Γράφει η Κωνσταντίνα Αντερριώτη, Μέλος ΚΠΕ – Κίνημα Αλλαγής.

Οι συνεχείς αντικρουόμενες και αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις των Υπουργών, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έκανε ολοφάνερο ότι η Κυβέρνηση δεν διέθετε σχέδιο για ασφαλές άνοιγμα.

Το Κίνημα Αλλαγής με προτάσεις και έχοντας πλήρη συνείδηση της ευθύνης που τα πολιτικά κόμματα πρέπει να διαθέτουν και  σε ευθυγράμμιση με την αντίληψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,  ζητούσαμε μαζικά τεστ. 

Με τα τεστ, όπως οι ειδικοί της υγείας εκτιμούν, θα μπορούσαμε να είχαμε εικόνα για την πορεία της πανδημίας, έγκαιρα.
 Τον Αύγουστο τα «ορφανά» κρούσματα ήταν περίπου τα μισά, ενώ λίγο πριν το λοκντάουν είχαμε φτάσει στο 85% και σήμερα βρισκόμαστε περίπου στο 75%. Η αξιολόγηση της θετικότητας και της ιχνηλάτησης  θα μπορούσε να συμβάλει στην ορθή διαχείριση της κρίσης ανά περιοχή.  Αν δεν ξέρουν 7 στους 10 πολίτες που κόλλησαν τον ιό, τότε δεν μπορούν να εφαρμοστούν στοχευμένες παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα να φτάνουμε στο οριζόντιο μέτρο του lockdown, με όσες συνέπειες έχει αυτό για την κοινωνία, που δίνει αγώνα να κρατηθεί όρθια και την οικονομία που οφείλει η κυβέρνηση, να την κρατήσει ζωντανή. Πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι και υποχρέωση όλων είναι ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ύπαρξης. 

Το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής επιβάλλεται να γίνει με ασφάλεια. 
Μαζικά δωρεάν τεστ σε όλους  και κυρίως στους ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή, που δεν έχουν σταματήσει την επαγγελματική τους δραστηριότητα και θέτουν καθημερινά τη ζωή τους σε κίνδυνο μόλυνσης και πιθανότητα μετάδοσης του ιού στις οικογένειές τους και στους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή. 

Τα τεστ  θα πρέπει να γίνονται σε κάθε νομό και να επαναλαμβάνονται κάθε 20 μέρες, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα της υγειονομικής κατάστασης και του επιδημιολογικού φορτίου ανά περιοχή. Με τη μέθοδο αυτή, που ακολουθείται και σε άλλες χώρες,  θα μπορούμε να έχουμε «στεγανοποίηση» και  «απελευθέρωση» περιοχών και άνοιγμα σε όμορους νομούς, χωρίς να διακινδυνεύσουμε μία νέα εξάπλωση του ιού.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορούμε να θέτουμε σε κατάσταση επαναλαμβανόμενης αναβολής τις ζωές μας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook