Έως το τέλος του 2020 η υποχρεωτική εξ αποστάσεως εργασία για το 50% – Με τροπολογία η μεταφορά της φετινής κανονικής άδειας το 2021

Το σαρωτικό δεύτερο κύμα του κορονοϊού έχει ταρακουνήσει στο πέρασμά του και τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, οργανισμών τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, καθώς από την πρώτη ημέρα επιβολής του δεύτερου lockdown, ξεκίνησε ουσιαστικά και η υποχρεωτική εφαρμογή της τηλεργασίας. Και όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα ξεπλέξουμε από αυτή την «υγειονομική καταιγίδα», καθώς το επιδημιολογικό αποτύπωμα της χώρας, για να βελτιωθεί απαιτείται πιστή εφαρμογή των μέτρων από όλους και ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να καταγραφεί η όποια θετική εξέλιξη στα επίσημα δεδομένα.

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Εργασίας με υπουργική απόφαση που υπεγράφη χθες από τον κο Γιάννη Βρούτση παρατείνει έως το τέλος του 2020 το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας σε όλη την επικράτεια. Κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να δηλώσουν το 50% των εργαζομένων τους που μπορούν να εργαστούν από απόσταση, με το πρόστιμο για τους παραβάτες να φτάνει τις 3.000 ευρώ.

Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εργοδοτών

Στους εργοδότες δίνεται η δυνατότητα να εναλλάσσουν τους μισθωτούς σε υποχρεωτική τηλεργασία, ανά εβδομάδα, 15ήμερο κ.ο.κ, ενώ υποχρεούνται να υποβάλλουν εκ των προτέρων στην Εργάνη το έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού» με τους υπαλλήλους που θα δουλέψουν από το σπίτι. Για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα της πανδημίας οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι να καταχωρούν στο σύστημα Εργάνη κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας για το προσωπικό τους. Ωστόσο, πρέπει να προαναγγέλλουν τον χρόνο υπερεργασίας και την υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων πριν την πραγματοποίησή τους, και όχι μετά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η προσαρμογή του ωραρίου δεν μεταβάλλει σε καμία περίπτωση το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Ευέλικτο ωράριο εργαζομένων

Έως τις 31 Δεκεμβρίου παρατείνεται και το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, εντός διώρου από την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης θα μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους με διαφορά μισής ώρας, και αντίστοιχα θα αποχωρούν. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται τέσσερα ωράρια προσέλευσης και αποχώρησης τον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, εάν η επιχείρηση αρχίζει να λειτουργεί στις οκτώ το πρωί, οι ώρες προσέλευσης είναι οι εξής: 08.00 – 08.30 – 09.00 – 09.30.

Με τροπολογία η μεταφορά της κανονικής άδειας το 2021

Εν τω μεταξύ, σε τροπολογία ορίζεται πως ο εργαζόμενος σε αναστολή μπορεί να μεταφέρει το υπόλοιπο της κανονικής του άδειας για το 2020 το 2021. Σε αυτή την περίπτωση θα λαμβάνει την προβλεπόμενη αποζημίωση ειδικού σκοπού, η οποία ορίζεται κατ’ αναλογία των ημερών αναστολής των συμβάσεων εργασίας, με βάση υπολογισμού του ποσού των οκτακοσίων (800) ευρώ, που αντιστοιχεί σε τριάντα (30) ημέρες και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού του μισθού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook