«Τεράστια απειλή για την περιοχή μας η κλιματική αλλαγή»

Kατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα θα κηρύξει η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζασίντα Άρντερν στη Νέα Ζηλανδία, σε ένα συμβολικό βήμα για να αυξηθούν οι πιέσεις για δράση για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η κυβέρνηση θα προωθήσει την ερχόμενη Τετάρτη πρόταση νόμου με την οποία θα κηρύσσεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση, μόλις συνέλθει το κοινοβούλιο μετά τις βουλευτικές εκλογές τις οποίες κέρδισε το κόμμα της Άρντερν.

«Πάντα θεωρούσαμε για την κλιματική αλλαγή ότι είναι μια τεράστια απειλή για την περιοχή μας και ότι είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αναλάβουμε αμέσως δράση» δήλωσε η πρωθυπουργός, σύμφωνα με το δημόσιο δίκτυο TVNZ.

«Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να σημειώσουμε πρόοδο σε πρόταση νόμου για κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα στο κοινοβούλιο κατά την προηγούμενη θητεία, αλλά τώρα μπορούμε να το κάνουμε» σημείωσε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η Άρντερν ανέβηκε ξανά στην εξουσία τον περασμένο μήνα, μετά την μεγαλύτερη εκλογική νίκη του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματός της εδώ και μισό αιώνα, καθώς οι ψηφοφόροι την αντάμειψαν για τον αποφασιστικό τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Η συντριπτική του νίκη επιτρέπει στο κόμμα της Άρντερν να κυβερνήσει τη χώρα μόνο του, μολονότι έχει ενώσει τις δυνάμεις της με το Κόμμα των Πρασίνων για την νέα θητεία της.

Τα νεοεκλεγέντα μέλη του κοινοβουλίου ορκίστηκαν την Τρίτη και ξανάρχισαν τις εργασίες τους χθες Τετάρτη στο πρώτο κοινοβούλιο της χώρας που χαρακτηρίζεται από τόσο μεγάλη διαφορετικότητα. Αυτό περιλαμβάνει μέλη διάφορων εθνικών ομάδων, μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και μεγάλο αριθμό γυναικών.

Κατά την προηγούμενη θητεία της η κυβέρνηση της Άρντερν υιοθέτησε Νόμο για Μηδενικό Άνθρακα, ο οποίος ορίζει το πλαίσιο για μηδενικές εκπομπές ως το 2050, λαμβάνοντας διακομματική υποστήριξη στο κοινοβούλιο.

Αν υιοθετηθεί η πρόταση νόμου για κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, η Νέα Ζηλανδία θα μπει στην ομάδα των χωρών, όπως ο Καναδάς, η Γαλλία και η Βρετανία, που ακολουθούν την ίδια πορεία για να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Ιάπωνες βουλευτές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και δεσμεύτηκαν σε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για μηδενικές εκπομπές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook