Πρώτο θέμα του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης (2/12) ο κανονισμός λειτουργίας του ΔΣ.

Στον κανονισμό λειτουργίας αναφέρθηκε εμπεριστατωμένα, ο πρόεδρος του ΔΣ Ευτύχης Δαμιανάκης. Στόχος όπως είπε ο ίδιος είναι “να τηρείται με ευλάβια ο κανονισμός και να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός όλων προς όλους. Όλοι δουλεύουμε προς όφελος του Δήμου μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δαμιανάκης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Δαμιανάκης, συστάθηκε συγκεκριμένη επιτροπή, με προεδρεύοντα τον ΓΓ του Δημου και με τη συνεργασία όλων των παρατάξεων του ΔΣ Χανίων. Η επιτροπή εργάστηκε με αγαστή συνεργασία όλων υπήρξε κατάθεση απόψεων και συντάχτηκε ένα σχέδιο που απεστάλη σε όλο το ΔΣ. “Λαβαμε υποψη το νομικό οπλοστάσιο που αναφέρεται στον κανονισμό ΔΣ” προσέθεσε ο κ. Δαμιανάκης. 

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ Χανίων, έγινε επεξεργασία όλων των διατάξεων του κανονισμού λειτουργίας, ενώ επεσήμανε ότι “μετά τις εκλογές του 2019 μεγάλος αριθμός Δήμων δεν θα μπορούσε να παίρνει αποφάσεις ΔΣ λόγω του εκλογικού συστήματος”.  Σκοπός πάντως είναι “η εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων στα όργανα του Δημου”.

Επιπλέον ο πρόεδρος του ΔΣ Χανίων τόνισε:

“Δώσαμε βάρος στη σωστή λειτουργία των ΔΣ. Συνεπώς καθορίσαμε τα εξής στάδια:

  • Να υπάρχει ένα στάδιο σύζήτησης, πριν τη συζητηση των ημερησίας διατάξεως.
  • Κατεπείγοντα θέματα που τοποθετούνται μόνο οι επικεφαλής
  • Τα ημερήσιας διάταξης, γνωστός ο χρόνος τοποθέτησης. Ο χρόνος είναι σημαντικός.

Όλοι θα ξέρουν τον χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους, αν χρειάζεται να υπάρχει και παράταση”.

Ο κ. Δαμιανάκης αναφέρθηκε στη σημασία του ειδικού αγορητή που ορίζεται από τους επικεφαλής και είναι σημαντικός για την εξειδίκευση σημαντικών θεμάτων, ενώ έχει και συγκεκριμένο χρόνο τοποθέτησης.

Ένα άλλο θέμα που έθιξε ο πρόεδρος του ΔΣ Χανίων είναι η εικόνα που βγάζει προς τα “έξω”το ΔΣ. “Ειναι σοβαρό θεμα. Ο κόσμος κρίνει και αξιολογεί και οι σύμβουλοι απολογούνται στον κόσμο που έλαβαν την ψήφο του κόσμου”. 

Επίσης ανέφερε τις βασικές υποχερώσεις συμβούλων:

  • Να συμμετέχει στα ΔΣ εκτός έκτακτων περιπτώσεων
  • Ψήφος κατά συνείδηση
  • Ενημέρωση προεδρείου για αποχώρηση από την αίθουσα

Ο κ. Δαμιανάκης τοποθετήθηκε και επί πιο εξειδικευμένων και στον  επίλογό του ανέφερε ότι “ο κανονισμός λειτουργίας είναι ένα σημαντικό εργαλείο που πρέπει όλοι να υπακούουν σε αυτόν. Είναι θέμα πατριωτισμου και φιλότιμου. Ο δικός μας κανονισμός λειτουργίας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για άλλους δήμους. Και του προηγούμενου Δημάρχου του κ. Βάμβουκα αποτέλεσε πρότυπο”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook