Παραδομένο σε ένα καταπράσινο δάσος- φυσικό μνημείο

Σε υψόμετρο 700 μέτρων στο δρόμο προς Καστάνιτσα (από τα πιο δημοφιλή χωριά του Πάρνωνα), και σε απόσταση 30 χλμ. από το Άστρος, συναντάται ένα γραφικό και άγνωστο στο ευρύ κοινό χωριό, παραδομένο στην αγκαλιά ενός πλούσιου και καταπράσινου ελατοδάσους.

Η Σίταινα, με τα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια, τα γραφικά αλώνια και πηγάδια, χωρίζεται σε δύο συνοικίες από μια καταπράσινη ρεματιά του Βρασιάτη, το Γαλατά στους πρόποδες του Πλακιά και τον ελατοσκέπαστο Μαντζανά, κάτω από το βουνό Ζηπουνιά.

Η φύση προίκισε την περιοχή αφειδώς, με το πλούσιο δάσος του χωριού να έχει χαρακτηριστεί ως φυσικό μνημείο. Με αμέτρητα και πανέμορφα έλατα, πεύκα, καρυδιές, διάφορα φαρμακευτικά και αρωματικά βότανα, αλλά και παλιά μονοπάτια και εντυπωσιακά οροπέδια, κερδίζει το ενδιαφέρον του κοινού, και κυρίως των φυσιολατρών.

Στα πιο χαρακτηριστικά του στοιχεία τα περίπου 100 πέτρινα κτίρια τοπικής τσακώνικης αρχιτεκτονικής, χαμηλά σπίτια ή επιβλητικά αρχοντικά και πύργοι, με όμορφους κήπους και μπαλκόνια, που συνδυάζουν υψηλή αισθητική με λειτουργικότητα, καθώς και οι άφθονες πηγές και όμορφες βρύσες που δροσίζουν τους περαστικούς.

Κοντά στο χωριό βρίσκεται και η εκκλησία της Παναγίας Ζαγγόλης, όπου κατέφυγαν οι κάτοικοι της Σίταινας μετά την καταστροφή της από τον Ιμπραήμ. Το χωριό μαζί με την Καστάνιτσα και τον Πραστό υπήρξε ο πυρήνας της Τσακωνιάς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook