Σε κλοιό πιέσεων για την επικύρωση της Συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου βρίσκεται η Αθήνα, λίγο πριν ξεκινήσει η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Μετά τους Μπαρόζο και Βαν Ρομπάι, αλλά και την παρέμβαση Ομπάμα, Γερμανοί και Ολλανδοί σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο…

«Η γερμανική κυβέρνηση θα περιμένει μόνο λίγες ημέρες» δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ.

Διαφορετικά, πρόσθεσε, θα τεθεί σε εφαρμογή η λύση που εξήγγειλε η Μέρκελ -υπονοώντας τη δήλωσή της, ότι η μη αποδοχή θα προκαλούσε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, κάτι για το οποίο η Γερμανία και οι υπόλοιποι εταίροι θα ήταν πλήρως «προετοιμασμένοι».

O Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι το ευρώ είναι «πιο σημαντικό» από τη συμμετοχή της Ελλάδας στημ Ευρωζώνη, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να διατηρήσει το ενιαίο νόμισμα και να αποφευχθεί μια πτώχευση.

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθεί μια πτώχευση της Ελλάδας, προς το συμφέρον της ζώνης του ευρώ» δήλωσε ο κ. Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη, στο τέλος του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου:

«Αλλά τελικά, το ευρώ είναι πιο σημαντικό από την Ελλάδα, και από τη συμμετοχή της στη ζώνη του ευρώ».

Χαρακτηρίζοντας θετικό το γεγονός ότι «προφανώς» εγκαταλείφθηκε η ιδέα ενός δημοψηφίσματος, ο κ. Ρούτε επέμεινε στην ανάγκη η Ελλάδα να εφαρμόσει πλήρως και το συντομότερο δυνατό το πακέτο βοήθειας που συμφωνήθηκε στις 27 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι, τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί όσο και κορυφαίοι υπουργοί του, έχουν καλέσει την Ελλάδα να αποφασίσει πού θέλει να ανήκει με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να επαναλαμβάνει ότι η Ευρωζώνη μπορεί και χωρίς την Ελλάδα.

Πάντως, ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με παρέμβασή του, έσπευσε να υπενθυμίσει ότι η έξοδος μιας χώρας από την Ευρωζώνη δεν σημαίνει και έξοδος από την ΕΕ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook