Όσα ανακοινώθηκαν στην ενημερώση του υπουργείου υγείας για τον κορωνοϊό

Πραγματοποιήθηκε  η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας καθώς και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας

Θυμίζουμε ότι τα κρούσματα σήμερα που ανακοινώθηκαν ανέρχονται στα 1044 κρούσματα.

Βάνα Παπαευαγγέλου

Για συνεχιζόμενη πίεση στο Σύστημα Υγείας της Βόρειας Ελλάδας, έκανε λόγο η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωση για τον κορωνοϊό, στο υπουργείο Υγείας κι ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 600. Επίσης καταγράφηκαν 1.044 κρούσματα κορωνοϊού.

Δυστυχώς, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, η πίεση στο Σύστημα Υγείας της Βόρειας Ελλάδας παραμένει η υψηλή. Η ίδια εκτίμησε πως δεν τηρήθηκαν απ όλους τα μέτρα και επέμεινε πως τα αποτελεσματικότερα μέτρα είναι η χρήση της μάσκας και η δραματική μείωση των επαφών. Επιπρόσθετα υπογράμμισε ότι το Rt έπεσε κάτω από τη μονάδα σε όλες τις περιοχές της χώρας. Πάντως η ίδια τόνισε πως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας.

«Επισκέψεις και κεράσματα αναβάλλονται για του χρόνου», είπε στην συνέχεια, λέγοντας πως τα «χρόνια πολλά» σήμερα στους εορτάζοντες (σ.σ. του Αγίου Ανδρέα) αλλά και τις επόμενες μέρες, «στους Νικόλες, τις Άννες», όπως είπε χαρακτηριστικά, πρέπει να τα πούμε… τηλεφωνικά

«Και πάλι άντεξαν τα νοσοκομεία μας. Κάνω έκκληση να μην αποφεύγουν οι πολίτες τα νοσοκομεία», είπε η παιδίατρος.

Γκίκας Μαγιορκίνης

«Η μείωση στα αστικά κέντρα είναι σαφώς πιο αισθητή σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το Rt έπεσε κάτω από τη μονάδα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη», επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει πως το Rt είναι διαφορετικό με το ιικό φορτίο στις δύο αυτές πόλεις. Και εκτίμησε πως τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε όσα ανέρχονταν στις αρχές Νοεμβρίου.

«Χρειάζεται εξαιρετική προσοχή» είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης

«Χρειάζεται εξαιρετική προσοχή» είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε αρχικά στα επιδημιολογικά δεδομένα σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στη χώρα μας, εξήγησε πως «χρειάζεται εξαιρετική προσοχή», ενώ εξήγησε πως η Αττική έδειξε μείωση στον αριθμό των διαγνώσεων κατά 30%, ενώ για την Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν της τάξης του 20%.

«Η μείωση στα αστικά κέντρα είναι σαφώς πιο αισθητή σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το Rt έπεσε κάτω από τη μονάδα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη», επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει πως το Rt είναι διαφορετικό με το ιικό φορτίο στις δύο αυτές πόλεις.

Παράλληλα, εκτίμησε πως τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε όσα ανέρχονταν και στις αρχές Νοεμβρίου.

«Να τηρήσετε τα μέτρα, να φοράτε τις μάσκες και να αποφεύγετε τις συναντήσεις με άτομα που δεν είστε κάθε μέρα μαζί τους» είπε κλείνοντας.

Παναγιώτης Αρκουμανέας

Σε αυστηρούς τόνους ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας διέψευσε τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο και αναφέρονται σε δύο συστήματα καταγραφής των κρουσμάτων κορωνοϊού.  Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας ο κ. Αρκουμανέας χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα ως «απαράδεκτα και κακόβουλα», ενώ ξεκαθάρισε πως υπάρχει μόνο ένα σύστημα καταγραφής. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ αυτά τα δημοσιεύματα  «απαξιώνουν την εργασία εκατοντάδων επιστημόνων, αμφισβητούν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και της χώρας».  «Τα στοιχεία συλλέγονται και επεξεργάζονται προκειμένου κάθε μέρα να υπάρχουν τα δεδομένα και να δίνουμε πιο ειδικά στοιχεία, προκειμένου να έχουμε μία καλή εικόνα για την πανδημία», υποστήριξε ακόμη.

Τέλος αναφερόμενος στα περί μυστικών συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες επεσήμανε ότι «φαντάζομαι ότι εννοούν τη σύμβαση στις 2 Ιουνίου 2020 που έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αφορά το ηλεκτρονικό σύστημα συμβάντων των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ. Και εκείνου καταχωρούν τα δεδομένα στο μοναδικό αρχείο που υπάρχει για τους ασθενείς COVID-19». Τέλος τόνισε ότι το μόνο που κάνουν αυτού του είδους τα δημοσιεύματα είναι να βλάπτουν την κοινή προσπάθεια σε μία κρίσιμη περίοδο.

Χαρδαλιάς: Φέτος οι γιορτές θα είναι διαφορετικές

«Το φορτίο δεν είναι το ίδιο σε όλη τη χώρα. Ιδιαίτερα θα αναφερθώ στην Πιερία, όπου τα τελευταία 24ωρα αυξάνεται. Η τήρηρη των μέτρων είναι επιβεβλημένη. Αυτό δεν σημαίνει ότι στις υπόλοιπες περιοχές μπορούμε να χαλαρώσουμε. Παραμένουν και τηρούνται τα μέτρα. Θα θέλαμε να τονίσουμε τη σημασία τήρησης των μέτρων. Στις Γιορτές που ξεκινούν τον Δεκέμβριο. Φέτος οι γιορτές θα είναι διαφορετικές. Οι κάτοικοι της Πάτρας ένωσαν τις φωνές τους από τα σπίτια τους.

Επισκέψεις σε σπίτια φίλων ή συγγενών, δεν πρέπει να γίνουν. Αναφορικά με τον ΕΟΔΥ, όσα γράφτηκαν τα θεωρούμε άδικα και παντελώς αβάσιμα. Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής υπάρχουν, ούτε τίποτα. Μόνο η κοινή προσπάθεια και η αγωνία μας. Αδιαφορούμε για δημοσιεύματα που επιχειρούν να προκαλέσουν εσωστρέφεια και βέβαια έχουν πολιτικά κίνητρα. Όλοι μαζί συνεχίζουμε».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφερόμενος στα δημοσιεύματα υπογράμμισε: «Όσα γράφτηκαν χθες, όλοι εμείς στην οικογένεια της πολιτικής προστασίας τα θεωρούμε παντελώς άδικα και παντελώς αβάσιμα. Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στις μεταξύ μας σχέσεις και επικοινωνία. Υπάρχει μόνο η κοινή μας αγωνία για την καθημερινή προάσπιση της δημόσιας Υγείας, υπάρχει το κοινό μας άγχος για να προλάβουμε τα πάντα και παντού σε όλη τη χώρα».

«Οι στιγμές είναι δύσκολες και απαιτούν από όλους σοβαρότητα, απαιτούν από όλους προσήλωση στον στόχο και στο αποτέλεσμα» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς και προσέθεσε: «Ο ΕΟΔΥ, οι επιστήμονές του, οι συνεργάτες και οι εργαζόμενοί του είναι ήρωες της πρώτης γραμμής αυτής της πανδημίας. Όλοι εμείς της Πολιτικής Προστασίας το ξέρουμε και συνεχίζουμε μαζί τους τον αγώνα, αδιαφορώντας για δημοσιεύματα και αναφορές που απλά επιχειρούν να προκαλέσουν εσωστρέφεια και δυσπιστία στους πολίτες για τα πραγματικά δεδομένα αυτής της πρωτόγνωρης, παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και προφανώς με πολιτική στόχευση».

«Η ουσία είναι μία. Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Είναι ώρα μάχης για όλους και εμείς όλοι στην Πολιτική Προστασία το ξέρουμε και όλοι μαζί, μαζί με τον ΕΟΔΥ, μαζί με το υγειονομικό προσωπικό, μαζί με το υπουργείο Υγείας, όλοι οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής συνεχίζουμε» κατέληξε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook