Πολύ μεγάλη η διαφορά στην κυκλοφορία του Νοεμβρίου από το lockdown του Μαρτίου

Όλοι διαπίστωσαν πως παρά το lockdown, η κυκλοφορία στους δρόμους τον Νοέμβριο παρέμεινε αρκετά μεγάλη, αλλά το τι ακριβώς συνέβη το κατέγραψε «με την βούλα» των θερμικών καμερών ο Δήμος Ρεθύμνης.

Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CIVITAS DESTINATIONS, ο Δήμος Ρεθύμνης   προμηθεύτηκε κι εγκατέστησε  θερμικές κάμερες καταγραφής  του κυκλοφοριακού φόρτου,  σε κομβικά σημεία της πόλης.   

Προχώρησε λοιπόν στην ανάλυση των κυκλοφοριακών δεδομένων που αφορούν την οδό Εμμανουήλ Πορτάλιου δεδομένου  ότι είναι οδός ευρείας κυκλοφορίας και διπλής κατεύθυνσης για να μελετήσει συγκριτικά, τη  διαφορά στις μετακινήσεις των πολιτών κατά την εφαρμογή της καθολικής καραντίνας του προηγούμενου Μαρτίου, με   αυτές της περιόδου που διανύουμε. 

Όπως αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ρεθύμνης Άγγελος Μαλάς,  η συγκριτική μελέτη των δεδομένων αφορούσε τη  χρονική περίοδο δύο εβδομάδων (την εβδομάδα που προηγήθηκε  του καθολικού lock down και την εβδομάδα εφαρμογής του ) κατά  το μήνα Μάρτιο (7-23/3) και κατά την περίοδο 31 Οκτωβρίου έως 22 Νοεμβρίου 

Παρακάτω, λοιπόν, παρατίθενται τα αποτελέσματα που εξήχθησαν  από τις σχετικές αναλύσεις των κυκλοφοριακών δεδομένων, κατά τις προαναφερθείσες περιόδους: 

Μέσος όρος μετακινήσεων


«Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι κατά την περίοδο του περασμένου Μαρτίου οι ημερήσιες μετακινήσεις μειώθηκαν κατά  60% ενώ η ποσοστιαία μείωση των μετακινήσεων κατά τον μήνα που διανύουμε, παρότι βρισκόμαστε  σε καραντίνα, είναι μόλις 35% . 

Τα ποσοστά αυτά καταδεικνύουν διπλασιασμό των μετακινήσεων κατά τον Νοέμβριο συγκριτικά  με το Μάρτιο. Οι ενδείξεις εκτός από ανησυχητικές, προκαλούν και απορίες δεδομένου ότι παρότι τα σχολεία είναι κλειστά οπότε θα περίμενε κανείς αισθητή μείωση των μετακινήσεων, η διαφορά στον αριθμό τους κατά το μερικό και το καθολικό Lockdown του Νοεμβρίου, είναι ελάχιστη. 

Στο διάγραμμα που ακολουθεί αποτυπώνονται αναλυτικότερα τα ημερήσια κυκλοφοριακά δεδομένα.

Ελπίζουμε  η  ενημέρωση αυτή,  ν΄αποτελέσει αφορμή προβληματισμού και να  ευαισθητοποιήσει τους συμπολίτες στην κατεύθυνση της απαρέγκλιτης τήρησης των υγειονομικών μέτρων και αποφυγής άσκοπων μετακινήσεων που ενισχύουν τη διασπορά του κορονοϊού» καταλήγει ο κ. Μαλάς.