. Επισήμανε ότι όσο μειώνεται η πίεση που προκαλεί η πανδημία τα νοσοκομεία θα πρέπει να αρχίσουν να επανέρχονται στην κανονική παροχή των υπηρεσιών τους.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook