Το σχέδιο του ΥΠΕΣ.

Στο ζήτημα της Δημοτικής Αστυνομίας αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε η Γραμματεία Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων της ΝΔ. Ο κ. Θεδωρικάκος, ενώπιον των μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας, των Γραμματέων και των στελεχών της Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, υποστήριξε αρχικά ότι η επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας, όπου έχει καταργηθεί, και η ενίσχυσή της στους δήμους που έχει διατηρηθεί βρίσκεται μέσα στις προτεραιότητες του ΥΠΕΣ.

Γι’ αυτόν τον λόγο, εξήγησε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, το «κεφάλαιο» της Δημοτικής Αστυνομίας συγκαταλέγεται στις προτάσεις που έχει καταθέσει το συγκεκριμένο υπουργείο στο Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με την ηγεσία του ΥΠΕΣ, τα χρήματα που διεκδικεί γι’ αυτό το σκοπό από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευτούν για τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών εκπαίδευσης των δημοτικών αστυνόμων.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναγνώρισε πως στις ημέρες της καραντίνας ο θεσμός της Δημοτικής Αστυνομίας συνέβαλε, καθοριστικά, στη διασφάλιση της τήρησης των μέτρων, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του COVID-19.

Το ΥΠΕΣ, μάλιστα, για να διευκολύνει αυτήν την προσπάθεια, σε συνεννόηση με τους Δήμους, έχει προκρίνει τη δυνατότητα -στην παρούσα φάση της υγειονομικής κρίσης- να αξιοποιούν και διοικητικό προσωπικό για κάποιες αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, ώστε οι ίδιοι οι Δημοτικοί Αστυνομικοί να είναι πιο ελεύθεροι για την άσκηση του ελεγκτικού τους έργου.

Παπαστεργίου: Δημοτική αστυνομία και στον πιο μικρό και νησιωτικό δήμο
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, υποστήριξε, μιλώντας στο iefimerida.gr, ότι «σήμερα δημοτική αστυνομία έχουν μόνο 100 από τους 332 δήμους της χώρας. Ουσιαστικά 232 δήμοι δεν έχουν δημοτική αστυνομία. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Καλαμαριάς, των 100.000 κατοίκων, που δεν έχει αυτή την υπηρεσία».

Οπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, «όταν επανιδρύθηκε η δημοτική αστυνομία ζήτησαν να επιστρέψουν στους οργανισμούς πολύ λίγα άτομα. Κάποιοι δήμαρχοι, τότε, όταν είδαν ότι έχουν για παράδειγμα μόνο 4 άτομα στη διάθεσή τους, είπαν ότι δεν είναι δυνατό να “τρέξει” η δημοτική αστυνομία με τόσο λίγο προσωπικό».

O πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου
Το σχέδιο του ΥΠΕΣ, τονίζει ο κ. Παπαστεργίου, «είναι σε θετική κατεύθυνση. Είχαμε πιέσει κι εμείς, όμως με το ΥΠΕΣ έχουμε την ίδια θέση. Είναι αδιανότητο να υπάρχει δήμος, ακόμα και ο πιο μικρός και ο πιο νησιωτικός, χωρίς δημοτική αστυνομία. Δεν μπορείς να επιβάλεις πολιτικές, να ελέγξεις τον δήμο σου χωρίς αυτή την υπηρεσία».

Δεν μπορούσαν να γίνουν προσλήψεις μέχρι σήμερα

Μέχρι σήμερα, είχαν «παγώσει» οι προσλήψεις στη δημοτική αστυνομία και εκτιμάται πως με το νέο σχέδιο, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτή η διαδικασία θα ξεμπλοκαριστεί. «Η δημιουργία κέντρων εκπαίδευσης είναι πολύ σημαντική. Στο παρελθόν, μετά την πρόσληψη, οι δημοτικοί αστυνομικοί πήγαιναν στην Κοζάνη για 7μηνη εκπαίδευση, μετά για πρακτική στην ΕΛ.ΑΣ και μετά σε εμάς, στους δήμους» επισημαίνει ο Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Τα τελευταία χρόνια όμως αυτή η σχολή έκλεισε με συνέπεια να μη μπορούν να διοριστούν νέοι δημοτικοί αστυνομικοί. Είναι καίριας σημασίας να προβλέπεται στο νέο σχέδιο τόσο ο τρόπος εκπαίδευσης όσο και οι διαδικασίες προσλήψεων» λέει, καταλήγοντας, στο iefimerida.gr ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.

Η τηλεδιάσκεψη Θεοδωρικάκου
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ψηφιακή συνάντηση του κ. Θεοδωρικάκου με τα αυτοδιοικητικά στελέχη της ΝΔ, διήρκησε περίπου δύο ώρες και πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά καλό κλίμα, με τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης να αποτιμούν με θετικό πρόσημο το έργο της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών τους 17 μήνες που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται στο «τιμόνι» της χώρας.

Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Γιώργος Στεργίου, ο Βουλευτής της ΝΔ στο Νότιο Τομέα και Γραμματέας του Τομέα Αυτοδιοίκησης Διονύσης Χατζηδάκης, ο Γενικός Διευθυντής ΝΔ, Γιάννης Μπρατάκος και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρη Παπαστεργίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook