Επιφυλάξεις για την άρση του lockdown εκφράζουν οι λοιμωξιολόγοι, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού μειώονται μεν, με αργούς ρυθμούς δε, ενώ το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό και η πίεση στις ΜΕΘ τρομακτική.

Σε επιφυλακή σήμερα οι αρχές για την Πάτρα

Εντωμεταξύ σε επιφυλακή είναι οι αρμόδιες αρχές σήμερα στην Πάτρα, λόγω της γιορτής του Αγίου Ανδρέα, πολιούχου άγιου, υπό το φόρο ότι θα δημιουργηθούν σκηνές ανάλογες με εκείνες του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, με τις γνωστές συνέπειες που βιώνει σήμερα η συμπρωτεύουσα. Εξω από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα υπήρχαν από χθες περιπολικά και θα υπάρχουν και σήμερα προκειμένου σε κάθε περίπτωση να αποτρέψουν το συνωστισμό. Εκτεταμένοι δε, θα είναι οι έλεγχοι στις μετακινήσεις για να αποφευχθούν οι συγχρωτισμοί σε σπίτια λόγω της γιορτής. Το Σάββατο βρέθηκε στην Πάτρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης για να δρομολογήσει τα σχετικά μέτρα ενώ υπήρξε και συνεργασία με τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο.

Προς παράταση των μέτρων και πέραν της 14ης Δεκεμβρίου
Ηδη η κυβέρνηση έχει δώσει μία πρώτη παράταση στα μέτρα ως τις 7 Δεκεμβρίου, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξει και νέα παράταση ως τις 14 του μηνός. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φωνές των ειδικών που προτείνουν να συνεχιστούν τα μέτρα ως τις 21 Δεκεμβρίου.
Οι δείκτες που θα κρίνουν την άρση του lockdown

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι παράμετροι που μελετά το Μαξίμου για να αποφασίσει την άρση, ή την μερική άρση του lockdown, είναι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, ο αριθμός των διασωληνωμένων, το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων, ο δείκτης θετικότητας, ο δείκτης Rt και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων.

Μητσοτάκης: Διαφορετικά φέτος τα Χριστούγεννα
Οπως τόνισε άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός το Σάββατο από την συμπρωτεύουσα, η αποσυμφόρηση του ΕΣΥ θα είναι και ο καθοριστικός παράγοντας για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και την σταδιακή άρση του lockdown.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του ζήτησε λίγη υπομονή ακόμη από τους πολίτες ενώ δίνοντας μια εικόνα για το πώς θα γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα, είπε ότι Πρέπει «πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια, είναι ο πλέον επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης του ιού, θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές, διαλέξτε με ποια οικογένεια θέλετε να περάσετε τις γιορτές, σε αυτό το σημείο θα είμαστε πολύ αυστηροί, αυτό μπορώ να σας το πω. Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά, πολύ πιο μαζεμένα, γιατί πολύ απλά, έτσι πρέπει να γίνει».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως θα ήταν «ανεπίτρεπτο να χαλαρώσουμε και να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα».

Λοιμωξιολόγοι: Υπέρ της συνέχισης των μέτρων μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου
Ο καθηγητής παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προσδιόρισε μια μικρή άρση των μέτρων στο διάστημα 14 με 21 Δεκεμβρίου. «Μικρή άρση μέτρων αυτό το διάστημα και μεγάλη προσοχή. Χριστούγεννα θα κάνουμε μεταξύ μας» είπε χαρακτηριστικά.

Υπέρ της παράτασης του lockdown ως τις 21 Δεκεμβρίου είναι και ο Νίκος Σύψας, αν και, όπως είπε, θεωρεί ως πιο ιδανική ημερομηνία λήξης του την 14η Δεκεμβρίου.
Την ίδια άποψη, για lockdown ως τις 21 Δεκεμβρίου, έχει και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, είπε πως είναι βιαστική η όποια συζήτηση για άρση των μέτρων. «Θα ήταν τραγικό αν ανοίξουμε πρόωρα και χωρίς να έχουμε σιγουρέψει τα βήματά μας. Θα έχουμε υποτροπή του δεύτερου κύματος που θα δημιουργήσει μια κατάσταση χειρότερη από τη σημερινή» ανέφερε. «Θα ήταν ασφαλές να προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα όταν θα δούμε των αριθμό των διασωληνωμένων να είναι διψήφιος», συνέχισε ο κ. Εξαδάκτυλος, .

«Γύρω στις 21 Δεκεμβρίου είναι πιο ασφαλές το άνοιγμα. Μια βδομάδα μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά», είπε και ο καθηγητής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ενώ υποστήριξε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές. «Τα σχολεία δεν έχει νόημα να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου και να ξανακλείσουν στις 20. Και στις 7 Δεκεμβρίου είναι νωρίς να ανοίξουν».

Να συνεχιστεί το lockdown τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη προτείνει ο Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος, ενώ την ίδια άποψη συμμερίστηκε καιο δήμαρχος της πόλης, Κ. Ζέρβας.

Lockdown: Τα σενάρια για εστίαση, σχολεία, λιανεμπόριο εν όψει Χριστουγέννων
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι εξ αρχής να ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να υπάρχουν εξελίξεις πάνω στο ζήτημα αυτό.

Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει πως πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία και μετά το λιανεμπόριο και η εστίαση. Σε ότι αφορά στο λιανεμπόριο ενδέχεται να λειτουργήσουν με τη μέθοδο click away καθώς δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη το άνοιγμά τους στις γιορτές.

Και για την εστίαση τίποτα δεν είναι ακόμη σίγουρο.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, εξετάζει το σενάριο να μην ανοίξει η εστίαση και συγκεκριμένα τα εστιατόρια, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα παραμείνουν κλειστά μπαρ, κλαμπ και χώροι διασκέδασης. Υπάρχουν αρκετές φωνές από τον κλάδο της εστίασης που υποστηρίζουν την πιθανότητα αυτή μάλιστα, λόγω των περιορισμών που υπάρχουν για το άνοιγμά τους. Στο MEGA επισημάνθηκε η θέση εκπροσώπων της εστίασης ότι δεν επιθυμούν τη λύση «ακορντεόν», δηλαδή να ανοίξουν για δυο εβδομάδες και να κλείσουν αμέσως μετά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook