Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τόσους μήνες, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί ήταν οι πολίτες οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό με αποτέλεσμα να υπάρχουν ανακρίβειες στους αριθμούς των κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ANT1 είπε: «Στα τεστ κορονοϊού προστέθηκε μία ανισότητα. Μπορούσαν να κάνουν μόνο όσοι είχαν τα χρήματα. Το ίδιο συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή. Επίσης, υπήρχε ανακρίβεια όσον αφορά τα κρούσματα. Μετράμε τα κρούσματα μόνο σε μία κοινωνικοοικονομική ομάδα. Για τους υπόλοιπους δεν ξέρουμε απολύτως τίποτα. Δεν με πείθει αν είχαν ή όχι προβλήματα στα ένα από τα δύο αρχεία. Σημασία έχει ότι δεν έχουμε στοιχεία. Δεν έχουν υπάρξει μελέτες που να είναι σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού. Ντρέπομαι που το λέω. Δεν έχουμε δύο δείγματα την εβδομάδα για να ξέρουμε τι γίνεται στην κοινότητα. Γι’ αυτό έχουμε τόσα πολλά σοβαρά κρούσματα και πίεση στο σύστημα υγείας. Εάν το ξέραμε αυτό πριν τρεις μήνες, μπορεί να μην είχαμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την πανδημία, αλλά θα ήμασταν περισσότερο προετοιμασμένοι».

Η κα Λινού αναφέρθηκε και στην άρση του lockdown και κατά πόσο μπορεί να συμβεί. «Είχα πει ότι θα ήταν καλό στο τέλος του lockdown να έχουμε 1.200-1.800 κρούσματα. Σε τρεις εβδομάδες θα υποδιπλασιαστεί ο αριθμός των κρουσμάτων. Τα τεστ είναι πολύ λιγότερα από τις προηγούμενες ημέρες. Να πάρουμε μέτρα διευκόλυνσης της κατάστασης. Να διευρυνθεί το τηλεμπόριο και να το αποδεχτούμε σαν πολίτες. Οι επιχειρήσεις να αυξήσουν στο μέγιστο το delivery δώρων, φαγητών, φαρμάκων. Η Πολιτεία να επιδοτήσει άμεσα τις επιχειρήσεις. Να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε έτσι τη διαφορά. Εάν μπορεί το υπουργείο Παιδείας να ρυθμίσει την ώρα που έρχονται και φεύγουν τα παιδιά στο σχολείο, άλλη τάξη να πηγαίνει στις 08:00, άλλη στις 08:15, θα μπορούσαν να ανοίξουν. Αλλιώς θα υπάρξει συρροή».

Τέλος η κα Λινού σχολίασε και τις δηλώσεις του Κώστα Τσόκλη: «Εγώ είμαι χριστιανή και η ανθρώπινη ζωή είναι ισότιμη για όλους. Δεν ξέρουμε αν ένα παιδάκι ρομά θα γίνει ένας αυριανός ηγέτης ή αν ο επώνυμος επιστήμονας δεν εξελιχθεί στον μεγαλύτερο εγκληματία. Δεν μετριούνται αυτά τα πράγματα. Η ζωή είναι ζωή».

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook