Ανοίγουν λιανεμπόριο και κομμωτήρια μετά τις 14 Δεκέμβρη

Σε δυσεπίλυτο γρίφο εξελίσσεται για την κυβέρνηση η τελική απόφαση για την άρση του lockdown όσο πλησιάζουμε προς την εκπνοή της πρώτης παράτασης στις 7 Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι η πίεση στις ΜΕΘ συνεχίζεται και η διασπορά του κορονοϊού είναι πολύ μεγάλη με δεκάδες νέα κρούσματα σε πολλές περιοχές της χώρας. Η βαριά επιδημιολογική εικόνα παραμένει στη Βόρεια Ελλάδα, προβληματίζοντας τις υγειονομικές αρχές, λόγω της διατήρησης του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε χθες 2.199 νέες μολύνσεις, 596 είναι οι διασωληνωμένοι, ενώ αυξημένος είναι και ο αριθμός των νέων θανάτων που άγγιξε τους 111. Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης είναι το γεγονός, ότι ο Νοέμβριος μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο “μαύρος” μήνας του κορονοϊού για την Ελλάδα, καθώς κατέληξαν περισσότεροι από 1.700 συμπολίτες μας, από το σύνολο των 2.406 θανάτων στη χώρα από την αρχή της πανδημίας, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός συλλέγοντας όλα τα επιστημονικά δεδομένα, μελετώντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους και δεχόμενος τις εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων καλείται ζυγίζοντας όλες τις παραμέτρους να αποφασίσει ποιο μοντέλο θα υιοθετήσει για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με το βλέμμα στις γιορτές. Την Παρασκευή αναμένονται οι τελικές αποφάσεις και σύμφωνα με πληροφορίες έχει «κλειδώσει» η παράταση της καραντίνας για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης είναι πολύ προσεκτικοί, ενώ αναζητείται η χρυσή τομή ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και στην ανάσχεση της οικονομικής αιμορραγίας.

Οι βασικοί άξονες του «οδικού χάρτη»

  • Απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό
  • Ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς με μία + μία οικογένεια
  • Στις 14 /12 θα ανοίξουν μόνο λιανεμπόριο (μικρά καταστήματα και όχι εμπορικά κέντρα), καταστήματα εποχιακών ειδών και κομμωτήρια, αλλά και αυτά μόνο με ραντεβού και αυστηρούς κανόνες
  • Κλειστή η εστίαση, κραυγή αγωνίας από τους επαγγελματίες του κλάδου – δεν επιθυμούν λύση – ακορντεόν
  • Για τα σχολεία υπάρχουν σκέψεις, να μην ανοίξουν τελικά στις 14/12 και μόνο για μία εβδομάδα, αλλά να ανοίξουν το 2021.

Άνοιγμα των σχολείων

Τα σχολεία φαίνεται ότι πρόκειται να ανοίξουν ξανά από το νέο έτος, το 2021, καθώς πλέον ελάχιστες πιθανότητες υπάρχουν να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου.

Εκπαιδευτικοί και λοιμωξιολόγοι προσπαθούν να εντοπίσουν την πιο ομαλή λύση για την επιστροφή των παιδιών στα θρανία. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Τσούχλος πρότεινε να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές με την δυνατότητα μάλιστα να γίνεται τεστ σε μαθητές και καθηγητές ενώ τόνισε πως ήδη αρκετοί εκπαιδευτικοί έχουν νοσήσει από κορονοιό.

Οι «ολοκληρωτικοί» έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ

Σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και μάλιστα οι αστυνομικοί της ομάδας ελέγχου και πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων (ΟΕΠΤΑ) άλλαξαν τακτική εφαρμόζοντας τα τελευταία 24ωρα «ολοκληρωτικούς» ελέγχους. Διακόπτουν δηλαδή εντελώς την κυκλοφορία κατά μήκος των κεντρικών οδικών αξόνων και ελέγχουν όλους τους οδηγούς των οχημάτων, εάν διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη μετακίνησή τους.

Τα σημεία στα οποία στήνονται τα μπλόκα εναλλάσσονται διαρκώς και πραγματοποιούνται διαφορετικές ώρες της ημέρας για να υπάρχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού και να μειωθούν στο ελάχιστο οι παραβάσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook