Κατά 73,4% μειώθηκαν σε σχέση με το 2008 οι δαπάνες του Οργανισμού Ελεύθερων Επαγγελματιών για φάρμακα, μόνο το τελευταίο τρίμηνο, οι εξοικονομήσεις στην ιατροφαρμακευτική δαπάνη του Ταμείου ξεπέρασαν το 40%, ενώ μειώθηκε θεαματικά και ο όγκος των συνταγογραφήσεων. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ταμείου, όλα αυτά οφείλονται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που εφαρμόζεται από τις 18 Οκτωβρίου.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο διοικητής του ΟΑΕΕ Γεράσιμος Βουδούρης, μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 οπότε και ξεκίνησε πιλοτικά η εφαρμογή του προγράμματος, οι συμβεβλημένοι γιατροί, σφράγιζαν κάθε μήνα περίπου 300.000 συνταγές ενώ η μέση μηνιαία δαπάνη για τον ΟΑΕΕ ανέρχονταν ανά μήνα στα 25 εκατ. ευρώ. Πλέον, η δαπάνη δεν ξεπερνά κατά μέσο όρο, τα 14 εκατ. ευρώ. Η μείωση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων οδήγησε και στην κατά 70% μείωση των συνολικών ποσών που λάμβαναν μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Στη Βουλή, ο κ. Βουδούρης αποκάλυψη πως υπάρχει συγκεκριμένη εταιρεία, που το 2008 εισέπραξε από τον ΟΑΕΕ 16 εκατ. ευρώ και το 2011 θα εισπράξει περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Επίσης, αποκάλυψε πως υπήρχαν 15 συμβεβλημένοι με το ταμείο, γιατροί, σε όλη τη χώρα, οι οποίοι μέσα σε δυο μήνες έγραψαν συνταγές αξίας 150.000 ευρώ έκαστος. Πρόκειται για νέους σε ηλικία γιατρούς για τους οποίους, σύμφωνα με τον διοικητή του ταμείου, ξεκίνησε διοικητική έρευνα ώστε να καταλογισθούν ευθύνες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η επέκταση του συστήματος στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί μέχρι την 1/5/2011. Από τις 24/1/2011 έχουν ήδη ενταχθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση δυο από τα μεγαλύτερα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στην Ελλάδα, το Περιστέρι και το Αιγάλεω, και στο διάστημα αυτό έχουν διεκπεραιωθεί μόνο για το ΙΚΑ 2.205 συνταγές, ενώ αντίστοιχα για τον ΟΑΕΕ 57.679 συνταγές.

Το πρόγραμμα και η εφαρμογή του συντονίζεται έως σήμερα από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ με κόστος ύψους 70.000 ευρώ μετά από διαγωνισμό της Κοινωνίας της.

Όσον αφορά τη δωρεά της Εθνικής Τράπεζας ύψους 1,5 εκατ. ευρώ που επισφραγίστηκε με την άμεση υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δυο μερών, αυτή θα καλύψει, μετά από διαγωνιστική διαδικασία μέσω της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, τις απαραίτητες αναγκαίες επεκτάσεις του λογισμικού και των διαδικασιών εκκαθάρισης καθώς και την διεύρυνση του help desk για να ολοκληρωθεί η ένταξη στο σύστημα όλων των ασφαλιστικών Ταμείων, δηλαδή η δεύτερη φάση του έργου.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook